Un hunedorean caută în Statele Unite soluţii salvatoare pentru mai bine de 2.000 de bolnavi de Parkinson

Reprezentantul Asociaţiei Antiparkinson se află în aceste zile în Portland, Oregon, unde are loc Congresul Mondial dedicat bolnavilor suferinzi din cauza acestei maladii

 

 

Reprezentantul Asociației Antiparkinson a obținut viza pentru a merge în Statele Unite, după o prcedură care a durat mai puţin de o săptămână. Potrivit deveanului, participarea la un congres mondial este extem de importantă pentru bolnavii din România, pentru că ea oferă acestora şansa de a afla despre cele mai noi proceduri şi tratamente, de la somităţile medicale din domeniu. Răican adaugă că acest eveniment mondial dedicat bolnavilor de Parkinson este organizat o singură dată la fiecare trei ani. „Eu am participat şi acum trei ani, însă – de acea dată, întâlnirea organizaţiilor, a bolnavilor de Parkinson, a medicilor care sunt specialişti şi a cercetătorilor care încearcă să găsească o metodă de a vindeca sau de a ameliora boala, s-a ţinut în Canada, la Montreal”. Răican adaugă că, imediat ce s-a întors acasă de la Montreal a început să aplice metodele de bună practică învăţate de la occidentali, care au avut rezultate excelente şi în România. El  început să organizeze (la Deva, Timişoara, Cluj şi Târgu Mureş) sesiuni la care a invitat medici specialişti şi bolnavi, pe care i-a pus faţă în faţă, pentru a uşura viaţa celor din urmă. „Numărul membrilor Asociaţiei a crescut, astfel, de la numai 20, câţi erau oamenii cu care am pornit la drum, la 2.000”, adaugă Răican. Chiar dacă numărul membrilor este de numai aproximativ 2.000, Asociaţia Antiparkinson reprezintă interesele a peste 72.000 de mii de bolnavi din toată ţara.

 

Participanţii la Congres, sub teroarea atentatelor

„Deşi America se află sub teroare, lucrările World Parkinson Desease se vor desfăşura, aşa cum a fost programat. În ciuda faptului că autorităţile nu vor să recunoască pe posturile de radio şi televiziune, America a început să trăiască, şi ea, sub teama atentatelor musulmane. La New York s-au produs două explozii care au fost catalogate ca neavând legătură cu atentatele din Europa, din ultima perioadă. Mai mult, primarul şi şeful poliţiei au declarat că atentatorul, care – întâmplător – e de origine musulmană, a fost prins. Acesta a declarat că a făcut acest gest pentru Mahomed, dar autorităţile ar fi anunţat că atentatul nu are legătură cu incidentele similare din Franţa, Germania şi Turcia. În plus, deşi numărul poliţiştilor s-a dublat în Portland, în preziua deschiderii Congresului Mondial dedicat bolii Parkinson a avut loc o întâlnire a liderilor de organizaţii pentru a sărbători împreună 200 de ani de la naşterea celui care a descris pentru prima dată simptomele bolii. Astfel, se speră ca societatea să cunoască şi să sprijine bolnavii de Parkinson. Pacienţii din România sunt reprezentaţi, alături de mine, de doamna  Maria Szerac. Legat de atentate, este adevărat că mulţi bolnavi se tem că teroriştii şi-au îndreptat atenţia spre persoanele cu dizabilităţi, acestea riscând să devină, cu foarte multă uşurinţă, carne de tun. Până ieri, 6.000 de bolnavi s-au înscris la Congresul Mondial dedicat bolii Parkinson, la care vor participa şi medici de renume mondial”, explică hunedoreanul Dan Răican.

 

Bolnavii de Parkinson aşteaptă o salvare

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Intitutul de Neurobiologie Max Planck, din Martinsried, Germania mutaţia genetică, o reacţie slabă la factorii de creştere şi vârsta avansată sunt trei criterii pentru degenerarea neuronală specifică bolii Parkinson. Studiul, realizat pe şoareci, a arătat că celulele nervoase se micşorează şi mor doar atunci când se întrunesc, simultan, toate cele trei condiţii. Cercetătorii au încercat o mulţime de variante pentru a găsi leac acestei crunte maladii. Unul dintre cele mai inedite studii a fost cel al cercetătorilor britanici de la Universitatea Dundee. Aceştia şi-au început cercetarea pe viermii Caenorhabditis elegans, pornind de la faptul că viermii împart cu oamenii 50 la sută din materialul genetic. Asociaţia Bolnavilor de Parkinson din Marea Britanie a donat 190.000 lire sterline Universităţii Dundee, pentru derularea experimentelor, în condiţiile în care în Anglia trăiesc, în prezent circa 120.000 de persoane suferinde de Parkinson. La scară mondială, boala este diagnosticată la 300.000 persoane în fiecare an. Incidența bolii creşte odată cu vârsta, iar această afecţiune apare la 1% din persoanele cu vârsta peste 65 ani, foarte rar survenind în copilărie sau adolescență. Potrivit statisticilor, incidența bolii este de 1,5 ori mai mare la bărbați decât la femei. Viermii au fost aleşi pentru experimente pentru că sunt cele mai simple organisme cu sistem nervos, iar modul în care celulele nervoase ale viermilor comunică între ele este similar, cu conexiunile şi modalitatea de transmitere a informaţiei, în cazul oamenilor. Pe de altă parte, hunedoreanul Dan Răican a înfiinţat Asociaţia Antiparkinson în 2006. Iniţiativa deveanului venea în contextul în care, el însuşi bolnav, bărbatul încerca să se implice într-o activitate care să-l ajute să-şi accepte boala. Până acum Dan Răican a scris patru cărţi despre această afecţiune, a organizat zeci de conferinţe şi acţiuni de conştientizare pentru societatea civilă, a înfiinţat filiale ale asociaţiei şi a primit peste 20 de premii pentru campaniile derulate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − șase =

ACTUALITATE
A fost deschis Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Accident rutier cu doi răniți la intrarea în Deva, pe Drumul Național 7         E ŞI ALDE LA GUVERNARE! Mircea Moloţ a reuşit să deblocheze proiectele europene din Ţara Haţegului         Fosta Școală 10 din Hunedoara a ajuns în paragină         DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec