Trei zile de blues în creierii munților. Anul acesta, Panorama Blues Festival ajunge și la cel mai vechi furnal modern din Europa

Cea de-a șasea ediție a Panorama Blues Festival are loc anul acesta în perioada 3-5 august. Ca în fiecare an, festivalul aduce pe scena de la Ghelari, jud. Hunedoara, nume grele ale genului.

Noutatea acestei ediții este includerea unui loc special din regiune pe harta pe care vor poposi acordurile de blues. Astfel, cea de-a treia zi de festival va avea loc în cel mai vechi furnal cu flux continuu din Europa – cel de la Govăjdie, într-o încercare a organizatorilor de a atrage atenția asupra stării de degradare în care acesta se află, precum și pentru promovarea furnalului ca punct turistic al regiunii. Este, în fapt, o continuare a unuia dintre  obiectivele pe care organizatorii Panorama Blues Festival și le-a propus – acela de a promova valorile zonei – asta, după ce anul trecut, a existat o campanie reușită pentru salvarea bisericii din lemn din satul „de marmură” Alun.

O altă surpriză a acestei ediții va fi prezența trupei Iris, care a pregătit pentru Panorama Blues Festival un program special numit „Rockin’ Blues Special”, susținut de Nelu Dumitrescu și Nuțu Olteanu. Iris va fi, de altfel, capul de afiș al primei zile de festival. Tot vineri, 3 august, va mai urca pe scena din fosta localitate minieră Ghelari, unul dintre veteranii blues-ului românesc, Vali „Sir Blues” Răcilă, dar și Andrei Cerbu & The Crossroad și Cyfer.

Ziua de sâmbătă va debuta cu lansarea albumului „Drifting Blues”, al celor de la Trenul de noapte, împreună cu „omul-muzicuță” Marcian Petrescu. Othello Trio va completa tabloul serii, iar cireașa de pe tort va fi pusă de Mike Godoroja & The Blue Spirit, care promit să țină publicul sub cerul înstelat al Munților Poiana Ruscă până târziu în noapte, la fel ca în anii trecuți. De data aceasta, ei vor avea alături câțiva invitați de excepițe, precum actorul Eugen Cristea,  Marius Mihalache, care va evolua la țambal; și Adrian Naidin, la violoncel și voce. Ziua va fi ilustrată de artistul plastic Adrian Naidin, care va realiza schițe spontane cu evenimentul care va avea loc pe scenă.

Duminică, evenimentele se vor muta de pe platoul din Ghelari în Govăjdie, acolo unde, se spune că în urmă cu aproape 200 de ani, s-au produs componente din fontă pentru celebrul Tour Eiffel din Paris. Furnalul a fost construit la începutul anilor 1800 de autoritățile habsburgice din Transilvania, fiind primul cu flux continuu din Europa și al doilea din lume. Astăzi, furnalul este declarat monument de arhitectură industrială, dar zace în uitare, în ciuda potențialului său turistic enorm. Ziua a treia de Panorama Blues Festival își propune readucerea atenției asupra valorii monumentului prin debutul unei serii de evenimente culturale care să aibă loc aici în perioada următoare. La furnalul de la Govăjdie va avea loc un „Concert’n trei”, cu Ada Milea, Anca Hanu și Bobo Burlăcianu. De asemenea, un arhitect și un inginer vor prezenta, pe lângă istoricul locului, posibile variante de valorificare a monumentului.

Toate concertele încep la ora 20:00. Cele trei zile de festival vor fi prezentate de „Moșu” Florian Lungu. Prețul unui bilet de o zi este de 40 lei, iar tichetele pot fi cumpărate de la intrare – pensiunea Panorama, respectiv Furnalul de la Govăjdie.

Localitatea Ghelari se află la 20 km de Hunedoara. Turiștii se pot caza fie la pensiunile din localitate, fie la cele din Hunedoara sau de pe malul lacului Cinciș. Pentru cei care vin cu cortul, taxa de campare este de 10 lei / persoană / zi, cost în care e inclusă și parcarea, accesul la piscină și la celelalte facilități.

În atașament, veți găsi afișul festivalului, fotografii cu locul de desfășurare a evenimentului, precum și cu furnalul de la Govăjdie, iar la cele două link-uri de mai jos sunt două clipuri de prezentare a festivalului:

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara         Onirismul „cangrenat”, bandajele elegiacului și cadențele simplității. Despre o resurecție a poemului în lirica lui Daniel Mariș         Termoficare/ Serviciu de peste 80 de milioane concesionat de Primăria Petroșani         Accident grav în Gara Simeria: o tânără ar fi încercat să se sinucidă