A trăit un şoc când a văzut decizia de pensie: 1 Leu!

O femeie din Uricani a avut un adevărat şoc când i-a venit acasă decizia de pensie pentru fiul ei care suferă de un grav handicap. Un leu scria pe hârtiile oficiale primite de la Casa de Pensii, aşa că femeia s-a gândit că mai mult a cheltuit cu drumurile până la Deva din puţinii bani pe care familia îi are. Din fericire, lucrurile s-au lămurit în cele din urmă, iar băiatul de nici 22 de ani va încasa 350 de lei.

un-leuFamilia Samfira din Uricani este departe de a avea o situaţie financiară bună. Mai mult, oamenii trăiesc la limita sărăciei şi nu au nici măcar apă potabilă în blocul în care locuiesc. Patru persoane se descurcă cum pot, iar singurul venit este al femeii, Tatiana Samfira. Iar cum un necaz nu vine niciodată singur, soţii Samfira au şi un băiat, care va împlini 22 de ani la vară, imobilizat la pat. „Băiatul suferă de tetrapareză spastică şi epilepsie. Aşa s-a născut şi este imobilizat la pat. Primeşte indemnizaţie, dar banii sunt puţini faţă de câte are nevoie şi am umblat să-i depunem şi actele pentru pensie de invaliditate, mai ales că am auzit că s-a dat o lege prin care poate primi 350 de lei”, a declarat mama lui Ştefan Cosmin Samfira. Femeia a început drumurile lungi şi obositoare, inclusiv pentru curatelă, aşa încât fiul ei – şi aşa lovit de soartă – să poată primi mai mulţi bănuţi. Are nevoie de medicamente, de hrană sănătoasă, de un scaun cu rotile şi câte şi mai câte. Dar când a primit decizia de pensionare, a  îngheţat: „am primit de la Casa de Pensii Hunedoara decizie cu un leu! Mai mult am cheltuit. Ce să facem cu aceşti bani?”, se întreba retoric Tatiana Samfira.

Va primi 350 de lei!

Din fericire, lucrurile au fost lămurite de directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, Ilie Toma, care i-a dat garanţii mamei disperate că, în realitate, pensia este de 350 de lei. „Într-adevăr, are 4 zile cotizate pentru care pensia calculată de 1 leu.  Restul de 349 de lei reprezintă indemnizaţia socială minim garantată, care vine în completare până la 350 de lei. Luna aceasta va primi toate restanţele, din decembrie de când are dosarul de pensionare, adică peste 1.700 de lei”, a  explicat directorul CJP Hunedoara, Ilie Toma. Acesta a precizat că există, într-adevăr, dreptul la o pensie minimă. Practic, până anul trecut era necesar un anumit stagiu de cotizare pentru primirea pensiei de invaliditate, însă Curtea Constituţională a contestat acel articol din lege care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta şi l-a blocat, ca fiind discriminatoriu. Astfel, orice persoană cu dizabilităţi de gr. 1 şi 2 care are doar indemnizaţie de handicap, poate primi acum şi pensie de invaliditate, stabilită la acest nivel minim, chiar dacă nu a lucrat nici măcar o zi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara