A trăit un şoc când a văzut decizia de pensie: 1 Leu!

O femeie din Uricani a avut un adevărat şoc când i-a venit acasă decizia de pensie pentru fiul ei care suferă de un grav handicap. Un leu scria pe hârtiile oficiale primite de la Casa de Pensii, aşa că femeia s-a gândit că mai mult a cheltuit cu drumurile până la Deva din puţinii bani pe care familia îi are. Din fericire, lucrurile s-au lămurit în cele din urmă, iar băiatul de nici 22 de ani va încasa 350 de lei.

un-leuFamilia Samfira din Uricani este departe de a avea o situaţie financiară bună. Mai mult, oamenii trăiesc la limita sărăciei şi nu au nici măcar apă potabilă în blocul în care locuiesc. Patru persoane se descurcă cum pot, iar singurul venit este al femeii, Tatiana Samfira. Iar cum un necaz nu vine niciodată singur, soţii Samfira au şi un băiat, care va împlini 22 de ani la vară, imobilizat la pat. „Băiatul suferă de tetrapareză spastică şi epilepsie. Aşa s-a născut şi este imobilizat la pat. Primeşte indemnizaţie, dar banii sunt puţini faţă de câte are nevoie şi am umblat să-i depunem şi actele pentru pensie de invaliditate, mai ales că am auzit că s-a dat o lege prin care poate primi 350 de lei”, a declarat mama lui Ştefan Cosmin Samfira. Femeia a început drumurile lungi şi obositoare, inclusiv pentru curatelă, aşa încât fiul ei – şi aşa lovit de soartă – să poată primi mai mulţi bănuţi. Are nevoie de medicamente, de hrană sănătoasă, de un scaun cu rotile şi câte şi mai câte. Dar când a primit decizia de pensionare, a  îngheţat: „am primit de la Casa de Pensii Hunedoara decizie cu un leu! Mai mult am cheltuit. Ce să facem cu aceşti bani?”, se întreba retoric Tatiana Samfira.

Va primi 350 de lei!

Din fericire, lucrurile au fost lămurite de directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, Ilie Toma, care i-a dat garanţii mamei disperate că, în realitate, pensia este de 350 de lei. „Într-adevăr, are 4 zile cotizate pentru care pensia calculată de 1 leu.  Restul de 349 de lei reprezintă indemnizaţia socială minim garantată, care vine în completare până la 350 de lei. Luna aceasta va primi toate restanţele, din decembrie de când are dosarul de pensionare, adică peste 1.700 de lei”, a  explicat directorul CJP Hunedoara, Ilie Toma. Acesta a precizat că există, într-adevăr, dreptul la o pensie minimă. Practic, până anul trecut era necesar un anumit stagiu de cotizare pentru primirea pensiei de invaliditate, însă Curtea Constituţională a contestat acel articol din lege care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta şi l-a blocat, ca fiind discriminatoriu. Astfel, orice persoană cu dizabilităţi de gr. 1 şi 2 care are doar indemnizaţie de handicap, poate primi acum şi pensie de invaliditate, stabilită la acest nivel minim, chiar dacă nu a lucrat nici măcar o zi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Liviu Dragnea, condamnat din nou la închisoare         Parcarea Publică din Piața Unirii va închisă timp de trei zile         Iulian Ceia speră la eliberarea din închisoare         Politicienii care își asigură laudele cu sume mari, din banii localnicilor         PNL schimbă ”echipa” în Consiliul Local Petroșani         Blocat de viitură în Parâng         Clădirea Colegiului Iancu de Hunedoara va fi reabilitată pe fonduri UE         Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri