Traian Berbeceanu – un an și jumătate de așteptare pentru o motivare

În iunie 2016, când Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost achitat în procesul în care procurorii DIICOT l-au acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale, poliţistul spera ca apelul să fie judecat într-un termen scurt, iar sentinţa definitivă să fie dată în următoarele luni, astfel încât, dacă rămânea favorabilă pentru el, să se poată întoarce în BCCO Alba.

„Nu s-a schimbat nimic din ceea ce mi-am dorit atunci”, spune Traian Berbeceanu, la un an şi jumătate de la pronunţarea sentinţei, în procesul judecat pe fond de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Între timp, soluţia a fost contestată, însă dosarul nu a mai ajuns pe rolul de apel, care va da soluţia definitivă. În cea mai mare parte a timpului scurs din 2016, dosarul a rămas la magistraţii de la ÎCCJ şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism. Primii au avut nevoie de circa nouă luni pentru a întocmi motivarea de peste 800 de pagini, iar procurorii DIICOT l-au ţinut o perioadă la fel de îndelungată, pentru motivarea apelului declarat în cauză. După finalizarea procedurilor, în 23 ianuarie, dosarul a fost transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru ca procurorii DNA să motiveze, la rândul lor, apelul înaintat. Abia apoi procesul va începe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care va da o sentinţă definitivă.

În 23 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.
Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. În urma anchetei, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.
În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea procesului, Traian Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. În schimb, Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. Dacă decizia va fi menţinută, după finalizarea definitivă a procesului, Traian Berbeceanu va trebui să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materiale de la foştii săi anchetatori.
Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Traian Berbeceanu – un an și jumătate de așteptare pentru o motivare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + nouăsprezece =

ACTUALITATE
Nicolae Popa este Polițistul Anului         Țigara aprinsă în mină, cauza exploziei din Mina Uricani, soldată cu doi morți         Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani