Tragedia din Casa Ororilor: copii înfometați și bătuți, lăsați pradă morții

Ancheta care a dus la condamnarea definitivă a unui cuplu din Lupeni, acuzat de moarte unei fetiție de trei ani și maltratarea altor doi copii mai mici, scoate la iveală mărturii infiorătoare din „Casa ororilor”.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţele definitive pentru Silvian Văduva (30 de ani) şi Lucia Halasz (21 de ani), arestaţi pentru lovituri cauzatoare de moarte, după ce şi-au ucis fiica de trei ani, în urma tratamentelor inumane la care au suspus-o. Cei doi au mai fost acuzaţi şi că au abuzat alţi doi copii, cu vârste de un an şi de doi ani. Silvian Văduva a primit opt ani de închisoare, iar concubina sa 11 ani de închisoare.

Ancheta procurorilor a scos la iveală detalii cutremurătoare despre tratamentele la care erau supuşi cei trei copii ai Luciei Halasz, în locuinţa acestora din Lupeni. „S-a reţinut în sarcina inculpaţilor că, în intervalul 23 – 31 ianuarie 2017 au aplicat victimei Daniela Karla, în vârstă de 3 ani, împreună cu care locuiau, multiple lovituri cu palmele şi cu o bucată de lemn, în zona membrelor inferioare şi superioare, a feselor, a coapselor şi toracelui, cauzându-i leziuni traumatice hemoragice, cutanate şi subcutanate ce interesau aproximativ 33% din suprafaţa corporală, care în final au condus la decesul minorei la data de 1 februarie 2017”, se arată în dosar. David (un an) şi Gesica (doi ani) au fost bătuţi, însetaţi şi înfometaţi, de asemenea, de mama lor şi de concubinul acestuia, dar faptul că au ajuns în spital, în cele din urmă, le-a salvat viaţa.

În cursul lunii ianuarie 2017, înainte cu două săptămâni de decesul Karlei, cei doi concubini şi cei trei copii s-au mutat în apartamentul fratelui lui Silvian, din Lupeni. Locuinţa în care au fost găzduiţi avea două camere, din care doar una era mobilată sumar. Nu era racordată la reţeaua de apă şi termoficare, era plină de mizerie, iar într-una dintre încăperi era o sobă. Aici locuiau şi dormeau cu toţii, în timp ce a doua încăpere era folosită ca depozit de deşeuri metalice şi gunoaie.

„În condiţiile în care niciunul dintre inculpaţi nu lucra, respectiv nu obţinea niciun fel de venit din muncă, aceştia se întreţineau din banii proveniţi din alocaţiile celor trei copii şi din banii pe care-i mai câştiga zilnic fratele acesuia din deşeurile colectate de la containere. De asemenea, aceştia îşi mai asigurau subzistenţa cu alimentele donate de mama inculpatului. Cu toate că nu aveau bani pentru alimente, cei doi inculpaţi nu au prestat niciun fel de activitate, ocupându-şi timpul cu băutul cafelelor şi fumatul ţigărilor”, se arată în dosar.

Lucia nu ştia să gătească şi nici nu se preocupa din ce să gătească, după cum nici nu se ocupa de curăţenia care era necesară în apartament, susţinând că se făcea mizerie la loc, întrucât cumnatul ei aducea şi depozita fier vechi în imobil. În schimb, femeie își agresa zilnic copiii. Erau bătuţi pe motiv că „erau răi”, Karla fiind cel mai adesea abuzată. Fiica de trei ani ajunsese să cadă din picioare din cauza agresiuniloor repetate la care era supusă de mama sa. „Pentru <a educa> minora, respectiv pentru a o face să ştie de frica cuiva în casă, inculpatul a aplicat şi el în mai multe rânduri, lovituri minorei cu palmele în zona feselor şi a feţei, dar şi cu o bucată de lemn, peste mâini, umeri sau fese”, se arăta în dosar. În ciuda stării tot mai precare a copilei, aceştia au continuat să o bată.

În 1 februarie, în impul unei vizite a unor prieteni în locuinţa familiei, cei trei copii au fost închişi în cămăruţa – depozit, iar după plecarea oaspeţilor, Silvian a găsit-o pe Karla căzută pe podea, inconştientă şi cu spume la gură. Au aruncat apă asupra ei, pentru a o trezi, dar gestul nu a dat rezultate. Nici echipajul medical chemat de bărbat nu a mai putut să o resusciteze.

„Cu ocazia intervenţiei medicale de urgenţă acordată de echipajul SMURD, cadrele medicale au constatat că minora Karla Daniela prezenta multiple echimoze la nivelul întregului corp, în special la nivel facial, cap, braţe şi ambele membre superioare. După sosirea organelor de poliţie în apartament, Gesica, în vârstă de 2 ani şi David, în vârstă de 1 an, au fost duşi la o vecină pentru a fi îngrijiţi temporar. Femeia a observat că minorii sunt însetaţi şi înfometaţi, motiv pentru care i-a hrănit şi i-a hidratat. A mai constatat că aveau buzele uscate şi crăpate, erau traşi la faţă şi prezentau urme vizibile de boală. Cereau continuu apă. Observând starea minorilor femeia a întrebat-o pe tânără de ce sunt copii flămânzi şi însetaţi, iar aceasta le-a răspuns că nu i-a hrănit de o zi şi nu le-a dat apă să bea, pentru că nu a avut. În intervalul de timp în care minorii au rămas în apartamentul vecinei, mama lor s-a adresat fiului de un an, David, care cerea încontinuu apă, spunându-i: <Ai rămas tu să mă înnebuneşti>. Cei doi au fost transportaţi la spitalul din Lupeni, unde au rămas internaţi la Secţia Pediatrie, fiind diagnosticaţi cu pediculoză, hipotermie, hipoglicemie, rinofaringită, stare profund alterată”, se arată în dosar. Aveau numeroase cicatrici pe corp, urmare a semnelor de violenţă, iar minorul de un an prezenta fracturi la umăr, braţ şi claviculă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață         Un șoricel s-a rătăcit prin mall         Secretele turnului medieval de la Răchitova         Ancheta uitată în sertare. Familiile oamenilor ucişi aşteaptă de 8 ani să li se facă dreptate         Hunedorean îngropat în zăpadă, salvat de jandarmi         Ajutor pentru localnicii din satele izolate ale Munților Apuseni         Accident grav la Chișcădaga         PRESIUNI/ Senatorul Resmeriță: ”Ori începe recalcularea pensiilor, ori șeful Casei de Pensii pleacă!”