TRAGEDIA COPIILOR ALPINIȘTI. Parchetul General a preluat ancheta „Avalanșei mortale” din Retezat

Ancheta în cazul avalanşei din Masivul Retezat, în care şi-au pierdut viaţa cei doi copii, a fost preluată de Parchetul General, care efectuează cercetări pentru ucidere din culpă.
Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au preluat ancheta în cazul tragediei din Retezat având în vedere complexitatea dosarului. Cercetările se efectuează aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.
„În cursul zilei de 25 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, s-a înregistrat dosarul penal având ca având ca obiect moartea a doi copii în urma avalanşei din Munţii Retezat. Cauza a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg, având în vedere complexitatea actelor de urmărire penală. Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat următoarea situaţie de fapt: În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 07.30, un grup de persoane a plecat de la o cabană situată în Munţii Retezat, cu intenţia de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Ca urmare a avalanşei ce s-a produs pe raza comunei Sălaşu de Sus, două dintre persoane, ambele minore, au decedat“, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avalanşa care i-a ucis pe cei doi copii s-a produs sâmbătă în Masivul Retezat. În expediţie se mai aflau taţii celor doi copii, sora lui Erik Gulacsi, Karla în vârstă de 16 ani şi două femei care nu erau rude. Dor Geta Popescu şi Erik Gulasci erau doi copii minune al alpinismului european şi mondial, cu multiple recorduri la activ. Tatăl fetei, Ovidiu Popescu s-a externat ieri la cerere din Spitalul Municipal Hunedoara pentru a fi alături de fiica sa. În ultimele zile există o dezbatere aprinsă care vizează modul în care Ovidiu Popescu a forţat limitele fiice sale care a reuşit să urce pe munţi mai înalţi de 5.000 de metri. Alpinişti consacraţi şi salvatori montani l-au pus la zid pe Ovidiu Popescu şi l-au acuzat că şi-a dus fiica la moarte sigură, atunci când a ales să facă ascensiunea din Retezat.

Tot marți, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a făcut precizări privind modul în care salvatorii montani au acţionat în urma tragediei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat, soldată cu moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani).

Misiunea salvamontiştilor a fost extrem de dificilă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a complexităţii acţiunii, aceasta necesitând un număr mare de oameni şi o coordonare strictă cu toate celelalte structuri ale statului care au atribuţii în salvarea victimelor, se arată în comunicatul de presă al Salvamont Hunedoara.

„În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 14.30, la Baza Salvamont Râuşor s-a primit un apel de urgenţă prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de servici a fost pus în conferinţă cu o persoană care a relatat că în urma unei avalanşe produsă sub Vf.Peleaga din Retezat, în partea spre Căldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalanşă, precizând că sunt şi două cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. Persoana care a alarmat se numeşte Cătălin Berenghisi şi conduce Şcoala de ghizi Christian Adventure. În primă fază, s-au alarmat salvatorii montani aflaţi în punctul de permanenţă Cabana Pietrele. Unul dintre salvatori, care se afla, la ora respectivă, într-o patrulare pe Valea Pietrel,e a pornit spre zona indicată pentru evaluarea situaţiei. Concomitent, au fost alertaţi şi membrii salvamont ai Formaţiei Hunedoara care au pornit de urgenţă spre locul incidentului. De asemenea, a fost constituită şi o echipă de suport formată din zece salvatori montani ai celorlalte trei formaţii din judeţ, respectiv: Petroşani, Lupeni şi Uricani, care au pornit şi ei spre Cabana Genţiana. În jurul orei 16.30, o primă echipă a formaţiei Hunedoara, formată din şase salvatori montani era deja la poalele muntelui, în drum spre Valea Pietrele. La aceeaşi oră, primul salvator montan plecat la evaluare întâlneşte sub Custura Bucurei un grup numeros de persoane, printre care se aflau şi părinţi ai celor doi copii decedaţi. În grupul de persoane erau cei 50 de membri ai şcolii de ghizi montani, care i-au ajutat pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei. De la aceştia s-a aflat că în avalanşă, au fost prinse şapte persoane, altele decât cele din grupul şcolii de ghizi montani”, se arată în comunicatul emis de Salvamont Hunedoara.
Imaginile de la locul avalanşei. Cum au fost găsiţi copiii

Acţiunea de sâmbătă
Persoanele care au scăpat cu viaţă aveau, la prima constatare, răni minore şi au fost sfătuite să se deplaseze spre Cabana Genţiana. În jurul orei 18.30, cei şase salvatori montani veniţi din Hunedoara, la care s-au alăturat cei doi salvatori montani aflaţi în zonă şi doi jandarmi montani au întâlnit în zona Bordul Tomii grupul de turişti în retragere. După o evaluare primară, la care nu s-au constatat afecţiuni grave, şi l-a refuzul acestora de a fi ajutaţi, au fost sfătuiţi să se regrupeze la Cabana Genţiana pentru o evaluare secundară.

„Ajunşi la Cabana Genţiana am aflat că jandarmii montani au coborât, pe picioare spre Cârnic pe doi dintre ei, respectiv o persoană de sex feminin şi tatăl baiatului decedat. Ulterior, s-a constatat că tatăl avea o fisură la osul unui picior, depistată la o examinare secundară. Evaluarea secundară a celorlalte trei persoane (două femei şi un bărbat) a concluzionat un traumatism toracic, unul femural şi o plagă minoră la faţa persoanei de sex masculin. Bărbatul a fost imobilizat şi transportat cu targa UT 2000 la Cârnic, unde a fost predat la Servicul Judeţean de Ambulanţă. Celelalte două femei au fost preluate de ISU, în jurul orei 22.00”, a informat Salvamont Hunedoara.

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, salvatorii montani au hotărât continuarea acţiunii de recuperare a celor două cadavre a doua zi. În cursul serii de sâmbătă au ajuns şi salvatorii montani din Valea Jiului şi au fost cantonaţi la cabanele Pietrele şi Genţiana.

Operaţiunea reluată duminică
Duminică, în jurul orei 08.00, de la Cabana Genţiana, la acţiunea de recuperare au pornit 19 salvatori montani şi 5 jandarmi montani. Au urcat pe Valea Pietrele până pe Lacul Pietrele, apoi pe sub Vf. Custura Pelegii (Peleguţa) până în Şaua Berbecilor, unde salvatorii au ajuns în jurul orei 11.30.

„Dacă pe văi, în prima parte a zilei, vremea se arăta însorită, cu vânt moderat, sus pe creastă ceaţa, vizibilitate destul de slabă şi vânt foarte puternic: 80-100km/h. Mai târziu a început ninsoarea, care a îngreunat foarte mult acţiunea de localizare a victimelor. După minute bune de tatonare au fost localizate cele două cadavre. Trupurile celor decedaţi au fost imobilizate apoi în tărgile UT. În paralel, s-a montat atelierul de tracţionare pe verticală a tărgilor, cu ajutorul căruia au fost urcaţi din Căldarea Berbecilor spre Şaua Berbecilor, atât decedaţii, cât şi salvatorii. Acţiunea a continuat cu coborârea prin lansare pe jgheaburile dinspre Tăurile Pietricele şi deplasarea pe traseul spre Lacul Pietrele- Cabana Genţiana, iar apoi s-a continuat coborârea spre Cârnic, unde cele două cadavre au fost predate la Serviciul de Medicină Legală în jurul orei 17.15”, a informat Ovidiu Bodean, şeful Salvamont Hunedoara.

Salvamont Hunedoara a emis în mai multe rânduri atenţionări de avalanşă în Masivul Retezat, ultima fiind transmisă „cu risc de avalanşă iminentă”, chiar cu o zi înainte de accident.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + 20 =

ACTUALITATE
Ce provocări pot apărea într-un mediu de lucru automatizat?         PE CONTRE. PSD şi PNL se bat pe paternitatea celor trei proiecte mari şi late din judeţul Hunedoara         Munții Poiana Ruscă, repopulați cu zimbri         Dealul Sânpetru, locul legendar de la Castelul Corvinilor         Planuri mari pentru Urgența spitalului județean din Deva         Expoziție foto-documentară – Nicu Jianu         Polițiștii locali concediați au chemat Primăria Deva în judecată         Ziua Porților Deschise la Sarmizegetusa Regia         Concedieri colective la minele din Valea Jiului         Bărbat lovit de trenul marfar         Tineri acuzați că au tâlhărit mai mulți elevi din Hunedoara au fost condamnați         Cum a fost recuperat tezaurul de podoabe dacice din argint, traficat pe piața neagră         Ziua Pământului, celebrată în Parcul Cetate         Credit de 80.000.000 de lei pentru reabilitarea rețelei stradale din Hunedoara         Chioșcuri de suveniruri date în chirie în curtea Castelului Corvinilor         Tu ce faci în Noaptea Lungă a Industriei?         Semnarea contractului de finanţare pentru proiectul “CONSTRUIRE ȘI DOTARE VILĂ TURISTICĂ, PENTRU EXTINDEREA ACTIVITĂȚII RAHEMA TUR SRL”         Cum a fost recuperată cea de-a 13-a brățară dacică         PULS ELECTORAL. Mircea Moloţ are cea mai mare priză la electoratul hunedorean, în sondajul făcut de PNL         Vechea platformă industrială trece prin mari transformări