Tineri salvați după ore de căutări prin viscol, în Masivul Parâng

Timp de mai multe ore, jandarmii montani şi salvamontiştii au căutat doi tineri care sâmbătă seara au solicitat sprijin la numărul de telefon 0SALVAMONT, unde au anunţat că s-au rătăcit în zona Vf. Parângu Mic. Cei doi fraţi, cu vârste de 17 ani şi 28 de ani, domiciliaţi în Petroşani, plecaseră cu plăcile de snowboard în această zonă, dar din cauza condiţiilor metorologice nefavorabile, s-au îndepărtat de traseele cunoscute.

Echipa Salvamont Parâng a informat jandarmii montani din staţiune şi împreună au pornit către zona respectivă, aflată în afara domeniului schiabil. În zona Vf. Parângu Mic, care se află la altitudinea 2.074 m, jandarmii montani şi salvamontiştii nu au găsit pe cei doi tineri, dar nici urme al acestora. În acea zonă vizibilitatea era foarte redusă, sub trei metri, iar echipa mixtă de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic, a informat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Jandarmii montani şi salvamontiştii au continuat acţiunea de căutare către zona Slima. În această zonă, în care nu mai era viscol, ci doar zăpadă de peste 80 cm, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit urme care indicau că două persoane au coborât către Cheile Jieţului
O altă echipă formată din cinci jandarmi, precum şi un echipaj Salvamont, au pornit către cabana Mija, din Cheile Jieţului, unde era posibil ca cei doi tineri să coboare. De asemenea, un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie.

„La ora 21.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit pe cei doi tineri în apa râului Jieţ. Cei doi erau uzi, obosiţi şi sufereau de frig. Prima constatare a jandarmilor montani şi a salvamontiştilor a fost că cei doi tineri nu aveau sursă de iluminare. Coborâseră de pe Vf. Parângul Mic pe pârtie neamenajată, în afara domeniului schiabil, fără se respecte niciun traseu montan, deşi pe timpul coborârii au intersectat un traseu fără să îşi dea seama”, a declarat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.
Cei doi tineri au fost preluaţi cu autovehiculul de a doua echipă de jandarmi pentru a fi conduşi către municipiul Petroşani. Totodată a fost informat echiajul SMURD care s-a deplasat pe Cheile Jieţului. Cei doi tineri au fost evaluaţi de echipajului SMURD, însă au refuzat să fie transportaţi la spital şi au fost preluaţi de rude.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “Tineri salvați după ore de căutări prin viscol, în Masivul Parâng

  1. ASA NU

    Gramatica ORIBILA!!!!! Nu cred ca este greu sa acordati putina atentie corecturii macar, daca scrijelirea initiala este defectuoasa. ” salvamontiştii nu au găsit pe cei doi tineri”; “dar nici urme al acestora” si insista deci nu este o gresala de tipar : “şi salvamontiştii au găsit pe cei doi tineri în apa râului Jieţ”

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 13 =

ACTUALITATE
Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara         Camionetă cu butelii implicată într-un accident rutier         MODELUL ORADEA. Poliţie locală fără ifose, turism fără vedetism politic         Eminesciana 2018         DOSARELE SECRETE ALE HUNEDOAREI. Cum a fost şters regele Mihai din tradiţia păstrată de femeile din Ținutul Pădurenilor         Trafic rutier oprit pentru un an pe DN 66 A         Cum a trenat ancheta șefului de Poliție Dănuț Mocanu