Termocentrala Paroşeni s-a oprit din nou! Lipsa huilei, ascunsa în spatele unor comunicate seci

Termocentrala Paroşeni este din nou sacrificată de conducerea CEH, după ce în vara care tocmai a trecut aceasta a stat mai mult oprită din aceeaşi cauză.

În timp ce Termocentrala Mintia nu are nicio problemă să funcţioneze, Paroşeniul s-a oprit din nou. Potrivit unui comunicat de presă al Complexului Eneretic Hunedoara, în perioada 10.10.2015, ora 01oo – 26.10.2015, ora 14oo, se opreşte grupul energetic nr. 4 din cadrul CEH – Sucursala Electrocentrale Paroşeni. Ca urmare a acestui fapt, din data de 10.10.2015, ora 12oo, se sistează furnizarea agentului termic, fiind afectaţi consumatorii din Municipiul Petroşani, Sucursala Prestserv Petroşani – Preparaţia Coroeşti, dar şi Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului SA – Mina Paroşeni

Dincolo de comunicarea oficială şi seacă a reprezentanţilor Complexului Energetic Hunedoara privind sistarea activităţii SE Paroşeni, motivele reale ar fi legate tocmai de lipsa huilei energetice necesare pentru funcţionarea ambelor capacităţi de producţie. Prdocuţia de cărbune de la minele din Valea Jiului este foarte mică şi chiar dacă minerii ar lucra non – stop nu poat fi crescută din cauza lipsurilor mari şi a tehnologiei învechite. Iar ceea ce se preconiza, s-a şi întâmplat: Termocentrala Paroşeni a fost oprită, lăsând fără agent termic între municipiul Petroşani, dar şi Sucursala Prestserv Petroşani – Preparaţia Coroeşti şi Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului SA – Mina Paroşeni. Penru ca ambele termocentrale să funcţioneze ar fi nevoie de un import de huilă pentru constituirea rezervei naționale promisă de Guvern în discuţiile cu oficialii din judeţul Hunedoara, însă până acum totul a rămas la stadiul de promisiune.

După anunţul făcut de reprezentanţii CEH privind sistarea activităţii la grupul energetic 4 de la Sucursala Electrocentrale Paroşeni i-am adresat directorului general Emil Floruţ următoarea solicitare: “Care sunt stocurile de cărbune la aceasta oră la cele două termocentrale şi care este necesarul ZILNIC pentru funcţionarea la parametri optimi. De asemenea, va rog să-mi comunicaţi şi care este producţia zilnică extrasă de cele 4 sucursale miniere”. După ce vom primi răspunsul de la directorul general al CEH vom şti exact ce se ascunde în spatele comunicatelor seci remise presei pentru informarea publică!

 

Sistemul centralizat de termoficare, pus pe butuci de lipsa huilei!

 

Oricum, situaţia este confirmată de ministrul Energiei, Andrei Gerea, într-un răsouns adresat primarului Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi. Tote datele oficiale indică faptul că la iarnă localnicii racordaţi la societatea de termoficare au toate şansele să dârdâie de firg în case, iar elevii să îngheţe în şcolile neîncălzite.

Încă de la finele lunii iunie 2015, primarul municipiului Petroșani a atras atenția asupra faptului că problemele din sectorul minier și energetic din Valea Jiului pot genera deficiențe grave în legătură cu asigurarea agentului termic pentru populație și pentru instituțiile publice (școli, grădinițe, licee etc.) racordate la sistemul centralizat de termoficare din Petroșani și alte localități ale Văii Jiului.

În această direcție, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a sesizat inclusiv ministrul Energiei, solicitând garanții că sistemul centralizat de termoficare din Valea Jiului va funcționa la parametri normali în iarna acestui an.

”Din păcate, răspunsul pe care l-am primit în aceste zile din partea domnului ministru Andrei Gerea este în măsură să ne îngrijoreze și mai tare. Domnia sa nu a făcut altceva decât să ne confirme că, în prezent, din stocul de cărbune necesar pentru ca CEH să funcționeze normal în această iarnă, estimat pentru finalul lunii septembrie la 120.000 de tone de huilă, în depozitele de la termocentralele Paroșeni și Mintia existau, la îneputul lunii octombrie, doar 7,1 mii tone. Mai mult, domnul ministru ne precizează cât se poate de clar faptul că, în prezent, CEH nu poate asigura întreaga cantitate de cărbune necesară pentru perioada de iarnă 2015-2016 din producție proprie iar, la acest moment, posibililele soluții de rezolvare a acestei situații sunt doar la faza de analiză, nefiind luată nici o măsură clară în acest sens ”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Primarul municipiului Petroșani consideră că, în urma răspunsului deloc încurajator al ministrului Energiei există temeri serioase că aprovizionarea cu agent termic în aceasă iarna ar putea să nu fie una corespunzătoare. La nivelul municipalității, s-a luat decizia efectuării, în perioada următoare a unor investiții în regim de urgență pentru dotarea unităților de învățământ cu centrale pe gaz, care să asigure alternativa în caz de avarie a sistemului centralizat de termoficare.

”Avertizăm, în același timp, cetățenii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare să aibă în vedere asigurarea unor surse alternative de încălzire pentru această iarnă, pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute care pot apărea în asigurarea căldurii, în mod independent de societatea locală de termoficare”, mai precizează Tiberiu Iacob Ridzi. Autoriătățile publice locale de la Petroșani fac încă un apel la conducerea Complexului Energetic Hunedoara, la Ministerul Energiei și la Primul Ministru să identifice și să pună în aplicare de urgență, acele măsuri care se impun pentru ca sistemul centralizat de termoficare să poată funcționa corespunzător în cursul acestei ierni, astfel încât cetățenii municipiului Peroșani să nu aibă de suferit.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − 9 =

ACTUALITATE
DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea