TEHNICA MANIPULĂRII. Scandalul defrişărilor de pe Râul Alb a eclipsat afacerea nucleară din Ungaria

Când am scris despre talibanii mediului că sunt plătiţi de-afară, au apărut voci cu înjurături, huiduieli şi proteste de indignare. Revenim cu câteva date concrete în încercarea de a demonstra că reacţia agenţilor de mediu la proiectul viitoarei microhidrocentrale de pe Râul alb a fost suspectă şi exagerată

Finanţările nerambursabile de la ţările europene din afara Uniunii Europene (cunoscute şi sub numele de fonduri norvegiene) sunt coordonate prin ministere, în funcţie de natura proiectului. Excepţie fac doar banii destinaţi organizaţiilor neguvernamentale, care sunt atribuiţi printr-o fundaţie cu sediul în Miercurea Ciuc. Fundaţia pentru Parteneriat a acordat finanţări nerambursabile în valoare totală de 36 milioane de euro în perioada 2009-2014, cu finalizarea proiectelor la 31 decembrie 2015. Multe din ONG-urile ecologiste îşi trag finanţările din aceste fonduri. (Nu întâmplător UDMR a revendicat Ministerul Mediului ori de câte ori a fost la guvernare.) Între protestele ecologiştilor în Ţara Haţegului şi interesele Ungariei există legături ce cu greu pot fi considerate simple coincidenţe.

Gabriel PaunSute de mii de euro pentru activiştii mediului
Pe site-ul www.fondong.fdsc.ro se găsesc contractele de finanţări nerambursabile pentru Federaţia Coaliţia Natura 2000 (170.550 EURO), WWF Programul Dunăre Carpaţi (190.000 EURO) şi Agent Green ( „Aduceţi pădurii zâmbetul înapoi” – 150.000 EURO). Am prezentat doar aceste trei organizaţii pentru că au fost cele mai „active” în povestea microhidrocentralei de pe Râul Alb, evenimente care au culminat cu tragedia bărbatului peste care activiştii au trecut cu maşina, lăsându-l ţintuit la pat pe viaţă. Ca o primă coincidenţă, finanţările ONG -urilor şi avizele pentru microhidrocentrală au apărut încă din anul 2013, dar protestele au survenit abia la începutul anului 2015, atunci când – altă coincidenţă – între România şi Ungaria s-a purtat o corespondenţă de consultare privind construcţia a două grupuri nucleare la centrala Paks, situată la circa 200 de kilometrii vest de graniţa cu România, afacere despre care românii aveau dreptul să ştie, dar agenda publică a fost deturnată – evident, absolut întâmplător – de la energia nucleară spre energia verde şi aşa-zisele defrişări masive, care în realitatea nu sunt nici masive şi nici nu au vreo legătură cu proiectul de MHC de pe Râul Alb.

Proiect nuclear cu „un impact trans-frontieră negativ semnificativ”.
Cu câteva zile înainte de evenimentele de la Râul Alb a fost emisă o circulară interministerială pentru proiectul „Înfiinţarea noilor blocuri de centrală atomoelectrică la Centrala de la Paks – Ungaria” cu următorul conţinut: „Vă aducem la cunoştinţă că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a primit din partea Ungariei în conformitate cu art. 3 al Convenţiei privind evaluare impactului asupra mediului în context transfrontieră (Convenţia ESPOO) şi prevederile art. 7 paragraful 1. a-b) al Directivei EIA privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Raportul privind evaluarea impactului asupra mediului (Raportul EIA) însoţit de anexele la acesta pentru proiectul „Înfiinţarea noilor blocuri de centrală atomoelectrică la Centrala de la Paks- Ungaria”. (…) Având în vedere că România şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context trans-frontieră pentru acest proiect, vă solicităm punctul de vedere cu privire la documentaţia primită, din perspectiva responsabilităţilor instituţiei dumneavoastră, având în vedere că proiectul propus este susceptibil să producă un impact trans-frontieră negativ semnificativ”.

Povestea cioatelor de la Coroieşti
Exact în acea perioadă au apărut şi evenimentele tragice în care patronul proiectului pentru MHC-ul de pe Râul Alb a fost călcat de maşină. Ecologiştii Agent Green reclamau faptul că în zonă au fost făcute defrişări masive de pădure pentru a se construi microhidrocentrala. O echipă a Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Timişoara a făcut un control şi a transmis poliţiei un raport din care reiese că nouă localnici au tăiat vreo trei căruţe de lemn de foc. „Urmare a adresei Dvs. referitoare la tăierile de masă lemnoasă efectuate pe raza satului Coroieşti, comuna Sălaşu de Sus, în locul numit Pietroasa, vă comunicăm volumul şi valoarea masei lemnoase tăiată ilegal din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier aparţinând proprietarilor, după cum urmează: 1. Bâltean Victor – volum tăiat ilegal 0,134 mc, valoarea 28,175 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 0,245 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 2. Albesc Maria – volum tăiat ilegal 0,134 mc, valoarea 32,200 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 0,280 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 3. Lasc Valer – volum tăiat ilegal 3,029 mc, valoarea 438,725 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 3,815 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 4 Oneasă Mănase – volum tăiat ilegal 1,154 mc, valoarea 132,825 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 1,155 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 5. Niţă Vlad – volum tăiat ilegal 0,375 mc, valoarea 44,275 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 0,385 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 6. Oneasă Uvenic – volum tăiat ilegal 0,382 mc, valoarea 52,325 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 0,455 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 7. Lasc Ioan – volum tăiat ilegal 0,010 mc, valoarea 16,100 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 0,140 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 8. Oneasă Petrică Ciprian – volum tăiat ilegal 0,740 mc, valoarea 269,675 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 2,345 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei); 9. Câţescu Carmen – volum tăiat ilegal 1,860 mc, valoarea 350,175 lei, valoarea pagubei depăşeşte de 3,045 ori preţul mediu al unui metru cub (115 lei)”, se arată actul de control al Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Timişoara.

În loc de epilog
Cam aceasta a fost „defrişarea masivă” pe care o reclamă „activiştii de mediu” care au plecat în documentare la faţa locului, nenorocind pe viaţă un om care n-avea nicio legătură cu tăierile ilegale. Despre centrala nucleară cu posibil „impact trans-frontieră negativ semnificativ”, talibanii mediului n-au scris un rând, subiectul fiind eclipsat de cele câteva cioate pe care proprietarii unui composesorat le-au lăsat în urma lor.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “TEHNICA MANIPULĂRII. Scandalul defrişărilor de pe Râul Alb a eclipsat afacerea nucleară din Ungaria

 1. Ileana Cosanzeana

  Tehnica manipularii?? Hotul striga hotul! In acest articol doar s-au ratacit din greseala urmatoarele date reale (in rest tot este patologic de fals si tendentios): Fundatia pentru Parteneriat finanteaza de decenii, in mor laudabil, ONG-uri care lupta pentru natura (dar finanteaza din pacate si ONG-urile impostorilor de la geoparc, aliatii de nadejde ai distrugatorilor naturii); comisariatul silvic corupt de la Timisoara a dat amenzi pentru fapte benigne, ca trebuia sa dea impresia ca au lucrat ceva si trebuia sa-i starneasca pe oamenii simpli impotriva ecologistilor, dar evident ca a inchis ochii la taierile gigantice la ras din aria protejata, unde orice taieri sunt interzise, ca doar n-o sa-si deranjeze coruptii finantatorii (niste oameni de afaceri ”fini” nu fac astfel de greseli).

  Răspuns
 2. Iovan

  Slugi ale mafiei, terminati cu minciunile. Nu a trecut nicio masina peste interlop, nici nu a fost luat pe capota. El a venit in fuga din dreapta, s-a aruncat pe capota si apoi a cazut lateral si s-a lovit. Vina pentru gestul necugetat ii apartine in totalitate. Ca dovada ca masina mergea incet si nu avea cum sa-l loveasca este si faptul ca gorila in maieu negru, care in momentul in care “accidentatul” ajunsese in fata masinii era la o distanta apreciabila, a avut timp sa treaca prin fata masinii, tot de la dreapta spre stanga, dupa “accidentat”. Ca dovada ca masina de 1,5 tone nu a trecut peste el sunt imaginile cu el dupa accident, fara nicio trauma vizibila, si starea sa medicala. Daca trece o masina peste tine, si in mod miraculos scapi cu viata, ai mult mai multe traume decat cele care sustin interlopii ca le are, dar nici pentru acestea nu avem vreo dovada. Si nici poveste sa fie paralizat. Are un hematom care se retrage si isi revine. De aceea a plecat din tara pentru ca aici, cu toata mita data medicilor, era mai greu sa ascunda starea sa medicala. In ce priveste Fundatia pentru Parteneriat, daca aceasta fundatie este nociva, de ce oamenii vostri, impostorii din administratia geoparcului, sunt finantati de aceasta fundatie, prin asociatiile capusa pe care le-au infiintat pe langa geoparc? Nu a spus nimeni de la Agent Green ca defrisarile masive au fost pentru MHC. Defrisarile masive(care se vad si pe google maps, pentru ca imaginile satelitare au fost actualizate in aceasta primavara, si nu mai puteti minti pe nimeni) sunt facute de aceeasi grupare interlopa, dar sunt mai sus de MHC, in principal pe culmea din dreapta geografica a Raului Alb dar si pe culmea opusa, in zona de conifere, in parcul national. Iar comisariatul de care scrieti este o institutie complet corupta care actioneaza tipic institutiilor corupte romanesti. Toti stim ca in Romania daca furi o gaina faci inchisoare dar daca furi 5 fabrici nu patesti nimic. Chiar si in imaginile din emisiunea Natura si Aventura (de pe TVR 2 din 7 iunie) se vad cantitati taiate mai mari decat cele prezentate de comisariat. Si evident ca se vede mai putin de a mia parte din lemnul taiat din toamna trecuta incoace. Actiunea Comisariatului corupt este una de manipulare. Au dat amenzi oamenilor obisnuiti, ca sa-i seteze impotriva ecologistilor, sa se spuna ca ecologistii sunt de vina pentru amenzi. Pe de alta parte, pe interlopi, care taie cantitiati industriale, nu i-au deranjat nici cu o floare.

  Răspuns
  1. Paul

   Dl. Iovan, lasand deoparte ca vorbiti dupa ureche (google, youtube, etc.), in cazul Dlui Bocea mintiti cu nerusinare. Mama mea a fost internata si operata la aceiasi clinica din Viena, acolo am auzit de scandal si am aflat si numele omului pe care-l numiti interlop (o fi, n-o fi, nu stiu, dar vad ca n-ati adus argumente la acuzatia de apartenenta la crima organizata-asta inseamna interlop sau mafiot). Revenind, omul a fost operat de doua ori, are coloana rupta in trei locuri si este intubat, traind practic datorita ventilatiei artificiale. Si da, este paralizat, deci chestia cu hematomul si restul (inteleg ca ati fost la fata locului?/ sincer ma indoiesc) sunt tampenii scrise dupa ureche. Mai multe nu stiu despre scandal, doar ce a scris presa, insa pe parte medicala nu va doresc sa va vad ca acel om, cu asa un “hematom”. Va doresc sanatate!

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 4 =

ACTUALITATE
Cum a fost recuperată cea de-a 13-a brățară dacică         PULS ELECTORAL. Mircea Moloţ are cea mai mare priză la electoratul hunedorean, în sondajul făcut de PNL         Vechea platformă industrială trece prin mari transformări         Drumul dintre Lacul Gura Apelor și Poiana Pelegii va fi închis         Telecabina de la Cetatea Deva intră, miercuri, în revizie tehnică         Cum se fac de râs autoritățile județului: soluție „ingenioasă” pe șoseaua spre Mănăstirea Prislop         Medicii de la clinica Opticline Deva, la Congresul de Cataractă și Chirurgie Refractivă din SUA         Ambasadorul Republicii Kazahstan în România s-a aflat în vizită oficială la Deva         SLUJBĂ DE POMENIRE. Comemorare la 16 ani de la moartea rapsodului Drăgan Muntean         Soarta șoselei spre Parcul Național Retezat – cel mai periculos drum al Hunedoarei         SOARTA MOCĂNIȚEI. Drumul feeric care a luat locul celei mai vechi căi ferate a Hunedoarei         Petru Androne Eli a câștigat procesul cu primăria         Sinucidere în spital         Bulevardul Mihai Viteazul va fi modernizat         Parcarea jefuită de pe DN 76         Polițiștii au descins la locuințele unor tineri, suspectați de trafic de cannabis și cocaină         Comori dacice impresionante traficate de un german         Despre soarta cărților…         INIŢIATIVĂ. Aleşii ALDE prezintă surse de finanţare pentru Deva         Noaptea Lungă a Industriei – În 10 mai, Cugir și Sebes