13.5 C
Deva
vineri, aprilie 26, 2024

Talibanii mediului îşi pierd credibilitatea şi în instanţă

Patru ONG-uri care pretind că militează în apărarea naturii au contestat un act după doi ani de la emitere, iar magistraţii Tribunalului Cluj au stabilit că nu au dreptate. Din păcate, mişcarea de mediu pierde din credibilitate din cauza unor „talibani” care – în numele naturii – vânează bani. Mulţi bani.

Despre ecologismul deturnat în goană după „mălai” am mai scris şi vom mai scrie. Nu suntem singurii care au sesizat că ceva nu este în regulă cu mişcarea ecologistă. Împotriva ecologiştilor „de cumetrie” au protestat şi biologi cu reputaţie de netăgăduit. Redăm mai jos un mic fragment din articolul publicat de biologul dr. Peter Lengyel pe blogul său, „probabil cel mai bun din România” (apreciere: România Liberă) când vine vorba de natură.

„Banul vorbeşte, şi vorbeşte tare”

„Cred că mişcarea neguvernamentala de mediu din ţara asta devine din ce în ce mai jalnică. Pe parcursul celor 25 de ani de existenţă a ei în perioada postcomunistă… pe la începuturi a existat o scurtă perioadă de entuziasm, care a durat poate 5-7 ani, când se punea suflet pe bune în cele ce se derulau, când exista o implicare sinceră şi până la capăt în privinţa acţiunilor celor mai mulţi care făceau parte din această mişcare. A urmat apoi perioada proiectelor din ce în ce mai mari şi mai birocratice, a consorţiilor, a coaliţiilor aflate la cheremul persoanelor implantate de diferite mafii. Banul vorbeşte, şi vorbeşte tare”.

Mişcarea ecologistă… şi melcul – ţuşti!

Patru asociaţii care militează pentru apărarea mediului s-au trezit să conteste un acord de mediu după doi ani de la emitere. Este vorba despre acordul de mediu emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara pentru proiectul minier de la Certej în luna iulie 2012. Este adevărat că actul a suferit o revizuire în anul 2013, însă chiar şi aşa demersurile ecologiştilor au apărut cu mare întârziere. Pe de altă parte trebuie precizat că revizuirea a fost necesară pentru că beneficiarul a decis să schimbe amplasamentul unei uzine. Cu alte cuvinte, proiectul în sine n-a suferit nici o modificare semnificativă în privinţa impactului asupra mediului.

Tribunalul Cluj a respins acţiunea celor patru asociaţii de mediu care cereau anularea acordului de mediu emis de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Hunedoara pentru proiectul minier de la Certej. Contestatarii proiectului sunt Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia „Bio Eco Genuri”, Asociaţia „Efectul Fluture” şi Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/