0.8 C
Deva
marți, martie 19, 2024

Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor

Satul Plop se numără printre aşezările pitoreşti din Ţinutul Pădurenilor, iar în ultimii ani a devenit un loc atractiv pentru străini. Cea mai accesibilă cale spre aşezarea de pe o creastă a Munţilor Poiana Ruscă este un drum comunal de circa şase kilometri, care coboară din Ghelari, afundându-se în pădure, şi apoi urcă pe lângă ruinele unor construcţii miniere, spre dealul ocupat de un pâlc de case.

Mai puţin de zece familii trăiesc în satul Plop, însă în ultimii ani, printre localnici au ajuns străini din Canada, Luxemburg şi Belgia.

„Toate casele sunt cumpărate, chiar şi de luxemburghezi. Oamenii sunt încântaţi de acest loc, iar interesul pentru casele de aici a crescut”, spune Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.

Lângă casele vechi de peste un secol, din lemn, au apărut câteva vile de vacanţă cu două nivele, în timp ce alte clădiri au fost recondiţionate.

„Unele gospodării sunt foarte îngrijte, au ferestre şi acoperişuri noi, garduri şi porţi vopsite şi curţile sunt îngrijite. Ţi-e mai mare dragul să te uiţi la ele. Sunt ale oamenilor care deşi locuiesc la oraş, vin adesea şi au grijă de ele. Alte case au rămas dărăpănate, nu mai sunt locuite de ani buni sau sunt ale bătrânilor care nu mai pot avea grijă de ele”, spune Ioana, o vârstnică din satul Plop.

Satul Plop are o istorie îndelungată. A fost atestat încă de la mijlocul secolului al XV-lea. Localnicii s-au ocupat de secole cu creşterea animalelor. Alţii lucrau în vale, la minele de fier ale Ghelariului, la cariera de la Lelese sau la furnalul de la Govâjdia, aflate în vecinătate. Fostele centre industriale s-au închis, iar aşezările din jur s-au stins şi ele treptat.

În acest an, drumul de pămân şi piatră care leagă localităţile Ghelari, Plop şi Govâjdia, pe Valea Reţişoarei va fi transformat într-o şosea modernă. Şapte kilometri vor fi reabilitaţi şi asfaltaţi, iar în locul trecerilor prin râu vor fi construite podeţe. Investiţia se ridică la şapte milioane de lei şi este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/