Stocuri nefolosite de 11 milioane de euro/ Complexul Energetic Hunedoara ia din stânga şi pune în dreapta

Stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă în valoare de 11 milioane de euro. Asta a decsoperit conducerea Complexului Energetic Hunedoara la un banal inventar intern. Aşa că, pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii cât de cât optime, în lipsa fondurilor pentru investiţii, ia din stânga şi pune în dreapta.

Angajaţi ai Termocentralei Mintia au dezvăluit că mai multe bunuri de la această sucursală energetică iau calea Văii Jiului. Periodic, pise şi utilaje ies pe poarta unităţii pentru a fi duse la Paroşeni. Alimentaţi şi de diverse persoane din interior, care pun gaz pe foc, oamenii au ajuns să se teamă că, de fdapt, se urmăreşte închiderea sau lichidarea Termocentralei Mintia în favoarea celei de la Paroşeni, a cărei retehnologizare este la acest moment mai ieftină, dat fiind faptul că programul este demarat. Angajaţii sunt de părere că este vorba despre un „furt cu acte în regulă a patrimoniului de la termocentrala Mintia”, de unde au plecat spre Valea Jiului motoare, tablă, dar şi alte utilaje din patrimoniu. „Ne divizăm dar patrimoniul pleacă în Valea Jiului? De ce? Cum vine asta, adică ne separăm activităţile dar înainte de asta vă golim depozitul că avem nu avem nevoie de piesele voastre? Ăsta e jaf cu acte-n regulă”,spune unul dintre cei de la Mintia.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, recunoaşte transferul, dar spune că este vorba doar despre stocurile cu mişcare lentă sau fără mişcareşi nu vrea nimeni să punăpe butuci Sucursala Electrocentrale Deva. „Am constatat că în depozite există stocuri de vreo 11 milioane de euro şi sunt şi stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă. Am decis ca, ce este în plus să folosim intern”,a precizat Constantin Jujan. Acesta a precizat că astfel de transferuri vor continua şi în perioada următoare, în condiţiile în care materialele pot fi refolosite şi se evită alte achiziţii. De exemplu, Grupul III energetic urmează să intre în reparaţii, iar atunci va fi luatră de acolo conducta răcitoare, iar aceasta va fi folosită pentru branşarea la reţeaua determoficare a sediului administrativ. „Nu vrem să omorâm nicio sucursală. Am fost înţeles greşit de unii dintre angajaţii de la Mintia, care sunt alimentaţi şi de anumite persoane din rândul personalului de conducere”, a explicat Jujan. De precizat că piesele de la Mintia, care valorează circa 11 milioane de euro, zac în depozite nefolosite sde ani de zile şi riscă să îşi piardă în cele diun urmă utilitatea. Aşacă este de neînţeles, logic vorbind, de ce s-ar opune cineva utilizării lor, pentru a nu se aşterne definitiv praful sau rugina peste ele.

Afacerea echipamentelor ruseşti

Să ne reamintimcă aşa s-a întâmplat şi cu echipamentele de producţie rusească pentru care acum 12 s-au alocat 21 de milioane de dolari, iar acum zac în curtea Termocentralei Mintia. Un fel de apă sfinţită, care nu face rău, dar nu aduce nici nimic bun. Echipamentele au fost cumpărate în perioada Guvernului Năstase, pentru retehnologizarea grupului IV energetic, dar investiţia a fost ulterior blocată. Fosta conducere a Complexului Energetic Hunedoara ar fi vrut să le folosească în actualul proiect de retehnologizare a grupului energetic nr. 4, numai că materializarea intenţiei este puţin probabilă. Cunocsătorii spun că sunt prea vechi şi nu ar aduce nici un plus calitativ faţă de ce este la ora actuală, aşa că nu există nici un temei pentru a fi utilizate. Este nevoei de echipamente moderne, performante, ceea ce nu se mai poate spune despre utilajele ruseşti. De precizat că echipamentele respective au fost achiziţionate pentru – la vremea respectivă – un ipotetic program de retehnologizare, aflat mai mult la nivel de studiu, de necesitate şi nepus în practică niciodată. Când s-a găsit finanţare nu s-a găsit contractor general care să accepte sumele alocate în acest sens, iar ulterior, când în sfârşit ar fi avut cine să lucreze, nu a mai fost finanţarea, recunoşteau oficialii Electrocentrale Mintia.

De menţionat că actualele tensiuni din rândul angajaţilor s-au făcut simţite mai ales după ce Adunarea Generală a Acţionarilor de la CEH a aprobat divizarea companiei energetice, care ar însemna în principal despinderea activităţii energetice de cea minieră.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × trei =

ACTUALITATE
Despre fericire și nu numai…         Petrecere de Haloween la bibliotecă         Accident rutier grav pe șoseaua Petrila – Jieț         Vagonul unui marfar a fost distrus într-un incendiu, la Simeria Triaj         Achitări în dosarul DIICOT al oamenilor de afaceri din Geoagiu, după un deceniu de anchetă și procese         A murit scriitorul hunedorean Eugen Evu         good.bee Credit sprijină „Finanţarea echitabilă pentru toţi!”         Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci