Stocuri nefolosite de 11 milioane de euro/ Complexul Energetic Hunedoara ia din stânga şi pune în dreapta

Stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă în valoare de 11 milioane de euro. Asta a decsoperit conducerea Complexului Energetic Hunedoara la un banal inventar intern. Aşa că, pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii cât de cât optime, în lipsa fondurilor pentru investiţii, ia din stânga şi pune în dreapta.

Angajaţi ai Termocentralei Mintia au dezvăluit că mai multe bunuri de la această sucursală energetică iau calea Văii Jiului. Periodic, pise şi utilaje ies pe poarta unităţii pentru a fi duse la Paroşeni. Alimentaţi şi de diverse persoane din interior, care pun gaz pe foc, oamenii au ajuns să se teamă că, de fdapt, se urmăreşte închiderea sau lichidarea Termocentralei Mintia în favoarea celei de la Paroşeni, a cărei retehnologizare este la acest moment mai ieftină, dat fiind faptul că programul este demarat. Angajaţii sunt de părere că este vorba despre un „furt cu acte în regulă a patrimoniului de la termocentrala Mintia”, de unde au plecat spre Valea Jiului motoare, tablă, dar şi alte utilaje din patrimoniu. „Ne divizăm dar patrimoniul pleacă în Valea Jiului? De ce? Cum vine asta, adică ne separăm activităţile dar înainte de asta vă golim depozitul că avem nu avem nevoie de piesele voastre? Ăsta e jaf cu acte-n regulă”,spune unul dintre cei de la Mintia.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, recunoaşte transferul, dar spune că este vorba doar despre stocurile cu mişcare lentă sau fără mişcareşi nu vrea nimeni să punăpe butuci Sucursala Electrocentrale Deva. „Am constatat că în depozite există stocuri de vreo 11 milioane de euro şi sunt şi stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă. Am decis ca, ce este în plus să folosim intern”,a precizat Constantin Jujan. Acesta a precizat că astfel de transferuri vor continua şi în perioada următoare, în condiţiile în care materialele pot fi refolosite şi se evită alte achiziţii. De exemplu, Grupul III energetic urmează să intre în reparaţii, iar atunci va fi luatră de acolo conducta răcitoare, iar aceasta va fi folosită pentru branşarea la reţeaua determoficare a sediului administrativ. „Nu vrem să omorâm nicio sucursală. Am fost înţeles greşit de unii dintre angajaţii de la Mintia, care sunt alimentaţi şi de anumite persoane din rândul personalului de conducere”, a explicat Jujan. De precizat că piesele de la Mintia, care valorează circa 11 milioane de euro, zac în depozite nefolosite sde ani de zile şi riscă să îşi piardă în cele diun urmă utilitatea. Aşacă este de neînţeles, logic vorbind, de ce s-ar opune cineva utilizării lor, pentru a nu se aşterne definitiv praful sau rugina peste ele.

Afacerea echipamentelor ruseşti

Să ne reamintimcă aşa s-a întâmplat şi cu echipamentele de producţie rusească pentru care acum 12 s-au alocat 21 de milioane de dolari, iar acum zac în curtea Termocentralei Mintia. Un fel de apă sfinţită, care nu face rău, dar nu aduce nici nimic bun. Echipamentele au fost cumpărate în perioada Guvernului Năstase, pentru retehnologizarea grupului IV energetic, dar investiţia a fost ulterior blocată. Fosta conducere a Complexului Energetic Hunedoara ar fi vrut să le folosească în actualul proiect de retehnologizare a grupului energetic nr. 4, numai că materializarea intenţiei este puţin probabilă. Cunocsătorii spun că sunt prea vechi şi nu ar aduce nici un plus calitativ faţă de ce este la ora actuală, aşa că nu există nici un temei pentru a fi utilizate. Este nevoei de echipamente moderne, performante, ceea ce nu se mai poate spune despre utilajele ruseşti. De precizat că echipamentele respective au fost achiziţionate pentru – la vremea respectivă – un ipotetic program de retehnologizare, aflat mai mult la nivel de studiu, de necesitate şi nepus în practică niciodată. Când s-a găsit finanţare nu s-a găsit contractor general care să accepte sumele alocate în acest sens, iar ulterior, când în sfârşit ar fi avut cine să lucreze, nu a mai fost finanţarea, recunoşteau oficialii Electrocentrale Mintia.

De menţionat că actualele tensiuni din rândul angajaţilor s-au făcut simţite mai ales după ce Adunarea Generală a Acţionarilor de la CEH a aprobat divizarea companiei energetice, care ar însemna în principal despinderea activităţii energetice de cea minieră.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 2 =

ACTUALITATE
SCĂLDĂTOAREA DEVEI. Aqualand, patria politrucilor mufaţi la banul public         Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă         Hoţii îşi fac de cap în „ţara comandantului Mocanu”. Farmacii şi magazine prădate la Lupeni         Alin Simota se află pe lista interlopilor fugari de un an         Proiect pentru un parc tematic în jurul Castelului Corvinilor         Reparații pe șoseaua Deva – Lugoj         Asigurații nu mai au nevoie de adeverințe de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de servicii medicale         Trei incendii au avut loc în Hunedoara         Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva         TRADIŢII UITATE: Săptămâna de mijloc și „Trecerile Mari”         Tânărul care a abuzat sexual șase fete s-a arătat nemulțumit de condamnare         Spărgători de case prinși de polițiști         Cum au explicat drumarii mizeria din refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Recorduri la Castelul Corvinilor: 10.000 de euro pentru trei zile de filmări         Cinci incendii au avut loc în weekend         REACŢIA OPOZIŢIEI. Liberalii cer eliminarea impozitului la toate pensiile şi salarii majorate la primari         VIOREL ARION A PIERDUT ŞI ŞEFIA PARTIDULUI. Vasilică Potecă preia organizaţia municipală PNL Hunedoara