DOSARUL SIMOTA. Sindicalistul – deputat Vasile Savu trebuia să fie zdrobit cu ciocanul

Alin Simota s-a răzbunat, sau cel puţin a  încercat să se răzbune, pe toţi cei care nu au dansat aşa cum cânta el, fie că vorbim despre parteneri de afaceri, fotbalişti de la Jiul Petroşani, diverse personaje din anturajul său ori pe cei care îi datorau bani. Dar, acţiunile violente ale grupării infracţionale conduse de el, îi vizau mai ales pe cei care îi blocau interesele financiare ori politice.

savuUnul dintre cei vizaţi de agresiune nemiloase comandate de miliardarul Alin Simota, spun procurorii, este şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, ex-deputatul Vasile Ioan Savu. Pentru Savu s-a pregătit o răzbunare cruntă, pentru că acesta s-ar fi opus unor afaceri pe care Simota vroia să le deruleze cu Compania Naţională a  Huilei. „Simota Alin, în cursul anului 2005, i-a cerut inculpatului Litera Constantin Cristian s-ai aplice o bătaie numitului S.V., fost lider de sindicat în Valea Jiului şi paralmentar, întrucât acesta se opunea unor afaceri pe acre Simota Alin urma să le deruleze cu întreprinderea minieră unde S.V. era lider de sindicat”, se arată în rechizitoriul procurorilor care au instrumentat dosarul. Constantin Litera a format imediat o echipă de  smardoi, care l-au urmărit trei zile pe Savu, în apropierea locuinţei acestuia, înarmaţi cu ciocane. A treia zi, spun procurorii, a părut poliţia, iar bătăuşii au abandonat misiunea, Vasile Savu scăpând ca prin minune nevătămat.

Afaceri cu cântec

Pentru Alin Simota, Compania Naţională a Huilei Petroşani a fost o bună vacă de muls, alături de alte instituţii ale statului cu care a avut contracte profitabile. Indiferent de cine se afla la guvernare, ori al conducerea CNH, firmele patronate de Simota nu s-au putut plânge de lipsă de contracte avantajoase, chiar dacă unele au fost la limita legii, ori dincolo de această linie imaginară.Oricum, afacerile miliardarului cu CNH Petroşani au intrat şi în atenţia organelor de anchetă din cauza condiţiilor în care s-au derulat. Unul dintre cele mai controversate contracte este legat de prestarea, prin firma Atomis Internaţional SRL Petroşani, a serviciului de protecţie prin relee şi automatizări (PRAM) la nivelul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani. Un control efectuat de Direcţia Finanţelor Publice Hunedoara a scos la iveală, în anul 2003, că firma Atomis Internaţional SRL Petroşani ar fi obţinut peste 30 de miliarde de lei în plus de la CNH, dintr-un contract de prestări servicii, diferenţele fiind rezultatul dintre sumele pretinse şi cele facturate prin devizele de reparaţii întocmite de furnizor. “Prin orele de intervenţie rezultate din autorizaţiile de lucru emise şi orele de muncă convenţională negociate, prestatorul nu poate justifica valoarea prestaţiei pretinse prin devize de lucrări din cauză că, la negocierea de tarife, nu a prezentat o fundamentare reală a acestora, bazată pe norme de muncă”, se arată în raportul DGFP.

Corb la corb îşi scoate ochii?!

Nici liderul de sindicat- deputat Vasile Ioan Savu nu a fost uşă de biserică şi a avut, de asemenea, probleme cu legea. De fapt, Vasile Savu, un personaj extrem de controversat care în 2011 a scăpat de răspunderea penală prin împlinirea termenului de prescripţie a faptei, a devenit exemplu negativ dat de Comisia Europeană în Raportul pe Justiţie, în care s-a solicitat României să accelereze dosarele de corupţie la nivel înalt. Dosarul penal al fostului lider de sindicat s-a tot plimbat prin instanţe până la împlinirea termenului de prescripţie a faptei. Preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Vasile Savu a fost şi deputat între 2000 şi 2004, din partea Asociaţiei Macedonenilor Slavi din România. În anul 2006 procurorii DNA au decis trimiterea lui în judecată pentru fapte de corupţie şi au stabilit că fostul parlamentar a făcut excursii repetate în SUA, Africa de Sud, dar şi în ţări europene pe banii Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului şi ai Confederaţiei Sindicatelor Miniere din România. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Vasile Savu a fost acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Condamnat de prima instanţă de judecată la trei ani de închisoare şi plata a 50.000 de euro, fostul lider al minerilor a scăpat basma curată în cele din urmă, după ce în  luna aprilie 2011 Curtea de Apel Bucureşti a constatat încetarea procesului fostului deputat PSD.

 

Preţul împăcării: 10.000 de euro şi 20.000 de lei

 

Fostul consilier local PDL Paul Gherasim a uitat de bătaia încasată care l-a băgat pentru o lungă perioadă de gherasimtimp în spital pentru o sumă considerabilă. Potrivit rechizitoriului din Dosarul Simota – Litera, Gherasim şi-a schimbat radical declaraţiile iniţiale contra sumei de 10.000 de euro, încasaţi de la Cristian Litera, respectiv 20.000 de lei de la Alin Simota. ”Sumele de bani s-au dat pentru ca P.V.G.  să-şi schimbe declaraţiile din dosarul în care era cercetat L.V. (n.r. Valer Lăcătuş cel care a fost trimis în judecată pentrua gresiune) şi să nu mai producă agitaţie în mass-media privind implicarea lui Simota în această bătaie. Banii au fost daţi persoanei vătămate P.V.G. în scopul încheierii unei înţelegeri frauduloase. Aceasta cu prilejul administrării probaţiunii în dosarul în care a fost trimis în judecată Lăcătuş, a participat la efectuarea unei recunoaşteri din grup, indicându-l după spusele sale, fără dubii, ca autor al agresiunii. După ce între persoana vătămată şi învinuiţi a intervenit înţelegere frauduloasă, materializată într-un act autentic, persoana vătămată a revenit asupra declaraţiei iniţiale şi a negat că l-ar fi recunoscut pe autorul agresiunii în persoana inculpatului, motivând sugestionarea sa în acest sens de către lucrătorii de poliţie. În plus, conform înţelegerii cu inculpaţii Litera şi Simota, persoana vătămată a declanşat o campanie mediatică susţinând în esenţă, cele menţionate mai sus”, se arată în rechizitoriu.

La finele lunii decembrie 2008, fostul consilier local PDL din Petroşani, Paul Gherasim, a ajuns în stare gravă la un spital din Capitală, după ce a fost bătut cu bestialitate de patru persoane, incidentul având loc în faţa blocului în care locuieşte victima. Doar unul dintre agresori a răspuns pentru incident, în baza unei expertize ADN efectuate pe cagula smulsă de Gherasim în încăierare. Fostul consilier local era convins la vremea respectivă că s-a încercat intimidarea sa, pe motive politice, mai ales că în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie acesta a depus plângere pentru ameninţare cu moartea. Unul dintre cei patru agresori ar fi fost chiar Cristian Litera, dar până la urmă fapta nu a fost probată, iar Paul Gherasim a recunoscut apoi că s-a împăcat cu agresorii lui.

 

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei