Silvicultorii au finalizat „scanarea” zecilor de arbori de pe Bulevardul Corvin

Silvicultorii de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură au evaluat arborii de pe Bulevardul Corvin şi au recomandat Primăriei Hunedoara să îi extragă.

Potrivit unui raport al  silvicultorilor care administrează Parcul Dendrologic din Simeria, au fost evaluate cele 40 de exemplare de Paltin de câmp (Acer platanoides) şi cele 13 exemplare de oţetar (Keolreuteria paniculata). Majoritatea paltinilor de câmp sunt de vârstă înaintată, prezintă numeroase leziuni la nivelul scoarţei, ramurilor, precum şi scorburi pe trunchi, arată raportul.

Pentru evaluarea gradului de depreciere a lemnului în interiorul trunchiurilor au fost prelevate probe cu ajutorul burghiului Pressler, probele extrase fiind analizate la binocular pentru a fi stabilit gradul de sănătate al lemnului. În urma analizării probelor s-a constatat că 75 la sută din numărul paltinilor prezintă degradări majore ale duramentului cuprinse între 20 – 50 la sută din diametrul arborelui. La 25 la sută din arborii analizaţi au fost identificate zone cu putregai interior în stadiul incipient, aceştia prezentând o degradare a structurii interne a lemnului pe 20 la sută din diametrul arborelui. La 45 la sută dintre ei au fost identificate zone cu putregai interior instalat şi o degradare a structurii interne a lemnului cuprinsă între 25 şi 50 la sută din diametrul arborelui. La un paltin, zona afectată de putregai a fost de 80 la sută din diametru, au concluzionat autorii studiului, comandat de Primăria Hunedoara.

„Având în vedere gradul avansat de degradare a vegetaţiei existente şi a vârstei înaintate a exeplarelor se recomandă extragerea acestora şi înlocuirea lor cu exemplare tinere. Menţinerea exemplarelor actuale de arbori de pe Bulevardul Corvin periclitează în primul rând siguranţa pietonilor, dar şi a altor bunuri existente în apropierea arborilor, deoarece la furtunile violente oricare dintre exemplarele de mari dimensiuni existente pot fi doborâte. Riscul de doborâre a exemplarelor este mai ridicat în cazul ninsorilor abundente, urmate de vânt puternic. Pe de altă parte, din punct de vedere estetic şi peisagistic, nu se mai justifică menţinerea actualului aliniament, exemplarele existente fiind degradate de-a lungul timpului, prin tăierile repetate, specifice spaţiilor verzi urbane”, se arată în raportul semnat de silvicultorul Daniel Pitar, şef al secţiei din Simeria, din cadrul la Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură.

Cei trei oţetari nu pot fi menţinuţi din acelaşi punct de vedere estetic şi peisagistic, susţin silvicultorii, deoarece noile aliniamente de arbori şi arbuşti vor trebui amplasate în concordanţă cu elementele constructive ce vor fi amplasate în zonă. Primăria Hunedoara a achiziţionat cu 17.500 de lei realizarea studiului de amenajare a spaţiilor verzi de pe viitorul centru pietonal al municipiului. Reprezentanţii primăriei susţin că în toamna acestui an, pe Bulevardul Corvin, vor fi plantaţi peste 100 de arbori.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950