Seminţe din import cultivate în pământ autohton. Gustul legumelor româneşti abandonat pentru efemerul estetic

Suntem convinşi că mâncăm produse româneşti, însă doar solul a mai rămas autentic. Producătorii agricoli au schimbat seminţele româneşti cu cele din import, asta deşi ne dau asigurări că totul este din producţie proprie.

piata-petrosaniChiar dacă aproximativ 60% dintre cei care vin cu marfă în Piaţa Agroalimentară Petroşani au certificat de producător, puţină marfă este cu adevărat românească. Şi asta nu pentru că certificatele nu ar fi adevărate, sau nu în toate cazurile, ci pentru că seminţele folosite nu mai sunt demult româneşti. Aşa că s-a dus gustul roşilor de altă dată, al rădăcinoaselor, ori cel al tradiţionalilor „cartofi de Haţeg” care au cucerit pieţele din zona Hunedoarei. O recunoaşte chiar şeful Administraţiei Pieţelor din Petroşani, Ioan Pristavu.  „Marfă cu adevărat românească nu mai este sau mai este foarte puţină. Cei mai mulţi folosesc seminţe don import, mai ales olandeze”, spune  Pristavu. Asta în timp ce comercianţii de legume încearcă să ne convingă din răsputeri că marfa este 100% autohtonă. Doamna Maria vine de ani de zile cu produse agricole în Piaţa Centrală din Petroşani. Spune că absolut toate sunt cultivate în grădina proprie şi că seminţele sunt pur româneşti. „Nu ne permitem să folosim seminţe din import. Sunt prea scumpe. Singuri ne facem seminţele pentru anul viitor, din producţia de anul acesta”, a precizat comercianta. De ce produsele nu mai au „gustul copilăriei” până la urmă nici un producător nu ne explică, dar nici nu recunosc că soiurile autohtone au fost înlocuite de cele străine, de teamă probabil că şi-ar pierde clienţii.

Încearcă să revină la tradiţie

Ioan Pristavu spune că, în ultima perioadă se observă o tendinţă de revenire la produsele cu adevărat tradiţionale, dar rezultatele sunt timide. „Există o tendinţă de revenire la produsele tradiţionale, pentru că a crescut cererea. Clienţii preferă calitatea în detrimentul esteticului, să spunem aşa. Trecerea se face, însă, greu pentru că la soiurile autohtone, nemodificate genetic, producţia este mai mică şi perisabilitatea mai mare, ceea ce determină creşterea preţurilor”, a explicat şeful Pieţelor din Petroşani.

Oricum, din păcate până şi ţăranul român şi-a pierdut din credibilitate şi acest lucru av fi greu de recâştigat.

 

 

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − unsprezece =

ACTUALITATE
A murit jurnalistul Andrei Dumitru Vlad         GOSPODĂREŞTE. Firma care se ocupă de deszăpeziri la Deva este pregătită să intervină         Apel umanitar. Ioan Vălean are nevoie urgentă de o transfuzie de sânge         Colecționar de antichități lăsat fără artefactele antice provenite din Munții Orăștiei         Microbuz implicat într-un accident rutier pe DN 66         Se strică vremea. Vin ninsori abundente         Premianții Concursului Internațional de Interpretare Vocală         S-a redeschis traficul rutier pe Podul peste Mureș         Hoți de lemne prinși în pădurea Petroșaniului         Când va începe restaurarea vechii biserici din Boz         Doru Vișan – fost director al Termocentralei Paroșeni, lăsat de hoți fără electrocasnice         Cât va costa intrarea la patinoar în Deva         Cetatea Devei la Târgul de Turism         Doi jandarmi au salvat o femeie din mâinile unui jefuitor         Proiectul vânzării terenului de 80.000 de metri pătrați unei companii germane a fost respins         Angajații APIA Hunedoara au continuat protestul         Hunedoara anilor 1960, descrisă de scriitori: orașul uriaşului complex de uzine unde fierbe în clocot oţelul         Brandul Sense anunta mari reduceri de Black Friday         Un vârstnic de 95 de ani a fost jefuit         Imagini de pe șantierul Lotului IV al autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat