Secretele turnului medieval de la Răchitova

Mai puţin 500 de oameni trăiesc în Răchitova, o aşezare retrasă din Ţara Haţegului, înconjurată de păduri şi dealuri, renumită pentru ţuica făcută de localnici. Cea mai mare mândrie a comunităţii este însă turnul medieval care veghează asupra satului, un monument vechi din secolul al XIV-lea.

Donjonul cu o înălţime de aproape nouă metri, cu ziduri groase de circa doi metri, a fost ridicat pe un coş vulcanic, cu roci de origine vulcanică provenite de la cariera medievală de la poalele sale.

O parte a turnului s-a prăbuşit la mijlocul secolului XX, în urma unui cutremur, iar în anii ’70, după ce monumentul a fost cercetat arheologic, au avut loc lucrări de consolidare ale rămăşiţelor sale. Vechea cetate, încojurată cu un val de pământ, nu are menţiuni documentare, însă istoricii susţin că a fost ridicată pe moşiile familiei cneziale şi nobiliare Muşina de la Densuş.

Pe o terasă din vecinătatea aşezării, la sfârşitul anilor ’80 arheologii au descoperit rămăşiţele unei biserici medievale. „Biserica a fost abandonată, iar materialele ei de construcţie au fost reutilizate la ridicarea unui alt lăcaş de cult, situat pe un alt amplasament. Cercetarea arheologică a scos la iveală importante fragmente de frescă. Concluziile cele mai avizate socotesc astăzi că veşmântul pictat la Răchitova a aparţinut şcolii de pictori care a realizat, în intervalul primei jumătăţi a secolului al XV-lea, ansambluri asemănătoare, la Densuş şi Ribiţa”, informa istoricul Adrian Andrei Rusu, pe medievistica.ro.

Turnul medieval de la Răchitova este puţin cunoscut turiştilor care ajung în Ţara Haţegului, extrem de ofertantă în vestigii istorice. Printre atracţiile medievale ale ţinutului se numără bisericile Densuş, Ostrov, Peşteana, Colţ, Sînpetru, Sântamaria Orlea, Prislop, turnul Crivadiei, Cetatea Mălăieşti, Curtea nobiliară de la Sălaşul de Sus, Cetatea Colţ, Curtea nobiliară a Cândeştilor. Lor li se adaugă oraşul antic de la Sarmizegetusa şi conacele ridicate în secolele trecute de familiile nobiliare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu proiectul de 20 de milioane de euro, pentru transportul ecologic din Valea Jiului         Drum de cinci kilometri din Ținutul Pădurenilor modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean         Rusalin Ișfănoni a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Hunedoara         Cum s-a ajuns la dezastrul de pe drumul județean spre Sarmizegetusa Regia         Florin Radu, consilier independent la Băiţa, s-a înscris în ALDE         Gheorghe Falcă și-a prezentat planurile pentru alegerile europarlamentare la Deva         ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE – marcată de poliţiştii hunedoreni în municipiile Brad şi Deva         CURTEA DE CONTURI CONFIRMĂ. Propagandă rusească cu bani de la Ministerul „patronat” de Natalia Intotero         80 de ani de la punerea pietrei de temelie. Catedrala din Ghelari, „perla” Ţinutului Pădurenilor         Napoleon, 250 de ani de la naștere         Controversele „blocului fantomă”. Liderul romilor acuză autoritățile că nu curăță gunoaiele aruncate pe ferestre         Nume nou pentru piața din fața Casei de Cultură a Hunedoarei         Drumul spre Sarmizegetusa Regia s-a rupt din nou         Un tânăr fără permis auto a ajuns cu mașina în râu         Patru hunedoreni au fost reținuți de polițiști în urma unei percheziții         Un șofer a dat în judecată CNAIR după ce și-a stricat mașina pe autostradă         A tăiat ilegal 86 de salcâmi         RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record         Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului         Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Deva