Secretele turnului medieval de la Răchitova

Mai puţin 500 de oameni trăiesc în Răchitova, o aşezare retrasă din Ţara Haţegului, înconjurată de păduri şi dealuri, renumită pentru ţuica făcută de localnici. Cea mai mare mândrie a comunităţii este însă turnul medieval care veghează asupra satului, un monument vechi din secolul al XIV-lea.

Donjonul cu o înălţime de aproape nouă metri, cu ziduri groase de circa doi metri, a fost ridicat pe un coş vulcanic, cu roci de origine vulcanică provenite de la cariera medievală de la poalele sale.

O parte a turnului s-a prăbuşit la mijlocul secolului XX, în urma unui cutremur, iar în anii ’70, după ce monumentul a fost cercetat arheologic, au avut loc lucrări de consolidare ale rămăşiţelor sale. Vechea cetate, încojurată cu un val de pământ, nu are menţiuni documentare, însă istoricii susţin că a fost ridicată pe moşiile familiei cneziale şi nobiliare Muşina de la Densuş.

Pe o terasă din vecinătatea aşezării, la sfârşitul anilor ’80 arheologii au descoperit rămăşiţele unei biserici medievale. „Biserica a fost abandonată, iar materialele ei de construcţie au fost reutilizate la ridicarea unui alt lăcaş de cult, situat pe un alt amplasament. Cercetarea arheologică a scos la iveală importante fragmente de frescă. Concluziile cele mai avizate socotesc astăzi că veşmântul pictat la Răchitova a aparţinut şcolii de pictori care a realizat, în intervalul primei jumătăţi a secolului al XV-lea, ansambluri asemănătoare, la Densuş şi Ribiţa”, informa istoricul Adrian Andrei Rusu, pe medievistica.ro.

Turnul medieval de la Răchitova este puţin cunoscut turiştilor care ajung în Ţara Haţegului, extrem de ofertantă în vestigii istorice. Printre atracţiile medievale ale ţinutului se numără bisericile Densuş, Ostrov, Peşteana, Colţ, Sînpetru, Sântamaria Orlea, Prislop, turnul Crivadiei, Cetatea Mălăieşti, Curtea nobiliară de la Sălaşul de Sus, Cetatea Colţ, Curtea nobiliară a Cândeştilor. Lor li se adaugă oraşul antic de la Sarmizegetusa şi conacele ridicate în secolele trecute de familiile nobiliare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare         SUB SLOGANUL: VISION IS LIFE. OpticLine, încă un pas spre revoluționarea medicinei românești         Autostrada Lugoj – Deva. Cum arată ultimul kilometru de pe Lotul trei         Noaptea Muzeelor. Mii de oameni la Castelul Corvinilor         Carmen Hărău, senator PNL: “Cod roșu de avarie: sectorul energetic național!”