Scaunul lui Bebe Nica se clatină. Alegeri în sindicatele din Valea Jiului sub presiunea minerilor

Minerii din Valea Jiului se pregătesc de alegeri, chiar dacă mai repede decât se preconiza. La Conferinţa ordinară din septembrie, s-a decis organizarea de alegeri după obţinerea reprezentativităţii sindicatului la nivel de CEH. Instanţa, însă, a  amânat cauza, însă actualii lideri au trebuit să se supună voinţei membrilor de sindicat.

NicaPetre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele” are de ce să se teamă pentru scaunul său. Se bucură de tot mai puţină popularitate în rândul minerilor, care l-au acuzat în repetate rânduri că nu a făcut nimic pentru ei, iar susţinerea din partea colegilor din Biroul Executiv al sindicatului este tot mai scăzută. Acesta este şi motivul pentru care alegerile se vor desfăşura mai repede decât şi-ar fi dorit Nica, după cum spun surse sindicale. La Conferinţa Ordinară a Sindicatului Muntele, desfăşurată la începutul lunii septembrie, cei 252 de delegaţi au votat în unanimitate pentru declanşarea alegerilor anticipate, iar ca dată a alegerilor s-au luat în calcul două variante. Unii su susţinut organizarea alegerilor la începutul lunii octombrie. O altă variantă, îmbrăţişată şi de actualul sindicalist – şef al minerilor din Valea Jiului a fost la o săptămână după obţinerea în instanţă de către Sindicatul „Muntele” a reprezentativităţii  la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Numai că la termenul din data de 7 octombrie, instanţa a decis amânarea judecării cauzei pentru data de 21 octombrie. Iar membrii Biroului Executiv al Sindicatului Muntele au considerat că au aşteptat destul şi au cerut ferm organizarea de alegeri anticipate. Data va fi decisă miercuri, când se va şti dacă este vorba despre 16 sau 23 octombrie 2013. Contestatarii lui Petre Nica şi-au manifestat speranţa că aceste alegeri „vor deschide calea pentru unificarea sindicatelor din Valea Jiului într-un singur sindicat mare şi puternic care să cuprindă atât minerii cât şi energeticienii”, după cum a precizat liderul minerilor de la Livezeni, Adrian Jurca.

 

*Unificare solicitată şi de Liga Minerilor

 

Şi reprezentanţii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a lansat ideea reunificării sindicatelor miniere din Valea Jiului. „Pentru a avea o relaţie instituţională cu administraţia CEH bazată pe atributul unui dialog social principal, constructiv şi în deplină concordanţă cu respectul faţă de legislaţia în domeniul activităţii sindicale, se impune realizarea unei noi construcţii sindicale, bazată în primul rând pe voinţa majorităţii salariaţilor de la fiecare sucursală în parte şi, ulterior, pe realizarea şi consolidarea unităţii sindicale, în cadrul unei noi federaţii care să funcţioneze la nivelul CEH, cu legitimitate maximă conferită de reprezentativitatea dată atât de numărul membrilor săi de sindicat, cât şi de cea conferită de afilierea la Federaţia Energetica din cadrul Blocului Naţional Sindical, deţinător al reprezentativităţii la nivel de ramură”, a excplicat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş. Deja Liga a lansat invitaţia tuturor sindicatelor existente la nivelul subfilialelor Complexului Energetic Hunedoara şi tuturor salariaţilor să constituie noi organizaţii sindicale, independente şi cu structuri de conducere care să reprezinte voinţa majorităţii salariaţilor, astfel încât „împreună să putem realiza o construcţie sindicală solidă, serioasă, profesionistă şi reprezentativă care să poată negocia un contract colectiv de muncă avantajos pentru mineri şi energeticieni deopotrivă şi să poată susţine un dialog social competent în cadrul noii structuri a CEH”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 1 =

ACTUALITATE
Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului