ŞASE PONTURI. Cum să te bucuri de cea mai ieftină vacanţă la Londra

Companiile aeriene se întrec, în luna martie, în oferte aproape imposibil de refuzat: 30 de euro pentru un drum, dus-întors în vestul Europei. Iar dacă aveţi rude sau prieteni care să vă găzduiască o excapadă de două zile sau o vacanţă de o săptămână se va transforma în una dintre cele mai frumoase amintiri. Iată care sunt avantajele unei astfel de vacanţe, care, dacă sunteţi strânşi la pungă, s-ar putea să vă coste doar 100 de lire:

 

  1. O călătorie la Londra ne oferă şansa de a înţelege din interior istoria britanicilor, de la începuturi şi până astăzi. Muzee, galerii de artă, clădiri vechi sau zgârie nori din sticlă abia construiţi, toate vă vor da ocazia de a urmări cum a evoluat unul dintre cele mai importante imperii ale lumii, dar şi felul în care britanicii reuşesc să ţină laolală un melanj divers de culturi. Veţi întâlni aici britanici pur-sânge, tot mai puţini, e drept, alături de europeni, est-europeni, asiatici de pe întregul continent galben, dar şi indieni, africani şi o mulţime de musulmani.
  2. Dacă aveţi cazarea asigurată, atunci pentru masă nu va trebui să cheltuiţi mai mult decât aţi plăti în cazul în care aţi merge la cumpărături în pieţele sau magazinele din Hunedoara. Preţurile în magazinele de cartier sau la unele supermarketuri sunt similare, în cea mai mare parte. Sigur, sunt şi diferenţe, însă oarecum nesemnificative.
  3. Aţi ales transportul cu metroul? Cea mai bună opţiune! Metroul londonez este foarte bine pus la punct. Oricine se poate descurca aici, pentru că autorităţile au avut grijă să semnalizeze eficient şi generos fiecare staţie, joncţiune şi fiecare platformă. În plus, pentru a străbate Londra dintr-un capăt în altul, nu veţi face mai mult de o oră şi jumătate. Dacă aţi depăşit cheltuieli de 12 lire, în funcţie de zona în care circulaţi, e posibil să nu mai trebuiască să plătiţi în plus pentru restul călătoriilor. Astfel, de la High Barnet până la Morden, ori de la Heathrow, până la Epping, trenurile subterane vă vor purta cu viteză, în condiţii de maximă securitate. În funcţie de traseele alese, media preţului pentru o zi de umblătură cu metroul prin Londra este de 8-10 lire.
  4. Londra este înţesată de muzee. Multe dintre acestea, mai ales cele mari, cum sunt British Museum sau National Gallery au intrarea gratuită. Tocmai de aceea, ca să vă plimbaţi printre mii de exponate de mare valoare care reconstituie istoria umanităţii, de la Imperiul Persan, prin Babilon, Egipt, Cipru, Roma, America Centrală şi de Nord, Africa şi până în Europa zilelor noastre, nu va trebui să plătiţi nimic. La fel, Galeriile Naţionale de artă, situate chiar în buricul Londrei, lângă celebra coloană a lui Nelson (Nelson’s Column), vă vor oferi ocazia de a admira unele dintre cele ai cunoscute capodopere ale lumii fără să scoateţi din buzunar un singur pence. Chiar la intrare, de altfel, vă întâmpină câteva dintre tablourile celebre ale lui Vincent van Gogh. Şi… dacă impresionaţi veţi dori, totuşi, să faceţi o donaţie pentru bunul mers al muzeului, puteţi introduce sumele dorite în urnele amplasate la intrarea şi ieşirea din muzeu.
  5. Ce vă va impresiona pozitiv la Londra, fără îndoială sunt parcurile: curate, cu gazonul verde intens, îngrijit şi tuns „la milimetru”, dar şi cu o mulţime de păsări şi veveriţe prietenoase, care sunt gata ca, pentru o alună gustoasă, să vă mănânce din palmă. Gâşte, raţe sălbatice, pescăruşi, toate trăiesc aici într-o fericită devălmăşie, în tip ce veveriţele cotrobăie prin straturile colorate cu flori, după mâncare primită de la vizitatori şi pe care, adesea, uită unde au îngropat-o.
  6. Între Greenpark şi Saint James’s Park puteţi vizita şi admira palatul Buckingham, reşedinţa regală. Iar periplul la castelele englezeşti ar putea continua cu Hampton Court şi Leeds Castle, spre exemplu. De reţinut, însă, că dacă la Buckingham accesul este total interzis publicului, aici urmând să fiţi întâmpinaţi de gărzi de corp înarmate, la celelalte castele veţi plăti o taxă de 20 de lire. Hampton Court este, însă, unul dintre cele mai mari castele englezeşti şi merită văzut, mai ales că vă aşteaptă complet mobilat, cu animatori şi o galerie de artă. Aici, spre exemplu, veţi avea ocazia de a admira luxul extrem de care se bucurau regii Angliei, vă veţi putea face o idee despre chiohanurile de la palat, dar veţi vedea şi lada tapetată cu purpură, care servea drept vas de toaletă pentru rege. Într-un an întreg curtea de la Hampton Palace era în stare să consume 1.240 de boi, 8.200 de oi, peste 2.300 de căprioare, zeci de viţei, aproape 2.000 de porci şi mai bine de 50 de mistreţi! Aceasta, însă, era una dintre dovezile bunăstării de care se bucura regele şi, cel puţin în teorie, supuşii săi. În timp ce veţi străbate palatul Hampton Court, veţi fi însoţiţi, în funcţie de locul în care vă aflaţi, de tropăit de cai sau de zgomotele pe care le făceau măcelarii, în timp ce tranşau carnea. De asemenea, puteţi afla şi tragica poveste a regelui Henric al VIII şi a celor şase soţii ale sale, dintre care pe două le-a decapitat. Londonezii spun despre Hampton că este unul dintre cele mai bântuite castele din Anglia, sufletele morţilor, vinovaţi, dar şi inocenţi, neputându-şi afla odihna nici măcar pe lumea cealaltă.

 

           Puncte minus:

  1. Ca măsură de protecţie, însă, nu doar la Hampton, ci şi în întreaga Londră, vă vor trebui nu usturoi sau aghiazmă, ci doar o căciulă şi mănuşi. Aici vremea e la fel de schimbătoare ca pe munte, iar o zi începută cu soare se poate transforma în cel mai negru coşmar. Dacă se înnorează şi începe să bată vântul, temperatura va scădea cu aproximativ 10 grade. Feriţi-vă ca ploaia londoneză să vă facă ciuciulete, pentru că v-aţi putea alege cu o răceală pe cinste, care vă va ţintui direct în vârful patului.
  2. De asemenea, luaţi-vă pachet de acasă, pentru că magazinele din interiorul muzeelor vă oferă mâncare, însă la un preţ de cinci, până la 10 ori mai mare. Fără îndoială, nu aţi dori să plătiţi 10 lire pentru o tabletă de ciocolată pe care acasă o luaţi cu 3 lei sau 7 lire pentru un sandviş.
  3. Dacă alegeţi ca o parte din traseu să o parcurgeţi cu un taxi, trebuie să ştiţi că un drum de o jumătate de oră pe jos, pe care un taxi îl va parcurge în 20 de minute, din cauza aglomeraţiei, vă poate costa între 8 şi 11 lire. Centrul Londrei, mai ales, este extrem de aglomerat, iar în această perioadă zona centrală este un întreg şantier.
  4. Nu vă panicaţi dacă lucrătorii metroului vă vor evacua din staţii: în ciuda sistemului excelent pus la punct, se mai întâmplă şi nenorociri. În cazul în care cineva cade sau se aruncă pe linii, veţi fi direcţionaţi spre exterior în numai câteva secunde. Iar dacă pentru această primăvară nu veţi mai prinde bilete de avion care să coste în jur de 50 de euro, cu tot cu taxele de aeroport, aţi putea începe să urmăriţi ofertele pentru această toamnă. O vizită în oraşul reginei ar putea să vă schimbe impresia despre Marea Britanie, cu care, până acum, aţi trăit doar din auzite.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + optsprezece =

ACTUALITATE
Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara         Camionetă cu butelii implicată într-un accident rutier         MODELUL ORADEA. Poliţie locală fără ifose, turism fără vedetism politic