SĂNĂTATE. Număr dublu de cazuri de autism în judeţ

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara arată că numărul persoanelor diagnosticate cu autism anul trecut este dublu, faţă de 2014! Mâine în toată lumea e marcată Ziua Mondială de Sensibilizare faţă de Autism.

Anul trecut în judeţul Hunedoara erau înregistrate, la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara puţin 150 de cazuri de autism, dintre care 139 erau copii. În 2014 autorităţile hunedorene au depistat doar 7 noi cazuri, numai la copii, în timp ce anul trecut numărul lor a ajuns la 16 cazuri, dintre care jumătate sunt adulţi. Totuşi, numărul cazurilor ar putea fi mult mai mare, în situaţia în care de mult ori adulţii care ar putea fi încadraţi la autism primesc diagnosticul mai generalist de retard mintal sever.

 

Hunedoara a deschis primul centru pentru copiii autişti

 

O familie de părinţi ai unui băieţel diagnosticat cu autism a deschis acum doi ani la Hunedoara primul centru pentru copiii cu această afecţiune din judeţ. Hunedorenii s-au luptat pentru a obţine toate autorizaţiile necesare şi pentru a acredita serviciile sociale, din nevoia lor de a găsi soluţii pentru propriul băieţel bolnav. La început, Dana Truţă şi soţul ei au sperat că băieţelul lor este un copil normal şi sănătos. A umblat cu el pe la o mulţime de doctori, fără ca nimeni să-i pună un diagnostic clar. Cu toţii recunoşteau întârzieri în dezvoltarea copilului, însă până când un medic a stabilit cu exactitate că băiatul are autism aveau să treacă doi ani!

 

Asistent medical şi psiholog pentru propriul copil

 

Ca să poată să-l îngrijească aşa cum se cuvine pe fiul ei, Dana Truţă, de profesie asistent medical, a intrat în concediu pentru creşterea copilului. Apoi, a descoperit, la Cluj, o asociaţie dedicată acestor cazuri şi s-a dus la cursuri unde a învăţat exact cum anume se manifestă şi cum poţi lupta cu această perfidă boală. Astăzi, Dana Truţă este studentă la psihologie şi se luptă să-şi menţină centrul deschis, dar şi să acrediteze fiecare serviciu în parte: servicii sociale, logopedie, kinetoterapie. La Centrul „AUTISM – LUMEA MEA” copii bolnavi de autism din tot judeţul pot beneficia de servicii la preţuri chiar şi de patru ori mai mici decât la cabinetele de specialitate: evaluare, terapie comportamentală, kinetoterapie, psihoeducaţia părinţilor, terapie de grup pentru părinţi şi copii, însoţitori la grădiniţă şi la şcoală, dar şi cursuri de hidroterapie. Centrul are doi psihologi angajaţi, dar şi voluntari, printre care un logoped, o profesoară de istorie, şi alţi hunedoreni, dispuşi să-şi petreacă timp cu copiii în timp ce aceştia învaţă să se joace şi să relaţioneze.

 

Ce este, de fapt, autismul?

 

Medicul Cecilia Birău, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, spune că autismul este o boală pe viaţă, caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona în plan social şi de a comunica. „Bolnavul de autism (sunt milioane de oameni în întreaga lume) are un comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei încă înaintea vârstei de 3 ani. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite. Din nefericire, nu există nici un tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială, cresc cu până la aproape 50 la sută şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă”, adaugă medicul Cecilia Birău. Este bine să ştim că simţurile persoanelor cu autism pot fi mult mai dezvoltate, dar percepţiile senzoriale sunt dezordonate, aşa că bolnavul care pare ostil e doar vulnerabil. Pentru el, o simplă ieşire la magazin poate fi un calvar. Auzul, mirosul şi văzul celor cu autism pot fi hiperdezvoltate, dar limbajul lor este foarte concret şi limitat. Dacă îi vei spune unui autist că „cineva şi-a luat picioarele la spinare”, va fi foarte bulversat şi confuz.

 

Facilităţi pentru bolnavi şi familiile lor

 

Copiii diagnosticaţi cu autism beneficiază de un buget complementar, cuprins între 39 şi 106 lei pe lună, în funcţie de gradul de handicap. De asemenea, până la vârsta de 3 ani, copilul cu autism primeşte alocaţia de stat de 200 de lei, iar de la 3 la 18 ani copilul beneficiază de alocaţia de stat dublă, în valoare de 84 de lei. Pentru copilul cu handicap grav, unul dintre membrii familiei poate opta pentru a fi asistentul personal al micuţului, ca angajat cu contract de muncă la primăria de domiciliu, sau poate beneficia de indemnizaţie, valoarea acestora fiind egală cu valoarea unui salariu minim pe economie. Iar unul dintre părinţii copilului cu autism poate beneficia de concediu pentru îngrijirea micuţului până când acesta împlineşte 7 ani. De asemenea, persoanele afectate de autism au gratuitate la asistenţă medicală şi călătorii gratuite, oriunde, în ţară (şase sau 24 de călătorii – 12 pentru ei şi 12 pentru însoţitori).

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

ACTUALITATE
De Ziua Poliției Române. Dacian Vonu, polițistul anului         Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital