Rusalin Ișfănoni a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Hunedoara

Rusalin Ișfănoni a primit, joi, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Hunedoara.

În vârstă de 75 de ani, Rusalin Ișfănoni se numără printre cei mai prolifici etnologi români, iar activitatea sa a dedicat-o păstrării și promovării tradițiilor din Ținutul Pădurenilor. A anunțat că dorește să înființeze un muzeu al satului pădurenesc, în apropierea Castelului Corvinilor. Muzeul ar urma să arate cum se prezenta o casă pădurenească în secolele XVIII, XIX, XX, dar și diverse ateliere ale muncitorilor pădureni. În fiecare lună, hunedorenii se vor putea bucura de un spectacol tematic, cum ar fi: joc pădurenesc, horă moldovenească, horă oltenească, menite să anime viața culturală a orașului.

„Satele pădurenești numără mai puțin de șase mii de pădureni, în timp ce în Hunedoara sunt peste 12 mii de pădureni, de aceea este o onoare și în același timp o datorie pentru municipiul Hunedoara să acorde acest titlu domnului profesor Ișfănoni”, a precizat, , primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, apropiat al etnologului.

Rusalin Ișfănoni s-a născut în 23 martie 1944, în satul Dăbâca, din comuna Topliţa. La vârsta de 15 ani, s-a angajat în industrie ca muncitor calificat în meseriile de strungar şi lăcătuş. În anul 1964, a intrat în învăţământ ca profesor suplinitor la Şcoala Generală Hăşdău, comuna Topliţa. Concomitent, a urmat Institutul Pedagogic Timişoara, Facultatea de Filologie, apoi, în perioada 1970 – 1975, Facultatea de Filozofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. La vârsta de 22 de ani, a fost numit director la Şcoala Generală Hăşdău. A fost apoi, pe rând, director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara-Deva, primar al comunei Topliţa, director la Căminul Cultural Topliţa, muzeograf la Muzeul Satului Bucureşti, șef secţie la Muzeul Satului Bucureşti și director la Muzeul Satului Bucureşti. Rusalin Ișfănoni a publicat în reviste culturale din ţară peste 40 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante lucrări a fost cartea Pădurenii Hunedoarei (teza de doctorat dezvoltată), pentru care, în anul 2006, a fost distins cu Premiul Academiei Române.

FOTO: Primăria Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani