RETROSPECTIVELE ZHD 2014.OAMENI Hunedoreni de top în 2014!

Doi inventatori, un artist, un medic veterinar şi o studentă la Sheffield. Aceştia sunt doar câţiva dintre hunedorenii ale căror poveşti de viaţă le-aţi aflat din ZIARUL HUNEDOREANULUI, în 2014!

Robotul care salvează vieţi

robot
diana_ioan (agrafa pe poza robot)Se numeşte ROBO Geniu şi este creaţia unei hunedorence de 25 de ani – Diana Aniela Ioan, ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale. A fost conceput în două luni, în mare parte din jucării, include sute de piese, a costat 1.000 de lei şi este un prototip care nu depăşeşte 50 de centimetri lungime.
Maşinăria care face mai uşoare misiunile militarilor în teatrele de operaţii. Este capabilă să detecteze de la distanţă bombe, grenade, mine şi orice altă armă explozivă, inslusiv dispozitive improvizate. În acelaşi timp, minirobotul este foarte potrivit ca material didactic pentru cursanţii în domeniul tehnologiilor militare avansate.
Ideea invenţiei a pornit de la un film – explică autoarea proiectului.
ROBO Geniu are patru grade de mobilitate, o structură mecanică simplă, deplasare autonomă şi acţionare electrică şi a fost brevetat de OSIM.

Un hunedorean, recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”

pera_bulz
Doar 30 de români se pot lăuda cu preţioasa distincţie! Taragotistul Pera Bulz este singurul hunedorean recunoscut oficial de UNESCO drept păstrător al tradiţiilor.
Instrumentistul provine din familia părintelui Arsenie Boca şi este convins că pe-ai lui i-a binecuvântat Dumnezeu cu har. Îşi poartă semeţ nu doar cei 67 de ani, ci şi graiul şi straiele străbunilor. Şi mai ales cântecele lor – ţarine şi doine pe care le cântă la taragotul vechi de 100 de ani care i-a dus vestea din Europa până în Asia.
Pera Bulz face parte din trioul de aur al taragotiştilor români, alături de Dumitru Fărcaş şi Luca Novac. Cântă la taragot de la 14 ani şi chiar dacă folclorul nu mai are căutarea de pe vremuri, hunedoreanul se înverşunează să-l păstreze la fel de curat cum l-a moştenit de la străbuni şi să-l ducă mai departe cu Taraful de la Vaţa.
Cine îl aude cântând pe Pera Bulz, înţelege că nu are de-a face doar cu un simplu interpret. Ci cu un creator. Cu creatorul unui folclor original, cu un stil pe care-l identifici imediat.

 

Star Trek devine realitate. Ochelari pentru nevăzători!

cristi_dragomir
Un devean de 17 ani a inventat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. Cristi Dragomir i-a impresionat pe reprezentanţii Microsoft cu invenţia sa, care a fost deja prezentată la trei competiţii de gen.
Ochelarii numiţi „Vizium” cântăresc 500 de grame, înregistrează tot ce se întâmplă în jurul persoanei care îi poartă şi ar putea deveni curând o soluţie salvatoare pentru cei peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume care au dificultăţi de vedere.
Deveanul povesteşte că ideea invenţiei i-a venit în clasa a opta, iar ochelarii i-au luat o lună de muncă, după alţi 4 ani de studii, cercetări şi teste. În plus, a primit o mână de ajutor şi din partea unui prieten, student la Universitatea „Jacobs” din Bremen, Germania.
Potrivit inventatorului, ochelarii pentru nevăzători au în componenţă senzori 3D care analizează mediul înconjurător, iar datele sunt procesate de un computer şi transmise apoi, prin vibraţii, celui care poartă ochelarii, astfel încât acesta are o imagine completă despre tot ce se întâmplă în jurul său.

„Cu cât obiectele înconjurătoare sunt mai aproape, cu atât vibraţiile devin mai puternice”, explică deveanul, care povesteşte că şi-a testat personal invenţia premiată la faza naţională într-o competiţie lansată de Microsoft.

Cristi Dragomir vrea să-şi transforme invenţia într-o afacere şi lucrează deja la două variante ale ochelarilor speciali – un model de bază, mai ieftin, pentru ţările slab dezvoltate, şi un altul conectat la Internet şi cu câteva funcţii în plus.

 

Cum trăieşte o hunedoreancă pe cea mai populară insulă din Baleare

delia_saleno
Delia Saleno e o reclamă bună pentru România. Are 38 de ani, trăieşte în Spania, la Mallorca, şi este medic veterinar. A plecat din ţară ca să-şi practice meseria ca la carte. Şi-a făcut un plan pe care l-a urmat pas cu pas, iar rezultatul se vede cu ochiul liber.
A absolvit un master la Universitatea din Murcia, îşi pregăteşte Doctoratul la Cordoba şi are propria clinică veterinară în Palma de Mallorca. Este membră a Forumului Mediteranean de Oncologie Comparată – cea mai veche societate europeană de oncologie umană şi animală, şi conduce Asociaţia Patronală a Clinicilor Veterinare din Baleare – prima organizaţie patronală în domeniul veterinar din Spania.
Numele Deliei Saleno şi al clinicii „Son Duretta” sunt cunoscute în toată Mallorca. De 11 ani, hunedoreanca le demonstrează spaniolilor că România nu înseamnă doar hoţi, piţipoance şi cocalari.

„Am avut colegi care nu vedeau cu ochi buni un român care lucrează ca medic. Dar cu timpul, astfel de lucruri dispar. Dacă-ţi vezi de treabă, le schimbi părerea. Acum, mulţi cred că m-am născut aici, mai ales că vorbesc spaniola fără accent”, spune Delia.

 

Povestea hunedorencei care pune o cărămidă la zidul Inteligenţei Artificiale

laura_craciun
Laura Crăciun este studentă în anul IV la Inteligenţa Artificială, la Universitatea din Sheffield. Anul viitor, va absolvi – cu grad de onoare: Inginer Informatician Masterand.
Tânăra creează roboţi care joacă fotbal, detectează obiecte şi simulează frica sau bucuria. Un sistem conceput de ea ordonează traficul din subteranul Londrei. Pe de altă parte, a pus în practică proiecte care salvează viaţa a mii de oameni – alimentarea cu apă a satelor din India şi intervenţia computerizată pentru zgârie-nori, în caz de incendii.
Odată cu masterul, Laura Crăciun îşi pregăteşte şi doctoratul. În plus, este translator part-time şi inginer de software la o firmă din cadrul universităţii, unde implementează un sistem online de recrutare a pacienţilor pentru analize. În timpul liber, a vândut gogoşi ca să strângă bani pentru copiii bolnavi şi a fost translator pentru victimele traficului de carne vie din România şi Spania.
Pe scurt, este povestea exemplară a unei hunedorence de 24 de ani. O poveste despre ambiţie, voinţă, speranţe şi vise împlinite! Dacă ar fi să-şi definească drumul, Laura Crăciun ar alege două versuri din piesa Innei, „Fata din rândul trei” – „O fată simplă (…) visa să atingă o lume mult mai mare ca ea”.
Chiar dacă, deocamdată, este legată de Sheffield, hunedoreanca îşi doreşte să revină în România cu o serie de proiecte pentru tineri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe DN 7         Adolescenți prinși la furat         Poliţiştii hunedoreni sunt pe urmele unor indivizi care au înşelat un hunedorean         Exerciţii tactice antiteroriste în Deva         Trecerea de pietoni de la Sântandrei va fi semnalizată         Primăria Deva, pregătită pentru iarnă         Începe distribuirea tichetelor gratuite pentru transportul public local         Când va dispărea „clădirea fantomă” din Parcul Corvin         Adolescenta răpită şi torturată de fostul iubit a fost condamnată         OMAGIU/ Un monument și un muzeu al salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila         CONCURS. Salvatorii minieri și de suprafață se întrec la Petroșani         Elevă accidentată de microbuz, în Deva         Hoții de pe calea ferată         Tânăr reţinut de poliţişti, după ce a comis mai multe infracţiuni de furt         A fost semnat contractul de modernizare a străzilor din Hunedoara         Soarta Drumului Național 7 A Petroșani – Obârșia Lotrului         Primăria Deva susține învățământul dual în școli         CETATEA NIMĂNUI. Monument UNESCO, Feţele Albe, răvăşit de un incendiu. „Culturnicii” judeţului, absenţi şi birocraţi la eveniment         Avize și studii de fezabilitate pentru noua rețea de transport public ecologic din Deva         A început montarea pavajelor pe noul centru pietonal din Hunedoara