Reţeta bunăstării. La muncă în Germania, la pensie în România

IMG_7341Povestea lui Johann Henning, din comuna Romos, poate reprezenta un exemplu pentru modul în care poţi să îţi asiguri o bătrâneţe liniştită. Bărbatul în vârstă de 55 de ani munceşte de peste 30 de ani în Germania, dar se pregăteşte să se întoarcă în ţară, în satul său natal. Va primi o pensie cu o valoare deloc de neglijat, de la statul german.

Johann Henning a plecat ilegal în Germania în anul 1982. A trecut frontiera verde a ţării, cu Iugoslavia, pe jos, prin zona localităţii Moraviţa. Omul povesteşte că o dată ajuns la sârbi a fost închis pentru două săptămâni, apoi lăsat să plece şi la scurt timp a intrat în Germania. „Deşi existau două milioane de şomeri la acea vreme, în Germania mi-am găsit în doar câteva zile de lucru. Am rămas acolo şi lucrez de peste 30 de ani”, a povestit Johann. Hunedoreanul naturalizat în Germania lucrează de ani buni într-o mare termocentrală din zona oraşului Frankfurt. Cu trei ani înainte de pensionare, Johann îşi face planuri pentru a se întoarce în România. Îşi petrece concediile în Romos, unde se va stabili.

Pensii de lux din Germania

„Voi primi pensie de la statul german, una destul de mare ţinând cont de anii lucraţi în Germania şi de funcţia de mare responsabilitate pe care am avut-o. Dar prefer să vin acasă, pentru că am mult mai multe lucruri pe care vreau să le fac aici, decât aş putea să fac în Germania, ca pensionar”, a povestit Johann Henning. Deja bărbatul a început câteva mici investiţii în gospodăria sa: îi ridică un gard din beton şi a înfiinţat un solariu. Fiul său, Richard, s-a născut în Germania şi l-a însoţit în concediile sale în România. Tânărul preferă să locuiască şi să muncească în Occident, fără a avea dorinţa că se va stabili vreodată în satul natal al părinţilor săi. „Românii de aici au altă mentalitate decât cei care s-au stabilit în Germania. Aici, de exemplu, oamenii se gîndesc prea mult să obţină repede şi uşor bani, chiar făsă ră muncească. În Germania, dacă nu te ţii de muncă, nu eşti acceptat. Nu permite nimeni unui angajat să chiulească de la lucru sau să întârzie nemotivat”, povesteşte tânărul.

Johann Henning nu este singurul localnic din Romos care a muncit zeci de ani în Germania şi se va întoarce la pensie în ţară. În satul de la marginea Orăştiei a trăit una dintre cele mai importante comunităţi de saşi din judeţul Hunedoara. În prezent au rămas mai puţin de zece familii. În timp ce unii dintre localnicii se întorc pentru a-şi trăi anii de bătrâneţe în satul natal, pe pensii de la statul german, alte cae unde au locuit saşii au rămas pustii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

ACTUALITATE
Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv