Suferințele lui Richard Wurmbrand în temnițele regimului comunist, confirmate de Tribunalul Hunedoara

Peste 200 de oameni au solicitat în ultimii ani Tribunalului Hunedoara daune pentru suferinţele îndurate în timpul regimului comunist. În majoritatea cazurilor, instanţa a constatat caracterul politic al condamnărilor, dar nu a dispus acordarea unor compensaţii. Un caz aparte a fost cel al familiei fostului pastor evanghelic Richiard Wurmbrand, care dezvăluie o poveste cutremurătoare a suferințelor îndurate de acesta în temnițe anilor 1950.

În ultimii ani, la Tribunalul Hunedoara au fost înregistrate peste 200 de dosare având ca obiect solicitarea unor despăgubiri în baza Legii 221/2009, privind acordarea unor compensaţii echitabile celor ce au fost persecutaţi de regimul comunist. În majoritatea cazurilor, solicitanţii nu au primit daune pentru suferinţele îndurate de ei sau de familiile lor, legea având prevederi declarate ulterior neconstituţionale. Dosarele înregistrate la tribunal au scos însă la iveală o faţă mai puţin cunoscută a regimului comunist, cea a sistemului său de opresiune.

Suferinţele lui Wurmbrand

Printre cei care au ajuns în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara şi au cerut daune pentru suferinţele înaintaşilor lor, petrecute în timpul regimului comunist, s-a aflat Michael Wurmbrand, fiul fostului pastor şi scriitor Richard Wurmbrand (1909 – 2001).

Familia Wurmbrand a solicitat recunoaşterea caracterului politic al urmăririi pastorului de către organele de securitate, a opresiunilor îndurate în timpul regimului, precum şi ca statul român să fie obligat la despăgubiri morale în sumă de 1.000.000 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, pentru prejudiciul moral pricinuit prin condamnarea tatălui (Richard Wurmbrand) şi de 200.000 euro pentru privaţiunile politice exercitate asupra mamei sale (Saina Wurmbrand).

Marea transformare a fostului activist

„Tatăl reclamantului, Wurmbrand Richard, datorită crezului său politic a făcut parte, din convingere, dintre primii activişti ai Partidului Comunist, încă din anul 1924, ajungând în atenţia siguranţei Statului din cadrul Poliţiei Timişoara. Aflat în acea conjunctură, acesta a fost forţat şi şantajat să divulge membrii organizaţiei comuniste din Banat, atrăgându-şi astfel oprobriul  comuniştilor, care l-au persecutat atât pe el cât şi pe familia sa. Ulterior, Richard Wurmbrand s-a creştinat, devenind pastor evanghelic, propovăduind credinţa creştină şi luptând împotriva comunismului, prin orice mijloace şi pe toate căile. A devenit ţinta furiei oarbe a aparatului de represiune comunist care nu a precupeţit nici un efort să-l umilească, să-l chinuie purtându-l 14 ani prin puşcărie. Prin Decizia nr.2220/1950 a Curţii Bucureşti, Richard Wurmbrand a fost condamnat la pedeapsa de 20 de ani de muncă silnică şi confiscarea întregii averi, fiind arestat la data de 29 februarie 1948. În urma admiterii recursului în supraveghere declarat de Procurorul general al RPR, prin schimbarea încadrării juridice a infracţiunii reţinute în sarcina sa din crimă contra umanităţii în crimă de o activitate intensă contra clasei muncitoare, Richard Wurmbrand a fost condamnat la 25 de ani de temniţă grea. A fost eliberat la 28.07.1964 ca urmare a Decretului de graţiere nr.411/1964. Instanţa a reţinut că atât pe durata anchetelor penale la care a fost supus, cât şi ulterior, pe perioada executării pedepsei Richard Wurmbrand a fost bătut cu bestialitate, înfometat, umilit, fapt ce a condus la îmbolnăvirea sa de TBC osos. Acesta a fost dus în aşa zisa morgă a Penitenciarului unde stăteau condamnaţii muribunzi, unde a fost ţinut doi ani. Şi cu toate acestea, datorită tăriei de caracter şi a profundei sale credinţe, tatăl reclamantului a supravieţuit calvarului închisorilor comuniste, reuşind în cele din urmă să emigreze în Statele Unite ale Americii”, se arată în dosar. Soţia pastorului a fost internată într-o colonie de muncă, pe durata a doi ani, iar fiul Michael a avut de pătimit de pe urma necazurilor părinţilor săi.

Tribunalul a constatat caracterul politic al condamnării lui Richard Wurmbrand şi a internării soţiei sale, dar a respins pretenţiile civile ale reclamatului.

Potrivit biografiei oficiale a lui Richard Wurmbrand, pastorul a fost arestat în 1948 și a trecut prin mai multe închisori „Pentru a nu i se da de urmă, în închisoare i se dă alt nume, Vasile Georgescu. După câteva zile devine coleg de celulă cu Lucreţiu Pătrăşcanu. Ulterior până la proces avea să fie ţinut la izolare vreme de aproape 3 ani. Avea să fie torturat, maltratat, supus ani de zile aşa numitei „reeducări”, vreme în care familia sa nu ştia nimic de el. Se încearcă în mod repetat, inclusiv cu promisiunea de a fi eliberat şi numit episcop, să se obţină colaborarea lui cu regimul. În cele din urmă este condamnat la 10 de ani de închisoare pentru crima de „surpare a ordinii constituţionale”. Va fi plimbat din închisoare în închisoare, trecând de la Rahova, la Jilava, Văcăreşti, Gherla, Craiova, Tg. Ocna etc.”, se arată în biografia sa.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 9 =

ACTUALITATE
Transalpina a fost redeschisă circulației rutiere         Liliecii continuă să pună probleme pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Tânărul care a jefuit Castelul Corvinilor a fost trimis în arest la domiciliu         Deva Auto Show 2017. Un spectacol de suflet pentru iubitorii automobilelor         Trofeul Micului Cititor, la a XXXVII-a ediție         LA UN AN DE LA MARELE TUN. Hoţia de la Apa Prod rămâne în scriptele firmei         MERGE ULCIORUL LA APĂ ÎN ŞOIMUŞ. Primarul Mihai Irimie are trei luni să-şi aranjeze „ploile”         Cum arată Gara Brad după cinci luni de renovare         Un an de la data la care trebuia finalizată Autostrada Deva – Lugoj         A fost deschis Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Accident rutier cu doi răniți la intrarea în Deva, pe Drumul Național 7         E ŞI ALDE LA GUVERNARE! Mircea Moloţ a reuşit să deblocheze proiectele europene din Ţara Haţegului         Fosta Școală 10 din Hunedoara a ajuns în paragină         DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”