SPECIAL. Cum să te aperi cu puterea minţii. Tehnicile unui spion hunedorean

V-aţi întrebat vreodată cum se protejează reprezentanţii Ministerului Apărării când participă în misiuni speciale, mai ales în zonele de război, sau cum obţin aceştia informaţii secrete? Dar mai mult decât atât, v-aţi pus vreodată întrebarea cum să vă protejaţi în viaţa de zi cu zi de potenţialii agresori, folosind doar creierul, nu şi forţa fizică, sau cum îi puteţi identifica? Dacă nu ştiaţi, există mai multe tehnici, dovedite ştiinţific, care pot fi folosite în acest sens, iar despre toate acestea ne vorbeşte chiar un specialist în domeniu.

DSC03966

 

Liviu Floca este la ora actuală ofiţer în rezervă, însă de-a lungul carierei sale militare a acumulat o vastă experienţă în obţinerea de informaţii secrete şi autoprotecţie, folosind doar creierul. A lucrat în Serviciile Speciale ale Ministerului Apărării, a participat cu succes la misiuni în Afganistan şi Bosnia pe timp de război, s-a ocupat de selecţionarea, pregătirea şi coordonarea militarilor care efectuau misiuni speciale în Afganistan, Irak şi Bosnia. În plus, este specialist atestat de U.S. Army în HUMIT, ELICITATION, DEBRIEFING şi TRAGERI şi asta nu este tot.

Sunt unul dintre fondatorii Centrului de Excelenţă HUMIT pe care NATO îl are în România, HUMIT însemnând inteligenţa umană sau culegerea de informaţii de la oameni din zonele de război. Eu m-am ocupat, în special, de militarii români şi americani care urmau să plece în teatrele de operaţii în zonele de conflict armat” a declarat Liviu Floca.

 

Afganistanul, mai sigur decât România

Şi-a pus viaţa în pericol pentru a obţine informaţii în zonele de război însă experienţa acumulată şi cursurile de pregătire l-au ajutat întotdeauna să îşi îndeplinească misiunile cu succes. „Am participat la multe misiuni îmbrăcat în civil, adică trebuia să mă întâlnesc cu diferiţi oameni de la care să aflu tot felul de informaţii. Astfel de misiuni erau foarte riscante dar e bine că îţi dai seama de pericole doar după ce ai îndeplinit deja misiunea” a spus ofiţerul în rezervă. Cu toate că cea mai mare parte a vieţii a petrecut-o pe câmpurile de luptă şi în zonele de război, Liviu Floca spune că viaţa la oraş poate fi mult mai periculoasă decât o misiune în Afganistan. „Eu sincer cred că în Afganistan misiunile sunt mai simple decât viaţa pe care o trăim în jungla urbană din România şi spun asta pentru că în Afganistan ştim întotdeauna cine este inamicul, de cine trebuie să ne ferim şi de unde vine acesta, în timp ce aici nu putem şti niciodată de cine şi unde putem fi agresaţi

 

Cursuri pentru tineri

Tocmai din acest motiv, dar şi pentru că este tată, acesta a decis să transmită cunoştinţele pe care le-a acumulat în timpul carierei tinerilor hunedoreni. Astfel, acesta va organiza, în premieră, în municipiul Deva, cursuri de autoprotecţie, în cadrul cărora elevii de liceu vor învăţa cum să se ferească de agresori, folosindu-se doar de intelingenţă. „În cadrul acestor cursuri, tinerii vor învăţa cum să se deplaseze în siguranţă, cum să observe dacă sunt urmăriţi de cineva, cum să scape de urmăritor şi să îl pozeze fără ca acesta să îşi dea seama. În plus, tinerii vor învăţa cum să descrie o persoană, lucru care pare foarte simplu la prima vedere însă pe care foarte puţini ştiu să o facă corect, astfel încât agresorul să poată fi depistat şi prins de către oamenii legii. Descrierea corectă a unei persoane este o întreagă ştiinţă. Pe scurt, elevii vor învăţa să se protejeze

 

Propunere spre Ministerul Educaţiei

Liviu Floca recunoaşte importanţa cunoaşterii acestor tehnici care de multe ori l-au ajutat să nu îşi piardă viaţa în zonele cu conflicte armate şi este convins de faptul că asemena cunoştinţe pot veni în folosul oricărei persoane şi pot duce la evitarea unor tragedii. De aceea, acest curs este primul pas prin care ofiţerul în rezervă vrea să ia atitudine, acesta urmând să acrediteze cursul şi să îl propună Ministerul Educaţiei pentru a fi introdus în programa şcolară. „Sunt convins că acest curs va avea un feedback pozitiv şi urmează să îl acreditez, după care îl voi propune Ministerului Educaţiei pentru a fi introdus, chiar şi opţional şi într-o formă mai simplă, în programa şcolară. Am observat că la şcoală se învaţă, de exemplu, definiţia unei societăţi comerciale, sau multe astfel de lucruri pe care mulţi elevi nu le reţin dacă nu urmează să muncească în domeniu, însă nimeni nu în învaţă cum să se protejeze pentru a nu deveni victimele agresorilor de orice tip. Eu am studiat acest lucru, l-am făcut şi am învăţat şi pe alţii, iar acum vreau să transmit cunoştineţele acestea tinerilor

 

Teorie, practica şi misiuni secrete

Cursurile de autoprotejare pentru elevii de liceu se vor desfăşura la Cercul Militar din municipiul Deva, începând cu 18 octombrie 2014, şi vor avea o durată de 15 săptămâni, perioadă în care tinerii vor participa la cursuri teoretice, practice, teste dar şi misiuni secrete care vor avea loc în oraş. În curând, specialistul în Humit va demara astfel de cursuri şi pentru persoanele adulte, în special pentru părinţi, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îşi înveţe copiii cum să se ferească de pericole.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 7: șapte oameni au fost răniți         Ce acte a solicitat Corpul de Control din Energie de la CEH         Muncitorii de pe autostradă intră în concediu         Doi magistrați de la Tribunalul Hunedoara au ieșit la pensie         Un cor din Coreea de Sud a concertat la Castelul Corvinilor         Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!