Povești de succes orăștiene. Hotel „Transsylvania”

În peisajul  urbanistic orăștian, se diferențiază, printre multe celelalte, o construcție impozantă,  a ceea ce cunoaștem astăzi ca sediu al Casei de Cultură și al Regiei Autonome Goscom.

 

Cândva, aici era Hotelul Transilvania – un hotel ce a reapărut în peisaj în jurul anului 1899 după cum suntem înștiințați printr-un  articol reclamă apărut în „Revista Orăștiei”, an. 4, 26 decembrie 1898, stil vechi /  7 ianuarie 1899, stil noul:

«Am onoare a aduce la cunoștința onoratului public din loc şi giur, că în localul vechiu al hotelului »DOUE PISTOALE« am deschis hotelul din nou zidit pentru a cărei conducere am aplicat pe domnul WILHELM  JANAUSCHEK, începând de la 1 Ianuarie st. n. 1899.

Acest hotel este corespunzător arangiat tuturor cerințelor moderne. Dispun de odăi spațioase, mâncări după gust pregătite, precum şi beuturi veritabile, toate acestea pe lângă

PREŢURI MODERATE!

În fiecare săptămână arangiez de două-ori CONCERTE (Mercurea şi Sâmbăta). Afară de acestea, bucătăria mea în toată săptămâna Sâmbăta dispune de pescării. Mai departe am onoare a atrage atenţiunea mult onoratului public asupra salei mele splendid arangiată pentru tot felul de petreceri precum: conveniri sociale, baluri, cununii etc.

Dispun de omnibus spaţios şi elegant, asemenea de trăsuri, cari în tot timpul stau la disposiţia onoratului public.

Rugându-mă pentru spriginul onoratului public, semnez cu toată stima, Julius Eisenburger»

Terasa cu numele „Caffe Eisenburger” era amenajată în față, iar în interior se poate delimita clar restaurantul cu cabaret. Acesta era în locul în care acum este sala de spectacole a Casei de Cultură, la intrare erau foaierul (actuala Sală a Oglinzilor), un spațiu mare, în care se putea socializa, actuala Sală de Ședințe  Consiliului Local era folosită de Caffe Eisenburger. Trebuie știut că restaurantul avea două grădini de vară – una în exterior (cafeneaua menționată și una în interior, ceea ce cunoaștem acum ca fostul cinematograf de vară sau grădina de zarzavaturi din interior.

 

Poveștile vremii ne spun multe

De pildă, de la dr. Pompiliu Carașcă aflasem că oareșicând, lucru confirmat mai apoi de către scriitorul Petru Jilinschi (Pătru Dănilă Orășanu), acolo era și o „casă de toleranță”, un loc de întâlniri cu femeile ușoare, în mod special pentru tinerii veniți de pe băncile școlii, de la academiile militare – pentru că unitatea militară din Orăștie avea o grămadă de ofițeri, mai mult sau mai puțin zvăpăiați, iar moravurile vremii permiteau și aceste lucruri.

Rând pe rând, pe scena cabaretului au trecut multe trupe. Găsim în presa vremii, deși nu bine păstrate, articole despre spectacole ale trupelor din Viena,  Paris, Berlin,  Budapesta, etc. Apoi, odată cu Unirea, vedem spectacole ale trupelor din București, Iași, și multe, multe, multe alte zone ale țării. Aici își dau întâlnire, foarte frumos, teatrul cu opera, opereta cu varieteul.

 

Vine apoi regimul comunist

Acesta transformă Casa de Cultură (localul Hotelului Transilvania) în ceea ce cunoaștem acum. Casa de Cultură (actualul loc al Casei de Cultură, cu toate ingerințele lui) avea la un moment dat mai multe săli, care erau fructificate din plin. Aici își aveau locul întâlniri ale clubului de pictură, întâlniri ale formațiilor care repetau aici, erau săli de repetiție și co-repetiție, erau locuri în care se desfășurau repetiții ale trupelor corale. Aici, dl. profesor Popa pune în scenă „Crai Nou”, cu orchestra formată din corurile reunite ale Orăștiei; și, să nu uităm, aduce dintre meseriașii Orăștiei, formând din ei o orchestră, nu numai corul. Este de reținut că meseriașii vremilor acelora nu erau doar simpli lucrători. Nu am mai găsit un material de scenă, dar în acea perioadă, sau din acea orchestră făceau parte (dintre violoniști, violonceliști, suflători) o mare parte a meșteșugarilor din Orăștie.

Apoi, după ‘90 încoace, începe deteriorarea – treptată și fără drept de replică – a Casei de Cultură. Aceasta își pierde din valoare, din cauza managementului prost, risipește valoarea sa culturală, transformându-se din ce în ce mai mult în loc de întrunire a partidelor politice sau pentru diferite spectacole. Spectacolele în sine și munca cu oamenii își pierd valoarea, ca de altfel și întreaga cultură. O parte îi este cedată Regiei Autonome Goscom, care se înființează după ‘90, iar aceasta amanetează unei bănci actualul sediu, pentru a primi anumite creanțe. Dărăpănarea scenei și a interiorului sălii de spectacole este din ce în ce mai de consemnat. Ajunge … astfel încât să nu mai fie utilizabilă.

Credința în puterea locului de a genera energii creatoare mi-au insuflat-o și cuvintele „Cine n-a trecut prin Orăștie este numai pe trei sferturi om…”( Dominic Stanca, „Timp scufundat”).

Prin timp apar calupuri extrase din gândurile oamenilor de cultură, scriitori, poeți, pictori și nu numai, despre Orăștie. Cum au simțit istoria și contemporaneitatea orașului și cum a vibrat moștenirea istorică, când au pășit pe străzile unde odinioară se plimbau honvezi, nobili în haine scumpe și țăranii români, care încercau să impună limba majorității, limba română.

Am certitudinea că „vremurile” nu se vor opri aici,  această zonă străveche va scoate la iveală oameni și locuri, care nu merită să intre în uitare.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × cinci =

ACTUALITATE
DEVA, PE CAI MARI. Monumentala parcare de la IPH, refăcută cu 157.000 lei         Ciclism pe şosea. Balcaniada a fost o premieră la Deva         Deputatul Florin Roman scoate „ciupeala” poliţiştilor în afara legii         Andi Andezit dezvăluie impresii din călătoria sa prin geoparcuri și arii protejate din România         Atacantul simerian Dragoş Danciu va juca pentru România în Turcia şi Anglia         Ziua și accidentul, în Orăștie         Rochii feminine pentru garderoba ta de sezon         Acoperișurile de bloc și mai mulți copaci s-au prăbușit în timpul unei vijelii         Pulsul Uniunii Europene. Grupul PPE din Parlamentul European: „UE 27 trebuie să fie mai puternică și mai pregătită pentru provocările viitoare”         Vizită în județ. Călin Popescu Tăriceanu la Sarmizegetusa Regia         Razie în căutarea haitelor din Valea Seacă. Hingherii au capturat zeci de câini         Un bărbat a fost înșelat pe stradă cu „daruri din partea primăriei”         Festival medieval la Castelul Corvinilor         Poiana Pelegii, murdărită după invazia turiștilor de picnic         Sărbătoare de suflet. Zilele orașului Geoagiu         Perspective europene. Iuliu Winkler: „Grupul PPE a reconfirmat sprijinul pentru Politica de Coeziune post 2020”         MONUMENT AL DELĂSĂRII. „Litoralul” Hunedoarei, o destinaţie ce a căzut din lac în puţ         Biciclist accidentat grav         Femeie înșelată de două escoace         Un tânăr a fost tâlhărit în Petroșani