Povestea Uzinelor de fier, industria care a schimbat soarta Hunedoarei

Anul 1884 a marcat transformarea Hunedoarei într-un oraș modern și important al Transilvaniei. În 12 iunie 1884 a fost pus în funcţiune primul furnal de la Hunedoara, moment care a marcat înfiinţarea Uzinelor de fier. „

Binecuvântare si noroc Hunedoarei! Prima şarjă de fontă a curs deja, dealul Ghelariului se topeşte la Hunedoara. Evenimentul de mare importanţă nu s-a caracterizat prin festivităţi şi discursuri pompoase, ci prin fumul negru al coşurilor care a răspândit prin regiune, anunţând vestea plină de bucurie că viitorul mai frumos nu mai este vis, viitorul pe care Hunedoara şi imprejurimile l-au aşteptat ani indelungaţi şi care chiar în ultimii ani l-au sperat cu teama. Si acele minunate păsări de fier  de un timp circulă fără încetare pe drumurile lor aeriene… Munca începută laudă cu glas tare inginerii constructori”. Informa săptămânalul Hunyad, în 24 iunie 1884.

Inaugurarea Uzinelor de fier ale Hunecdoarei era plănuită pe 25 mai 1884, o dată cu inaugurarea liniei ferate care a legat nodul feroviar Simeria de Hunedoara.

Linia ferată Simeria – Hunedoara, inaugurată mai devreme

„Calea ferată și Uzinele de fier din Hunedoara vor fi inaugurate în ziua de 25 mai a lunii curente. După câte suntem informați, se pregătesc mari serbări, așteptându-se oaspeți și de la Budapesta”, informa gazeta locală Hunyad, în 17 mai 1884. Festivitățile au fost amânate, însă, din cauza îmbolnăvirii consilierului imperial Antal Kerpely, cel care a avut un rol important în dezvoltarea industriei metalurgice a Hunedoarei de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

„În ziua de 25 a lunii curente, orașul Hunedoara și împrejurimile sale s-au pregătit pentru o triplă sărbătoare. Am invitat pe iubitul nostru deputat ca în această zi să prezinte dare de seamă în fața alegătorilor. La noile furnale a fost anunțată prima destupare și turnare și în final sosirea primului tren Simeria – Hunedoara. Au sosit oaspeți dornici de a vedea și de a petrece, trăsură după trăsură, nu numai din apropierea Hunedoarei, dar și din Deva și Orăștie. Din cauza îmbolnăvirii consilierului imperial Kerpely, care nu a sosit, festivitatea primei destupări nu a avut loc”, informa corespondentul gazetei devene Hunyad, în numărul din 30 mai 1884, potrivit autorilor volumului „Combinatul Siderurgic Hunedoara, tradiție și progres în siderurgie, 1884 – 1974”.

Localnicii au dorit Uzinele de fier la Hunedoara

Construcția primelor două furnale ale Uzinelor de fier a început în 1882. A fost o investiție de mare amploare, impusă de nevoia de metal și de necesitatea dezvoltării industriei într-o zonă bogată în zăcăminte, dar care se baza pe atelierele de fier devenite mai puțin rentabile, din cauza tehnologiei învechite. Potrivit istoricilor, guvernul austro-ungar a avut de ales între Govâjdie, Simeria, Deva și Hunedoara, ca viitoare locuri în care urma să fie construite Uzinele de fier. Govâjdia avea deja o tradiție de aproape un secol în prelucrarea fierului prin furnal care funcționa în zonă și se afla în apropierea zăcămintelor miniere. Transportul dificil și lipsa terenurilor pentru construcții, zona fiind de munte, au dus la abandonarea acestei opțiuni. Deva și Simeria aveau stații de cale ferată și erau traversate de unul dintre drumurile principale ale Transilvaniei, totuși în 1881 Direcția Centrală a Siderurgiei a probat ca uzina de fier să fie construită în Hunedoara.

„Pentru varianta Hunedoara pleda apropierea localității de minele Ghelar, posibilitatea punerii în valoare a unor noi masive forestiere din zonă pentru producerea de mangal. Hotărârea de a se construi uzina la Hunedoara s-a luat avându-se în vedere și că achiziționarea terenurilor necesare la Simeria și Deva era legată de anumite dificultăți, pe când cetățenii orașului Hunedoara, prin Sfatul orășenesc, au adresat în 1881 un memoriu Guvernului, prin care, solicitând construirea noii uzine pe teritoriul orașului, se obligau să cedeze statului, în mod gratuit, terenul necesar construcțiilor industriale, cât și dreptul de exploatare a carierei de calcar, angajându-se totodată să acorde întreg sprijinul constructorilor, în special în problemele de aprovizonare”, informau autorii volumului „Combinatul Siderurgic Hunedoara, tradiție și progres în siderurgie, 1884 – 1974”.

Castelul, restaurat cu sprijinul localnicilor

În Hunedoara, pentru construcția uzinelor de fier a fost amenajat un teren de 20 de hectare care aparținea mănăstirii călugărilor franciscani, Sfatul Orășenesc cedându-i acesteia terenuri în cartierul Bataga. Primul furnal a funcționat din 1884, iar al doilea a fost inaugurat un an mai târziu. Până în anul 1902 au fost construite cinci furnale, iar până în 1906, în Uzinele Hunedoarei au fost puse în funcțiune 46 de cuptoare în care era prelucrat minereul destinat  producției de fier și de fontă și, pentru câțiva ani a celei de oțel (1892 – 1904).  Investițiile au fost făcute în vremea în care primar al Hunedoarei a fost George Dănilă (1839 – 1912). Tot la sfârșitul secolului al XIX-lea, Castelul Corvinilor a trecut prin cel mai amplu proces de restaurare. Finanțată de statul austro-ungar, reabilitarea castelului, distrus în 1854 de un incendiu, s-a făcut şi cu ajutorul localnicilor, care au contribuit cu bani. De asemenea, macheta Castelului Corvinilor era purtată prin oraşe, iar oamenii erau invitaţi să doneze bani pentru restaurarea monumentului istoric.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =

ACTUALITATE
Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă