POVESTE ROMÂNEASCĂ DIN ŢARA TOREADORILOR. Cum trăieşte şi cum munceşte o hunedoreancă din Orăştie pe cea mai populară insulă din Baleare

Este medic veterinar şi are propria clinică în Palma de Mallorca. A absolvit un master la Universitatea din Murcia şi îşi pregăteşte Doctoratul la Cordoba.

Este membră în Forumul Mediteranean de Oncologie Comparată şi conduce Asociaţia Patronală a Clinicilor Veterinare din Baleare. Are 38 de ani şi vorbeşte trei limbi străine.

Pe scurt, este povestea unei hunedorence care le-a demonstrat spaniolilor că România nu înseamnă doar hoţi, piţipoance şi cocalari 

UN CAZ, O ISTORIE. „Eu mă ocup exclusiv de câini şi pisici. Tratez animale de companie care au statut de membru de familie. Fiecare caz are istoria lui şi este la fel de interesant”, explică medicul veterinar (în imagine, în sala de consultaţii a clinicii din Palma de Mallorca)­ / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ DELIA SALENO

UN CAZ, O ISTORIE. „Eu mă ocup exclusiv de câini şi pisici. Tratez animale de companie care au statut de membru de familie. Fiecare caz are istoria lui şi este la fel de interesant”, explică medicul veterinar (în imagine, în sala de consultaţii a clinicii din Palma de Mallorca)­ / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ DELIA SALENO

Trăieşte în Spania de 11 ani. A renunţat la România pentru un nou început în ţara toreadorilor. Pare să sune frumos – plaje, lux, coride, flamenco, măslini, mori de vânt, cântec, vin şi fete frumoase. Dar viaţa din Peninsulă nu se reduce la atât – spune Delia Saleno.

Hunedoreanca trăieşte de 8 ani în Palma de Mallorca. A absolvit medicina veterinară la Cluj şi a plecat din ţară cu un singur gând – să-şi practice meseria ca la carte. S-a adaptat repede printre străini, în ciuda şocului cultural şi chiar dacă venea din patria lui Dracula. Cu toate astea, începutul n-a fost chiar floare la ureche.

Am avut colegi care nu vedeau cu ochi buni un român care lucrează ca medic. Dar cu timpul, astfel de lucruri dispar. Dacă îţi vezi de treabă, le schimbi părerea. Acum, mulţi cred că m-am născut aici, mai ales că vorbesc spaniola fără accent”, povesteşte hunedoreanca.

 

Carieră în lume, după o şcoală în România

Pasiunea pentru meserie n-a picat din cer. A prins ideea pe la 12 ani şi în timp, dorinţa s-a clădit cărămidă cu cărămidă.

Am o verişoară cu 8 ani mai mare. Se numeşte Doris Neculoiu (foto) şi studia medicina veterinară când eu verisoaraeram elevă la şcoala generală. Mergeam împreună la herghelia de cai de la Beriu. O vacanţă întreagă am petrecut acolo. Era lumea noastră. Încălecam toată ziulica”, îşi aminteşte Delia, care a prins drag de animale şi s-a hotărât să devină şi ea medic veterinar.

Pentru liceul „Aurel Vlaicu” era o noutate. În 25 de ani, niciun absolvent nu studiase aşa ceva. Unii profesori au încercat s-o descurajeze. Drept pedeapsă – culmea! – toţi s-au trezit cu copii medici veterinari.

Verişoara mai mare mi-a devenit profesoară de chirurgie în facultate, iar în 97, a plecat în Canada. Şi-a obţinut dreptul de liberă practică şi lucrează acum în cel mai mare spital veterinar de urgenţe din Toronto”, mai spune Delia.

Ea a ales Spania – în 2003. A petrecut trei ani între Cordoba şi Alicante şi s-a stabilit apoi în Mallorca. Primii ani au fost duri. A combinat cercetarea cu munca pe rupte şi cu formarea continuă.

„Mi-am practicat meseria şi în România – deci, pot face o comparaţie. Diferenţele sunt enorme. Începând cu relaţia şef-subaltern până la forma de organizare şi stilul de muncă. În universităţile spaniole, de exemplu, nu există un sistem piramidal cu atâtea grade universitare – ca la noi. Aici, fiecare îşi spune punctul de vedere şi are propriul stil de muncă. În plus, există o relaţie de respect reciproc, bine înrădăcinată. Nimeni nu ţine cont de vârstă, grad sau funcţie”, detaliază românca.

[wzslider autoplay=”true”]

Aventură ştiinţifică

Spre Cordoba a pornit într-o „călătorie” ştiinţifică. Ea îi spune aventură. După ce a absolvit un master la Universitatea din Muncia, a cunoscut un profesor de genetică de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii din Cordoba.

laboratorProfesorul se numeşte Miguel Moreno – o somitate în cercetarea mondială. Mi-a propus să particip la un proiect de cercetare. Am acceptat şi aşa a început aventura. În prima fază, am lucrat la identificarea modificărilor genetice care produc infertilitate la cai. Am descoperit cazuri interesante, care n-au fost descrise niciodată. Am continuat cu studii genetice ale celulelor canceroase la câini. Acest din urmă proiect continuă şi astăzi, iar cercetarea stă la baza tezei de Doctorat pe care o pregătesc la Universitatea din Cordoba”, explică Delia Saleno.

 

Afacere premiată

În 2006, hunedoreanca a ajuns la Mallorca – a primit o ofertă de muncă de la o clinică veterinară.

În paralel cu cercetarea, m-am angajat la un spiral veterinar. Trebuia să supravieţuiesc din punct de vedere financiar. În vremea aceea, România nu era în UE, aşa că pentru noi nu existau burse. O săptămână lucram în serviciul de urgenţe al spitalului, iar altă săptămână, în laboratorul de genetică al Universităţii”, povesteşte medicul.

Un an mai târziu, Delia şi-a pus pe picioare propria afacere – o clinică veterinară în capitala insulei. O decizie curajoasă pe care a pus-o în practică după un curs de întreprinzători, organizat de Şcoala Internaţională de Business pentru femei cu risc social.

Pe atunci, îndeplineam condiţiile – sub 35 de ani, fără familie, imigrant – aşa că am avut posibilitatea să urmez gratuit cursul care costa 4.000 de euro”, explică Delia.

Proiectul de final a fost un plan de afaceri. Hunedoreanca a conceput proiectul unei clinici veterinare. A participat cu el la două concursuri organizate de autorităţile din Mallorca – la primul a ieşit finalist, iar la celălalt a obţinut Premiul III.

 

Pacienţiicaini

Aşa s-a născut clinica „Son Dureta”, din Palma de Mallorca – botezată de româncă după numele cartierului în care se află.

În acelaşi loc, a funcţionat timp de trei ani un spital uman denumit la fel, aşa că Son Duretae un nume foarte cunoscut pe insulă. Eu l-am folosit ca pe un avantaj de marketing”, spune Delia despre stabilimentul care are 5 angajaţi şi funcţionează în regim de urgenţă – 24 de ore din 24.

Ea se ocupă exclusiv de câini şi pisici şi spune că fiecare pacient are istoria lui.

Cel mai interesant caz? „Poate ultimul pe care l-ai ajutat”, crede veterinarul. Îi vine totuşi în minte un pacient – un câine Jack Russel cu o boală rară.

E vorba de o maladie din seria bolilor cu depozitare de glicogen. Concret, glicogenul nu poate fi transformat în glucoză. Literatura de specialitate descrie foarte puţine astfel de cazuri. Animalele au fost menţinute în viaţă aproximativ 18 luni. Cazul meu a trecut de 2 ani. Am reuşit să-l stabilizez şi îl urmăresc continuu. La un moment dat, îl voi publica. E o curiozitate”, e de părere specialistul.

 

Veterinarii spanioli, reprezentaţi de o româncă

De câţiva ani, Diana Saleno se numără şi printre membrii Forumului Mediteranean de Oncologie Comparată – cea mai mare societate europeană de oncologie medicală umană şi animală, iar din noiembrie 2013, este preşedintele Asociaţiei Patronale a Clinicilor Veterinare din Baleare – prima organizaţie patronală din Spania în domeniul veterinar.

„Pe 5 iunie voi fi la Madrid. Semnez actul de înfiinţare a Confederaţiei Naţionale a Patronatelor Veterinare Spaniole. După cum se vede, spaniolii nu-şi fac probleme că sunt reprezentaţi de o româncă”, spune hunedoreanca.

Numele Deliei Saleno şi al clinicii „Son Dureta” sunt cunoscute în toată Mallorca. Periodic, românca se întâlneşte virtual cu proprietarii animalelor de companie, prin intermediul ziarului „Diario de Mallorca” – cel mai important jurnal de pe insulă.

„Ziarul organizează interviuri-chat pe diferite teme, la care invită avocaţi, medici, politicieni. Pe mine m-au invitat prima dată cu prilejul unui concurs de fotografii cu animale. De atunci, mă întâlnesc periodic cu cititorii, într-un chat de o oră. Cel de luna trecută a intrat în Top 5 al celor mai citite rubrici din ediţia online a ziarului. Mi-au propus să pregătesc o temă şi pentru luna mai”, povesteşte Delia.

 

Prietenii

deliaDupă când s-a stabilit în Peninsulă, românca trăieşte după modelul spaniolilor. A scăpat de prejudecăţi şi a învăţat să-i cunoască mai bine pe cei de lângă ea. În plus, a avut norocul să fie înconjurată de oameni extraordinari – de la profesorul din Cordoba, până la prietenii din Mallorca.

Am prieteni de toate naţiile – poate cei mai puţini dintre ei sunt români. Dar din păcate, între munca de la clinică şi obligaţiile de la asociaţie, nu prea am timp de întâlniri”, spune veterinarul.

Palma de Mallorca e un model de multiculturalitate. E imposibil să te aşezi la o masă cu oameni de aceeaşi naţionalitate.

Adaptarea e posibilă doar dacă ambele părţi sunt dispuse să negocieze. Spaniolii sunt oameni deschişi, iar insula lor trăieşte din turism. Dacă nu se poartă bine cu străinii, mor de foame”, povesteşte Delia despre ţara toreadorilor, în care spune că trăiesc foarte mulţi români.

Unii s-au acomodat şi îşi văd de viaţă şi de carieră. Alţii însă n-au reuşit să se integreze.

Preferă să comenteze toată ziua defectele sistemului, dar nu fac nimic să schimbe situaţia. Am cunoscut, de pildă, licenţiaţi care nici măcar nu s-au deranjat să afle ce paşi trebuie să urmeze pentru a le fi recunoscute diplomele, dar se plâng că nu-şi găsesc decât joburi pentru necalificaţi”, critică hunedoreanca.

 

Sunt o norocoasă!”

Delia Saleno e o reclamă bună pentru România. A ştiut să nu piardă vremea şi a învăţat în fiecare zi câte ceva. Şi-a făcut un plan şi l-a urmat pas cu pas, iar rezultatul se vede cu ochiul liber.

Am ştiut ce vreau de la viaţă şi am fost o norocoasă. Am avut norocul să am nişte părinţi care s-au preocupat să primesc o învăţătură de calitate şi să-mi transmită un bun sistem de valori. Şi am mai avut norocul să am nişte profesori care mi-au transmis suficiente cunoştinţe care-mi sunt de folos în viaţă. Asta e bogăţia pe care am adus-o cu mine, iar cuvintele nu sunt suficiente ca să le mulţumesc”, încheie medicul.

 

——————————————————————————————————–

INEDIT. Spaniolii nu-şi schimbă numelecaseta

Delia Saleno îşi împarte viaţa cu un spaniol originar din Mallorca. Sebastia Rotger (foto) este inginer de telecomunicaţii şi căpitan de marină comercială.

„În Spania, nimeni nu-şi schimbă numele după căsătorie. Fiecare soţ rămâne cu propriul nume de familie, iar copiii preiau numele ambilor părinţi”, explică hunedoreanca.

Ea poartă numele de scenă al tenorului Romeo Saleno, cu care a făcut un cuplu timp de trei ani. I-a legat inclusiv pasiunea pentru aceeaşi meserie. Şi muzicianul a studiat medicina veterinară înainte de-a urca pe scenă.

„Saleno e un nume pe care l-am creat împreună, când l-am sfătuit să se dedice muzicii de operă. La vremea aceea, el se numea Dumitru Şăulean. Eu l-am transformat în Dimitrie Saleno, iar mai târziu, el şi-a schimbat prenumele în Romeo. Ne-am despărţit înainte de plecarea mea în Spania”, povesteşte Delia despre tenorul român selecţionat în „Operalia” lui Placido Domingo şi cunoscut publicului din primul cuplu Pop-Opera din lume. 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Finalizare proiect ”Extinderea capacității de producție a SECURIT GRUP SRL”         Condamnat după ce și-a înființat o cultură de cannabis         PETROȘANI/ Dezvoltare universitară cu fonduri europene         Telegondola spre Pasul Vîlcan, oprită din cauza vântului         Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii         Licitație de peste 14 milioane de lei, întoarsă de CNSC         Aproape 600.000 de lei pentru paza obiectivelor INSEMEX         Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.