VIDEO O poveste cum nu a mai fost: Controversele baronului aventurier Nopcea, desluşite de un hunedorean

nopca eDacian Muntean a cercetat cea mai mare parte a notelor şi jurnalelor lăsate posterităţii de savantul născut în Ţara Haţegului şi a pornit chiar pe urmele acestuia în Albania, pentru a-i face cunoscută povestea fascinantă.

Povestea baronului Nopcea e dezvăluită de Dacian Muntean în cartea „Aventurile şi călătoriile Baronului Nopcsa”, care va fi lansată joi, în Deva, la Salonul hunedorean al cărţii. Franz Nopcea a stăpânit un castel în Ţara Haţegului, înconjurat de un domeniu întins. A fost om de ştiinţă, aventurier, diplomat, fotograf, spion, descoperitor al fosilelor de dinozauri pitici, a deţinut titluri nobiliare şi academice, însă una dintre cele mai mari controverse legate de viaţa lui a rămas relaţia sa cu albanezul Baiazid Doda.

A fost baronul homosexual?

„În urma studiilor despre viaţa baronului Nopcea, nu pot afirma dacă el a fost sau nu homosexual. În perioada în care a preluat conducerea Institutului Geologic din Budapesta şi a încercat reformarea acestuia, colegii şi subordonaţii săi au lansat aceste zvonuri şi discuţii despre înclinaţiile lui sexuale nepotrivite, pentru a-l discredita. Se foloseau de faptul că acesta purta haine colorate, uneori stridente, că nu prea acorda atenţie vestimentaţiei sale şi că era în permanenţă însoţit de albanezul Baiazid”, a povestit cercetătorul.

Viaţa lui Franz Nopcea a fost la fel de spectaculoasă ca a înaintaşului său, baronul Lazlo „Faţă Neagră”, dar Franz l-a depăşit cu mult în excentricitate. Ataşat de Ţara Haţegului unde a deţinut mai multe moşii şi un castel la Săcel, Franz Nopcea s-a despărţit de locurile unde a copilărit pentru a studia paleontologia, în Viena.  A avut şi un motiv întemeiat. În vremea în care avea 18 ani, sora lui îi adusese câteva oase ciudate, descoperite în ţinutul Retezatului. Le-a luat cu el la Viena pentru a le studia şi în anii care au urmat avea să constate că sunt fosilele unei specii de dinozauri pitici care a trăit în urmă cu milioane de ani în locurile numite acum Ţara Haţegului.

O viaţă de legendă

Nopcea a studiat intensiv paleontologia şi geologia, a fost doctor în ştiinţe, având peste 150 de lucrări ştiinţifice publicate. A fost fotograf, militar, iar pasiunile sale l-au adus în Albania, unde a devenit o adevărată legendă. Baronul din Ţara Haţegului a vrut să ocupe tronul Albaniei şi a participat chiar la lupte între triburile din această ţară în timpul cărora a fost rănit de gloanţe. Se spune că a deturnat un avion şi că ar fi fost spion în perioada primului război mondial. Ulterior, s-a bucurat de faima de om de ştiinţă în Viena, unde s-a stabilit, deşi a călătorit în întreaga Europă. Destinul i-a jucat feste aveturierului, care în ultimii ani al vieţii ajunsese sărac şi bolnav.

Ultimele clipe din viaţa baronului Franz Nopcea s-au consumat într-un hotel din Viena, în care acesta şi prietenul său Baiazid (foto), care îl fusese partener pentru aproape trei decenii au fost găsiţi morţi. În 26 aprilie 1933, un ziar vienez anunţa tragedia astfel: „Dramă sângeroasă, petrecută ieri în Strada Singer. Baronul Franz Nopcsa, care locuia la etajul al treilea al casei de la numărul 12, şi-a împuşcat în apartament secretarul său de o viaţă, albanezul de 45 de ani Baiazid Elmas Doda, după care, la masa de lucru, s-a sinucis cu un glonţ tras direct în gură. Autopsia a arătat că secretarul are două plăgi împuşcate aproape în acelaşi loc al capului, în zona temporală stângă, iar gloanţele au străpuns craniul dintr-o parte în alta, astfel încât proiectilele au rămas în pernă după ce au ieşit din craniu. Nopcsa pare să fi pregătit fapta cu grijă”.

Tragedia explicată într-un bilet de adio

A explicat gestul într-un bilet de adio descoperit de poliţie. “Motivul sinuciderii mele este sistemul meu nervos, care se află la capăt. Motivul pentru care l-am ucis pe bunul prieten şi secretar al meu, domnul Bajazid Elmaz Doda, în timpul somnului lui, fără ca el să aibă vreo bănuială a ceea ce se va întâmpla, a fost acela că nu am vrut să îl las în urmă bolnav, în mizerie şi sărăcie, pentru că ar fi suferit mult. Aş vrea să fiu incinerat”, a scris Franz Nopcea, în scrisoarea de adio. În prezent, conacul Nopcea din Săcel este considerat monument istoric. A fost lăsat în paragină ân ultimii ani, însă va intra în restaurare. Povestea controversată a baronului care a trăit la poalele Retezatului este, consideră Dacian Muntean, unul din numeroasele motive pentru care zona Haţegului merită vizitată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare         SUB SLOGANUL: VISION IS LIFE. OpticLine, încă un pas spre revoluționarea medicinei românești         Autostrada Lugoj – Deva. Cum arată ultimul kilometru de pe Lotul trei         Noaptea Muzeelor. Mii de oameni la Castelul Corvinilor         Carmen Hărău, senator PNL: “Cod roșu de avarie: sectorul energetic național!”