Legendele stranii ale vechilor biserici din Hunedoara

Bisericile vechi ale municipiului Hunedoara impresionează prin frumusețea lor și prin legendele păstrate de-a lungul timpului.

Biserica Sfântul Nicolae din Hunedoara a fost ridicată în urmă cu aproape cinci secole, potrivit istoricilor, şi este cel mai vechi lăcaş ortodox din municipiul Hunedoara. Atestarea ei documentară este legată de un hrisov al regelui Matia Corvin al Ungariei, fiul lui Ioan de Hunedoara, prin care le era permis locuitorilor ortodocşi ai Hunedoarei, sârbi şi români, să construiască o biserică. În acea vreme, în Hunedoara locuiau sârbi, veniţi din Banat. Potrivit istoricului Virgil Vătăşianu înainte de zidirea aşezământului de piatră, pe acelaşi loc din apropierea Castelului Corvinilor exista o biserică din lemn, întemeiată prin grija lui Matia Corvin. „Folosinţa acelei biserici, după cum spune tradiţia, ar fi fost interzisă de principele Rakoczi I, care nu putea suferi plângerile şi bocetele femeilor române, cu ocazia înmormântărilor”, afirma istoricul de artă Virgil Vătăşianu. Nicolae Iorga data biserica, în starea ei actuală, ca fiind zidită între anii 1634 şi 1654, potrivit unei inscripţii descoperite deasupra uşii navei, şi considera că ridicarea ei ar fi fost atribuită comercianţilor greci.

Cripta nefolosită a lui Ioan de Hunedoara

Povestea construirii capelei Castelului Corvinilor a  început la mijlocul secolului XV, în anii de glorie ai voievodului Ioan de Hunedoara. În prima fază a construcţiei, potrivit muzeografilor de la Muzeul Castelul Corvinilor, încăperea a avut dimensiuni mai mici şi era pardosită cu o podea de lemn. Ea purta hramul Sfintei Maria. Mai târziu, Ioan de Hunedoara a trimis papei Calixt al III-lea, la Roma, o scrisoare prin care a solicitat dreptul de a construi în castrul de la Hunedoara o nouă capelă, cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, patronul său spiritual. Astfel a fost amenajată capela lui Ioan de Hunedoara. Podeaua a fost acoperită cu cărămizi, de factură romană, iar capelei i s-a dat un aer maiestuos, după construcţia boltei. Capela a fost restaurată în anii 1950 – 1960, iar arheologii care au cercetat încăperea au descoperit, sub altarul ei, o altă cameră, cu rol de criptă. Cel mai probabil ea urma să fie locul de veci al lui Ioan de Hunedoara, însă între timp el a devenit guvernator al Ungariei şi căpitan general al armatelor regatului. Fiind un personaj atât de important, înmormântarea lui nu a mai avut loc la Hunedoara, ci la Alba Iulia, capitala din acea vreme a Transilvaniei.

Catedrala din Centrul Vechi

Catedrala ortodoxă din Centrul istoric al Hunedoarei impresionează prin frumuseţea ei. Construită în stil bizantin, ea seamănă cu un chivot ceresc, afirma preotul Petru Marcel Suciu. Planul bisericii a fost întocmit de arhitectul Dumitru Berechet din Bucureşti, iar monumentul a fost zidit din cărămidă de Sântimbru şi plăci de piatră aduse din Banpotoc. Biserica a fost acoperită cu tablă aramată, iar crucile au fost aurite cu aur de 14 carate. Biserica a fost pardosită cu marmură de la cariera satului Alun, din Ţinutul Pădurenilor. Ridicarea bisericii a început în anul 1939, ea fiind finalizată în 1947 de către mitropolitul Nicolae al Ardealului. De atunci, ea este înscrisă pe lista monumentelor de artă. Catedrala poartă hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. De asemenea, coloanele şi intrările ei sunt împodobite cu piese de artă care înfăţişează corbul, simbol al oraşului în care a fost ridicată.

1-paste-biserica-hunedoara-din-centrul-vechi-si-manastirea-prislop-2014-10Biserica Popa Şapcă, loc de veci pentru întâiul primar al Hunedoarei

Biserica ortodoxă de pe Strada Popa Şapcă a fost ridicată între anii 1797-1801 de credincioşii ortodocşi pe cheltuiala lor, în locul unei bisericuţe de lemn, mai vechi cu un secol. În 1925 biserica a fost înzestrată cu tâmplărie nouă, cu icoane pictate de pictorul Henţa, precum şi cu mobilier nou, după modelul catedralei din Sibiu, lucrare executată în uzinele de fier ale Statului din Hunedoara, costul fiind suportat de Direcţia Generală a Uzinelor Bucureşti. Tot atunci i-a fost dăruit un clopot, de membrii Sindicatului Uzinelor de fier din Hunedoara. Din anul 1974 biserica este declarată monument istoric, prin stilul şi vechimea ei, informa preotul Ion Bălăşoiu. În cimitirul bisericii a fost înmormântat George Dănilă (1839 – 1912), primul primar al Hunedoarei. Numit de istoricul Nicolae Iorga „bunul bătrân Dănilă”, omul care a condus oraşul între 1870 şi 1912 a fost unul dintre puţinii primari români ai oraşelor transilvănene, într-o perioadă în care cele mai multe localităţi ale regiunii care aveau populaţie majoritar românească erau conduse de austro-ungari.

1-img_0095Biserica franciscană dispărută

În Hunedoara, existenţa primei mănăstiri franciscane a fost menţionată încă din secolul al XV-lea. Potrivit istoricilor, în 1453, Ioan de Hunedoara a cumpărat mai multe proprietăţi din posesiunea vecină Buituri, pentru a fonda o mănăstire. Guvernatorul Ioan de Hunedoara, prieten al celebrului călugăr franciscan Ioan de Capistrano, a murit înainte de a fina­liza construcţia aşezării religioase. După moartea sa, domeniul Hunedoarei a intrat în administrarea soţiei sale Elisabeta Szilagyi, mama regelui Ungariei Matia Corvin. Elisabeta s-a îngrijit de construirea mănăstirii fondate de Ioan, care a fost mai târziu cunoscută cu numele Zarda. La intervenţia fiului ei, Matia, Papa a aprobat ridicarea unei biserici alături de această mănăstire, în care mai apoi au fost instalaţi călugări franciscani observanţi, relata isto­ricul Joseph Pataki, în volumul „Domeniul Hunedoarei la începutul secolului al XVI-lea. Studii şi documente” (Bucureşti, 1973). Povestea mănăstirii franciscane Zarda se încheie o dată cu extinderea Uzinelor de fier ale Hunedoarei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, însă ordinul franciscan şi-a continuat activitatea în Hunedoara, într-o altă mănăstire.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − opt =

ACTUALITATE
Sărbătoare de suflet. Zilele orașului Geoagiu         Perspective europene. Iuliu Winkler: „Grupul PPE a reconfirmat sprijinul pentru Politica de Coeziune post 2020”         MONUMENT AL DELĂSĂRII. „Litoralul” Hunedoarei, o destinaţie ce a căzut din lac în puţ         Biciclist accidentat grav         Femeie înșelată de două escoace         Un tânăr a fost tâlhărit în Petroșani         Castelul Corvinilor are o nouă atracție: sala de tortură medievală         A murit Ileana-Lucia Floran. Scriitoarea, poeta și editoarea a scris ultima-i filă a vieții         Descoperire șocantă în Hunedoara: trupul unui bărbat sfășiat de câini         Imagini spectaculoase filmate din dronă cu ecoductul de pe Autostrada Lugoj – Deva         Un ranger a murit în Retezat         Avram Iancu a ajuns în țară. Înotătorul din Petroșani a fost întâmpinat de aproape 1.000 de oameni         Momârlanii au petrecut în Parâng, la Nedeia Troiței         SEMNAL DE ALARMĂ. Natura necruțătoare cu cetățile dacice din Munții Orăștiei         Pod spectaculos peste Mureș construit pe Autostrada Lugoj – Deva         Aproape 20.000 de vizitatori la Castelul Corvinilor, în ultima săptămână         Patronii clădirii din Parcul Corvin cer daune Primăriei Hunedoara         Pagina „Polițiștii au umor” publică imagini inedite trimise de polițiștii din Hunedoara, cu mașinile vechi din dotare         Mii de turiști au invadat Castelul Corvinilor         561 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara