Înaintaş “de seamă”. Şi Petru Groza a făcut afaceri cu statul. Aflaţi ce business a făcut Groza cu Primăria Deva

IMG_7449Mai multe documente păstrate în Arhivele Naţionale dezvăluie cum a intrat Petru Groza în posesia unui hotel din centrul Devei. Omul politic era recunoscut şi ca un bun om de afaceri.

Afacerile cu statul român s-au dovedit profitabile indiferent de perioada în care au fost realizate. Iar oamenii politici nu au ratat ocazia de a se implica în ele. Unul dintre cei mai bogaţi hunedoreni din perioada interbelică, Petru Groza, a prosperat şi din astfel de afaceri, înainte de a ajunge şef al primului guvern comunist din România.

În iulie 1938, omul politic Petru Groza şi Primăria Deva semnau contractul de închiriere pentru celebrul complex Crucea Albă de pe vechea Stradă Regina Maria. Hotelul, restaurantul şi celelalte dependinţe pe care Primăria Deva le-a închiriat lui Petru Groza se aflau în centrul municipiului, iar printre personalităţile care au poposit la han, în trecut, s-a aflat şi principele Alexandru Ioan Cuza, în 1867, înainte de a pleca definitiv din ţară, în exil.

Preţul plătit de Petru Groza pentru închirierea hotelului şi apartamentelor de pe vechea stradă Regina Maria era de 250.000 de lei pe an, în patru rate, iar contractul era semnat pentru zece ani.719_001

Chiriaş de lux în centrul Devei

„Contract de închiriere, care s-a încheiat între Primăria comunei urbane reşedinţă de judeţ Deva, iar pe de altă parte între dl. Dr. Petru Groza în următoarele: 1. Oraşul de reşedinţă Deva dă în chirie, începând cu 1 iulie 1938, edificiul Crucea Albă, proprietatea oraşului, aflător în Strada Regina Maria nr. 14, constătător din hotel, restaurant, localuri pentru cafenea etc., cu toate apartamentele şi dependinţele sale”, se arăta în contractul de închiriere, păstrat în arhivele judeţului. MAIN groza (4)

Istoricii deveni susţin că afacerea dintre omul politic şi primărie a fost una avantajoasă. Chiriaşul Petru Groza era autorizat să înfiinţeze alte două prăvălii şi garaje pentru maşini, iar administraţia locală susţinea financiar investiţiile pe care acesta urma să le facă în instalaţiile electrice şi termice ale complexului. În caz de război sau de scădere a numărului străinilor care ajungeau în Deva, primăria ar fi aprobat şi o reducere a chiriei plătite de Petru Groza pentru imobile. Anii care au urmat au tulburat însă afacerile omului politic. După instaurarea regimului comunist, Petru Groza a trebuit să renunţe la hotel şi la restaurantele administrate pe Strada Regina Maria. A devenit însă, chiar şi fără să fie membru al Partidului Comunist Român, primul şef de guvern comunist, instaurat în 1946. În prezent, în locul complexului Crucea Allbă se află sediul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi al unei universităţi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − cinci =

ACTUALITATE
Nicolae Popa este Polițistul Anului         Țigara aprinsă în mină, cauza exploziei din Mina Uricani, soldată cu doi morți         Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani