Înaintaş “de seamă”. Şi Petru Groza a făcut afaceri cu statul. Aflaţi ce business a făcut Groza cu Primăria Deva

IMG_7449Mai multe documente păstrate în Arhivele Naţionale dezvăluie cum a intrat Petru Groza în posesia unui hotel din centrul Devei. Omul politic era recunoscut şi ca un bun om de afaceri.

Afacerile cu statul român s-au dovedit profitabile indiferent de perioada în care au fost realizate. Iar oamenii politici nu au ratat ocazia de a se implica în ele. Unul dintre cei mai bogaţi hunedoreni din perioada interbelică, Petru Groza, a prosperat şi din astfel de afaceri, înainte de a ajunge şef al primului guvern comunist din România.

În iulie 1938, omul politic Petru Groza şi Primăria Deva semnau contractul de închiriere pentru celebrul complex Crucea Albă de pe vechea Stradă Regina Maria. Hotelul, restaurantul şi celelalte dependinţe pe care Primăria Deva le-a închiriat lui Petru Groza se aflau în centrul municipiului, iar printre personalităţile care au poposit la han, în trecut, s-a aflat şi principele Alexandru Ioan Cuza, în 1867, înainte de a pleca definitiv din ţară, în exil.

Preţul plătit de Petru Groza pentru închirierea hotelului şi apartamentelor de pe vechea stradă Regina Maria era de 250.000 de lei pe an, în patru rate, iar contractul era semnat pentru zece ani.719_001

Chiriaş de lux în centrul Devei

„Contract de închiriere, care s-a încheiat între Primăria comunei urbane reşedinţă de judeţ Deva, iar pe de altă parte între dl. Dr. Petru Groza în următoarele: 1. Oraşul de reşedinţă Deva dă în chirie, începând cu 1 iulie 1938, edificiul Crucea Albă, proprietatea oraşului, aflător în Strada Regina Maria nr. 14, constătător din hotel, restaurant, localuri pentru cafenea etc., cu toate apartamentele şi dependinţele sale”, se arăta în contractul de închiriere, păstrat în arhivele judeţului. MAIN groza (4)

Istoricii deveni susţin că afacerea dintre omul politic şi primărie a fost una avantajoasă. Chiriaşul Petru Groza era autorizat să înfiinţeze alte două prăvălii şi garaje pentru maşini, iar administraţia locală susţinea financiar investiţiile pe care acesta urma să le facă în instalaţiile electrice şi termice ale complexului. În caz de război sau de scădere a numărului străinilor care ajungeau în Deva, primăria ar fi aprobat şi o reducere a chiriei plătite de Petru Groza pentru imobile. Anii care au urmat au tulburat însă afacerile omului politic. După instaurarea regimului comunist, Petru Groza a trebuit să renunţe la hotel şi la restaurantele administrate pe Strada Regina Maria. A devenit însă, chiar şi fără să fie membru al Partidului Comunist Român, primul şef de guvern comunist, instaurat în 1946. În prezent, în locul complexului Crucea Allbă se află sediul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi al unei universităţi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”