Înaintaş “de seamă”. Şi Petru Groza a făcut afaceri cu statul. Aflaţi ce business a făcut Groza cu Primăria Deva

IMG_7449Mai multe documente păstrate în Arhivele Naţionale dezvăluie cum a intrat Petru Groza în posesia unui hotel din centrul Devei. Omul politic era recunoscut şi ca un bun om de afaceri.

Afacerile cu statul român s-au dovedit profitabile indiferent de perioada în care au fost realizate. Iar oamenii politici nu au ratat ocazia de a se implica în ele. Unul dintre cei mai bogaţi hunedoreni din perioada interbelică, Petru Groza, a prosperat şi din astfel de afaceri, înainte de a ajunge şef al primului guvern comunist din România.

În iulie 1938, omul politic Petru Groza şi Primăria Deva semnau contractul de închiriere pentru celebrul complex Crucea Albă de pe vechea Stradă Regina Maria. Hotelul, restaurantul şi celelalte dependinţe pe care Primăria Deva le-a închiriat lui Petru Groza se aflau în centrul municipiului, iar printre personalităţile care au poposit la han, în trecut, s-a aflat şi principele Alexandru Ioan Cuza, în 1867, înainte de a pleca definitiv din ţară, în exil.

Preţul plătit de Petru Groza pentru închirierea hotelului şi apartamentelor de pe vechea stradă Regina Maria era de 250.000 de lei pe an, în patru rate, iar contractul era semnat pentru zece ani.719_001

Chiriaş de lux în centrul Devei

„Contract de închiriere, care s-a încheiat între Primăria comunei urbane reşedinţă de judeţ Deva, iar pe de altă parte între dl. Dr. Petru Groza în următoarele: 1. Oraşul de reşedinţă Deva dă în chirie, începând cu 1 iulie 1938, edificiul Crucea Albă, proprietatea oraşului, aflător în Strada Regina Maria nr. 14, constătător din hotel, restaurant, localuri pentru cafenea etc., cu toate apartamentele şi dependinţele sale”, se arăta în contractul de închiriere, păstrat în arhivele judeţului. MAIN groza (4)

Istoricii deveni susţin că afacerea dintre omul politic şi primărie a fost una avantajoasă. Chiriaşul Petru Groza era autorizat să înfiinţeze alte două prăvălii şi garaje pentru maşini, iar administraţia locală susţinea financiar investiţiile pe care acesta urma să le facă în instalaţiile electrice şi termice ale complexului. În caz de război sau de scădere a numărului străinilor care ajungeau în Deva, primăria ar fi aprobat şi o reducere a chiriei plătite de Petru Groza pentru imobile. Anii care au urmat au tulburat însă afacerile omului politic. După instaurarea regimului comunist, Petru Groza a trebuit să renunţe la hotel şi la restaurantele administrate pe Strada Regina Maria. A devenit însă, chiar şi fără să fie membru al Partidului Comunist Român, primul şef de guvern comunist, instaurat în 1946. În prezent, în locul complexului Crucea Allbă se află sediul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi al unei universităţi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj         Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale în Valea Jiului         Construcția artezienelor din centrul Hunedoarei poate începe         PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box         Accident cu motocicleta, pe Transalpina