ARHIVE. Sub Carol al II-lea, statul român a construit drumuri în judeţ plătind cu porumb FOTOGALERIE

drumariÎn ultimii ani de domnie a regelui Carol al II-lea, construcţia mai multor drumuri din judeţul Hunedoara a fost răscumpărată de statul român, nu cu bani, ci cu porumb. Povestea localnicilor plătiţi cu porumb pentru a lucra la drumuri este dezvăluită în dosarele Arhivelor Naţionale din judeţul Hunedoara.

În ultimele opt decenii, preţul unui kilometru de şosea a crescut de la câţiva saci de porumb la câteva milioane de euro. Dovada sunt documentele păstrate în arhivele judeţului Hunedoara. La sfârşitul anilor 1930, pentru construcţia mai multor drumuri din zona Orăştiei şi a Devei, statul român condus de regele Carol al doilea oferea plata în natură. Localnicii erau folosiţi la muncile în infrastructură, iar în loc de salarii eforturile lor erau răscumpărate în saci de porumb.

Documentele care spun povestea drumurilor hunedorene datează din 1938 şi au aparţinut Serviciului Judeţean de Drumuri şi Poduri Hunedoara. Aproape 50.000 de kilograme de porumb au fost distribuite oamenilor din plasa Orăştiei, pentru construcţia a opt drumuri din zonă, potrivit unui document din Arhivele Naţionale, datând din ianuarie 1938. În aceeaşi perioadă, Ministerul Agriculturii, Domenilor şi Cooperaţiei aducea la cunoştiinţă Ministerului Lucrărilor Publice că a repartizat 30 de vagoane de porumb pentru Hunedoara, care trebuia să fie folosit pentru plata localnicilor care lucrau la drumuri. Prefectura Hunedoarei era înştiinţată de minister că porumbul trebuie folosit ca plată pentru angajaţii la construcţia drumurilor, altele decât cele naţionale.

[wzslider autoplay=”true”]

Duşi cu vorba de statul român

„Cum parte din porumb va fi distribuit populaţiei rurale, drept plată a lucrărilor ce se vor executa pe drumurile din cuprinsul judeţului, vă rugăm să binevoiţi a lua înţelegere cu domnul prefect al judeţului şi de comun acord să întocmii tabloul lucrărilor ce se vor efectua pe drumurile judeţene şi comunale”, informa Ministerul Lucrărilor Publice, într-o adresă trimisă Societăţii Judeţene de Drumuri.

Cele cinci vagoane de porumb distribuite localnicilor din Orăştie pentru a construi drumurile s-au dovedit insuficiente, ca preţ pentru munca prestată. Oamenii s-au plâns, iar ca răspuns la sesizările lor, Ministerul Lucărilor Publice trimitea o altă adresă Serviciului Judeţean de Drumuri şi Poduri Hunedoara, prin care informa că va mai trimite trei vagoane de porumb în zonă. Oamenii însă nu trebuiau să oprească lucrările, ci să muncească în contul porumbului care urma să ajungă în Hunedoara şi a celui pe care l-au primit între timp. „Vom da ajutorul la munca publică la drumuri cu toţi locuitorii, dar întâi să lucreze numai aceia care au primit porumb”, informa Prefectura Hunedoarei, într-o notă din 1938, păstrată în Arhivele judeţului.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ovidiu Drîngă a fost pus în libertate după trei ani de la uciderea a două femei         Zimbrii care atrag toate privirile oaspeţilor de la Zoo Hunedoara         Dragobete la Castelul Corvinilor         Foștii șefi ai Minei Petrila ar vrea să reaudieze martorii din dosarul tragediei din 2012         Polițiștii caută două hoațe de tablouri         O nouă amendă pentru neridicarea gunoiului în Deva         Un preot hunedorean s-a implicat în achiziționarea unei case pentru o familie nevoiașă         Spitalul din Deva a scos la licitație serviciul de pază a unității medicale         Telecabina Devei rămâne oprită chiar și după reparațiile de la începutul lunii         Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani