DESCOPERIRI CARE SCHIMBĂ ISTORIA! Cum arată civilizaţia preistorică de sub pământul Hunedoarei, fotografiată din avion

Aşezări vechi de 8.000 de ani, din mai multe zone ale judeţului, sunt scoase la iveală şi cercetate prin metode inovative, într-un proiect internaţional, iniţiat de o universitate din Budapesta

ARHEOLOGIE AERIANĂ. Dr. Zoltan Czajlik (stânga, în foto) îşi împarte munca, în aer, cu pilotul Simion Câmpeanu, multiplu campion naţional la acrobaţie cu planorul. „Este pilotul cu care am colaborat pe toată durata proiectului de fotografiere aeriană arheologică a Transilvaniei. Cunoaşte foarte bine zona pentru că a zburat mult, iar 40% din muncă, în descoperirea siturilor, i se datorează lui”, spune cercetătorul maghiar / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

ARHEOLOGIE AERIANĂ. Dr. Zoltan Czajlik (stânga, în foto) îşi împarte munca, în aer, cu pilotul Simion Câmpeanu, multiplu campion naţional la acrobaţie cu planorul. „Este pilotul cu care am colaborat pe toată durata proiectului de fotografiere aeriană arheologică a Transilvaniei. Cunoaşte foarte bine zona pentru că a zburat mult, iar 40% din muncă, în descoperirea siturilor, i se datorează lui”, spune cercetătorul maghiar / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

Misterele civilizaţiei preistorice zac sub lanuri de grâu – a descoperit Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, care încearcă să descopere din aer vestigii preistorice de pe teritoriul Transilvaniei.

Aşezări vechi de 8 milenii, necunoscute până acum, au fost descoperite în mai multe oraşe din judeţul Hunedoara, prin metode rar folosite în România – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate aşezări dacice şi romane şi căutarea altora noi.

Demersul cercetătorului maghiar se înscrie într-un amplu proiect internaţional de aero-arheologie, care se derulează în Transilvania, în colaborare cu specialişti şi instituţii de profil din Hunedoara, Alba, Mureş şi Cluj.

[wzslider autoplay=”true”]

Geometria care îţi arată istoria

„Fotografierea aeriană a unui sit arheologic ne oferă o imagine de ansamblu asupra zonei. Putem vedea absolut tot ceea ce înconjoară perimetrul şi putem înţelege astfel motivul pentru care civilizaţiile din trecut şi-au amplasat oraşele într-o anume locaţie. Pe de altă parte, aerofotografierea ne dă posibilitatea să identificăm aşezări noi, despre a căror existenţă nu ştiam până acum”, explică Dr. Zoltan Czajlik.

Oricât ar părea de ciudat, istoria de sub pământ se vede mult mai clar din aer. Şi vara, şi iarna – spune specialistul.

„În timpul verii, vestigiile se observă mai bine acolo unde sunt plantaţii de cereale. Plantele cresc diferit când sub ele

MESAJE DIN TRECUT. Fotografia aeriană a surprins urmele unor fundaţii de ziduri, vizibile într-un lan de grâu din Veţel, în apropierea castrului roman / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

MESAJE DIN TRECUT. Fotografia aeriană a surprins urmele unor fundaţii de ziduri, vizibile într-un lan de grâu din Veţel, în apropierea castrului roman / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

se află zidurile unei construcţii vechi. Sunt mult mai mici şi au o nuanţă mai închisă comparativ cu restul culturii. Din aer, diferenţele sunt foarte vizibile – mai ales după-amiaza, când lumina bate razant pe sol. Construcţiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte uşor de înţeles, dar nu este la fel de simplu să le descoperi”, este de părere cercetătorul maghiar, care mai spune că aero-arheologia este influenţată nu doar de anotimp, ci şi de climă.

„Clima este diferită de la an la an şi, în funcţie de aceasta, o anumită zonă este mai uşor sau mai dificil de cercetat. De pildă, în anii trecuţi, am avut rezultate bune în judeţul Alba. Apoi, urmele civilizaţiilor trecute au fost mai vizibile în zonele montane, iar acum le identificăm mai uşor în judeţul Hunedoara. Depinde totuşi de experienţa arheologului să descopere locurile unde vestigiile sunt clare în fiecare an”, completează Dr. Zoltan Czajlik, care are o experienţă de 20 de ani în arheologie aeriană.

 

UROI. În perioada regatului dac, pe Măgura Uroiului a existat o mină de andezit – sunt de părere cercetătorii / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

UROI. În perioada regatului dac, pe Măgura Uroiului a existat o mină de andezit – sunt de părere cercetătorii / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

Templu la Veţel, aşezare fortificată la Uroi

Cercetările întreprinse în judeţ de specialistul maghiar se concentrează asupra localităţilor de pe valea Mureşului. Mesajele trecutului nu s-au lăsat aşteptate. Cele mai vechi urmele ale civilizaţiilor preistorice descoperite de Dr. Czajlik datează de 8.000 de ani.

„Între Veţel şi Orăştie, am descoperit aşezări din epoca Bronzului. Alteori, am observat urmele unor ferme romane, tipice acelei perioade. Interesant rămâne faptul că este pentru prima dată când pe valea Mureşului sunt identificate atâtea vestigii despre care nu se ştia până acum”, mai spune cercetătorul.

 

La Veţel, fotografiile aeriene au surprins urmele unor fundaţii, vizibile într-un lan de grâu din apropierea castrului roman. Cea mai importantă este o structură patrulateră, care indică existenţa unui templu. Pe de altă parte, urmele arheologice descoperite pe Măgura Uroiului i-au convins pe cercetători că, în perioada Regatului Dac, în această zonă a existat o mină de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra exploatată la Uroi. Situl a fost locuit şi înaintea Regatului Dac, pe terasa promontoriului fiind identificate urmele unor aşezări preistorice – uneori fortificate, structurile din aşezare şi şanţul fortificaţiei fiind vizibile şi în fotografiile aeriene.

 

Fotografiile aeriene, expuse la Budapesta

Rezultatele cercetărilor de până acum au fost prezentate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate şi la conferinţe internaţionale. Fotografiile aeriene realizate de cercetătorul maghiar au fost prezentate, anul trecut, într-o expoziţie itinerantă la Târgu Mureş, Alba-Iulia şi Budapesta, iar un studiu amplu despre descoperirile de pe valea Mureşului a fost publicat în revista „Apulum” a Muzeului din Alba-Iulia.

Odată cu analiza evoluţiei istorice a habitatului din Transilvania, proiectul iniţiat de universitatea din Budapesta îşi propune şi completarea repertoriilor arheologice, extrem de lacunare deocamdată.

„Dr. Czajlik a realizat şi fotografii aeriene ale unor situri arheologice şi monumente UNESCO din zonele cercetate. În judeţul Hunedoara, s-a concentrat pe cetăţile dacice şi bisericile de piatră din Evul Mediu din Streisângeorgiu, Sântămăria Orlea şi Densuş. Fotografiile vor fi introduse în bazele de date ale instituţiilor partenere, completându-se astfel repertoriile arheologice”, explică Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi unul dintre specialiştii implicaţi în proiect.

Fotografiile aeriene sunt folosite, deocamdată, în scop ştiinţific. Ele au fost studiate şi de studenţii universităţii din Budapesta, mai spune Dr. Zoltan Czajlik, explicând că încearcă să găsească oameni din tânăra generaţie care să-i preia munca şi s-o ducă mai departe.

„Eu am învăţat aero-arheologie de la un francez. Am zburat cu el 200 de ore ca să aflu cum să descopăr vestigiile din avion. Sunt dator, la rândul meu, să-i învăţ pe alţii”, încheie cercetătorul care scoate la iveală, din aer, istoria îngropată sub pământ.

Proiectul de fotografiere aeriană arheologică a Transilvaniei, iniţiat de Universitatea „Eotvos Lorand”din Budapesta, a început în 2009 şi este derulat în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

———————————————————

„Transilvania nu e o zonă simplu de cercetat, dar rezultatele obţinute pot fi comparate cu cele ale elveţienilor. Avem posibilitatea să descoperim aşezări la fel de vechi ca şi acelea din Alpi”

Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” Budapesta

 

Comentarii FB

comentarii
7 Răspunsuri la “DESCOPERIRI CARE SCHIMBĂ ISTORIA! Cum arată civilizaţia preistorică de sub pământul Hunedoarei, fotografiată din avion

 1. Sándor

  Proiectul de desfăşoară în Transilvania, pentru că aici a existat interes şi finanţare. Poate ar trebui citit articolul cu puţin mai multă atenţie şi veţi observa că partenerii (finanţatorii) sunt instituţii de stat româneşti. Un alt proiect în colaborare cu englezii se mai desfăşoară în Dobrogea. Iar interesul este pur ştiinţific, nu etnic (a face poze din avion sau de la sol nu văd cum ar presupune interes etnic). Vă recomand spre lectură catalogul expoziţiei publicat la Cluj în trei limbi: http://edituramega.ro/carte.php?idCarte=29.

  Răspuns
  1. Alexandru

   De acord cu dvs., dle Sandor, dar: de ce interesul științific se limitează la un om de știință maghiar numai la Transilvania? Pentru că rezultatul științific poate fi manipulat etnic și politic de către el și desigur în favoarea țării sale? Și 2: De ce guvernul maghiar vrea să cumpere teren agricol doar în Transilvania, nu și în Bărăgan? Și aici există un interes științific? O sa-mi spuneti ca este un interes pur comercial. Dar si acela poate fi manipulat etnic si politic.
   Oricum, suspiciunile nu vor dispare niciodata, daca lucrurile nu se fac cu bunacredinta si transparenta.

   Răspuns
 2. Alexandru

  Ar fi util ca cercetarea să cuprindă și Moldova și Tara Românească. Așa, pare un interes pur ungar, deși Transilvania nu este parte din Ungaria.De ce nu este un program comun și cu universitățile din București și Iași?

  Răspuns
 3. Alex. Gruian

  Aceasta este maniera in care francezii au reusit identificarea sigura a localitatii antice Alesia, locul bataliei finale dintre Iulius Cezar si galii condusi de Vercingetorix – echivalentul gal al regelui dac Decebal. Este insa demn de semnalat ce au facut francezii pentru a pune in valoare Alesia, un loc in care nu mai existau vestigii, pentru ca toate fortificatiile fusesera de lemn.
  Pentru interesatii de modul in care se pune in valoare un sit arheologic, iata linkul:
  http://www.alesia.com/

  Răspuns
  1. Van

   Multumim pentru link, Alex! Fantastic ce se poate face daca exista interes, patriotism, constiinta si respect! Acesta este unul din momentele cand ma gandesc ce naiba inca mai caut in tara asta, dupa atatea dezamagiri…

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018         Episcopia Devei și Hunedoarei a câștigat procesul pentru numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca         Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor         Copilă de 10 ani, rănită pe trecerea de pietoni         Accident grav în Deva         Nicio speranță pentru gara Hunedoarei și pentru calea ferată spre Simeria, la șase luni de la închidere         CEH furnizează servicii de sistem de cel puţin 400 MW până în 2020         O seară de astronomie, airsoft pe timp de noapte și concert rock în Cetatea Devei         Expoziție la muzeu: „Frumusețea neconvențională. Arta tatuajului”.         Mircea Nistor a fost propus cetățean de onoare al județului Hunedoara         Lansare de carte: Dumitru Tâlvescu, volumul de versuri „Prosperia”         PE MINUS/ Rectificare de buget negativă la Lupeni. Primarul vrea să meargă în instanţă!         SALVARE LA ÎNĂLŢIME/ Simulare de cutremur la Vulcan. Cum a decurs exerciţiul         Super-tunelul construit la Orăștie, pe magistrala feroviară de mare viteză         Bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor din Deva         Cronica unei ecologizări mânjite populist de primarul Cazacu         „Găinarii” lemnelor de foc amendați de Poliție         A secat complet Lacul Săulești