Adrenalină la cote maxime. S-a deschis oficial sezonul la rafting pe Jiu

Primăvara timpurie a deschis, nesperat de repede, sezonul la rafting pe Jiu, iar 30 de bucureşteni au fost primii care au luat valurile în piept. Debitul mare al apei şi soarele prietenos au fost ingredientele principale ale distracţiei în bărcile de rafting.

rafting1Sezonul de rafting 2014 a debutat oficial, iar turiştii au venit deja în Valea Jiului pentru a profita de primăvara ce a sosit mai devreme în acest an. Primele bărci de rafting, ghidate de instructori profesionişti, au coborât, sâmbătă, pe apele învolburate ale Jiului, pe Defielul săpat de râu de-a lungul timpului. În rafting, coborârea se face cu bărci pneumatice speciale, de până la 12 persoane, la care se adauga obligatoriu un instructor.

Valea Jiului este considerată de mulţi cea mai spectaculoasă zonă de rafting din România. Jiul are debit mare începând din primăvară până în toamnă, iar peisajul este spectaculos. Râul Jiu, în Defileul pe care l-a săpat între Munţii Vâlcan şi Parâng, de la Livezeni la Bumbeşti Jiu, este sectorul în care practicarea activităţilor de rafting se poate face în cele mai bune condiţii din ţară şi în cea mai mare perioadă a anului, din lunile martie/aprilie şi până în octombrie, cu o eventuală pauză in lunile iulie – august ale anilor mai secetoşi. Iar atracţii sunt suficiente pentru cei care se încumetă să se aventureze cu barca pe apele Jiului. Astfel, accesul este uşor chiar şi cu maşinile, traseul acvatic are o lungime totală de peste 40 km, iar cascadele, săritorile, meandrele şi viteza mare a apei asigură toate condiţiile pentru o activitate mai mult decât atractivă. Şi pe asta au mizat şi cei de la Transilvania Adventure, care au organizat sâmbătă primele curse de rafting pe Jiu.

30 de turişti, vrăjiţi de peisaj

Datorită vremii prietenoase, cei de la Transilvania Adventure au inclus cursa de rafting pe Jiu în team building-ul pregătit pentru un grup de 31 de persoane din Bucureşti, care s-au aflat în week-end în Valea Jiului. Iar 22 dintre aceştia s-au echipat corespunzător, ca la carte, şi s-au urcat în bărcile ce au coborât pe apele vijelioase pe alocuri ale Jiului. “În total au fost 3 bărci, două de câte 6 persoane, şi una de 12 persoane, fiecare însoţită de câte un instructor. Râul Jiu este împărţit în trei tronsoane, iar de această dată coborârea s-a făcut pe tronsonul doi, care pleacă de pe la mijlocul Defileului şi se opreşte înainte de Lainici, pe o lungime de 13 kilometri. Traseul l-am parcurs în aproximativ două ore şi jumătate, cu o pauză pe la mijlocul coborârii”, a declarat Sorin Sanda, reprezentantul Transilvania Adventure. De ce ar alege turiştii să părăsească drumul asfaltat pentru o coborâre cu bărcile pneumatice?! Sorin Sanda explică: “În primul rând, peisajul de-o parte şi de alta a Jiului se vede cu totul altfel faţă de cel pe care îl observi de pe drum, e mult mai spectaculos. În al doilea rând, sunt cataractele, caninoanele traversate cu bărcile, care îţi oferă o senzaţie unică”. Iar turiştii au fost extrem de încântaţi şi au promis că vor reveni imediat cum vor avea din nou ocazia. De plictiseală nici nu poate fi vorba, mai ales că adrenalina e la cote maxime, iar sângele îţi fierbe în vene. Amatorii primesc echipament performant şi au parte de instructori specializaţi astfel încât viaţa să nu le fie pusă în pericol. De precizat că Defileul Jiului are cel mai ridicat grad de dificultate din România în ceea ce priveşte practicarea acestui sport iar pe traseul de 25 de kilometri sunt peste 80 de cascade. Viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la oră, iar adâncimea ei ajunge de la 15 metri până la câţiva zeci de centimetri, acolo unde râul este mai lat şi mai lin.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Adrenalină la cote maxime. S-a deschis oficial sezonul la rafting pe Jiu

  1. Shtima Baltii

    Nu putem trece cu vederea faptul ca raul Jiu, culmea, pe tot traseul din parcul national, se afla sub sabia lui Damocles. Tovarasii de la Hidroelectrica au scos demult de la naftalina proiectul lui Ceasca de secare a Jiului. Avem noroc cu insolventa Hidroelectricii ca lucrarile au fost sistate dar norocul nu tine la infinit. Ar trebui urgent ca autoritatile locale, administratia parcului si firmele de turism sa se asocieze si sa deschida un proces serios in justitie, pentru ca acea lucrare ilegala sa fie oprita pe veci. Jiul este singurul rau cu adevarat bun pentru rafting ce-a mai scapat in tara de ciuma hidroenergiei. Pe deasupra acolo e si parc national si sit Natura 2000. N-are ce cauta acolo o monstruozitate industriala, cu atat mai mult cu cat avem exces la productia de energie electrica si nici n-avem cui s-o mai exportam. Defileul Jiului fara Jiu practic nu exista. Si generatiile urmatoare au dreptul sa vada acest spectacol al naturii!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + nouă =

ACTUALITATE
Tragedie pe DN 7: impact frontal între două mașini la Sântuhalm         Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva         Nereguli la transportatorii de lemne         Tâlharii din Vulcan, capturați de Poliție         Primarul Florin Oancea a cerut din nou schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș         Spitalul din Hunedoara s-a dotat cu cinci ascensoare de ultimă generație         ANALIZĂ. Pe fondul războiului Mareș-Oancea, se schimbă jocul puterii în Consiliul Local Deva         Consilierii ALDE și PSRo au format grup politic în CL Deva         Lista drumurilor județene pentru care CJ Hunedoara va aloca bani în 2018         Tragedie inexplicabilă în Petroșani         Minora dispărută de patru zile a fost găsită         S-au branșat ilegal la rețeaua electrică         Prins la furat pe vagon         Inspectorii de muncă au amendat CEH după tragedia din Mina Lupeni         Angajatul unei benzinării din Deva a adus la poliție un portmoneu plin cu bani         Extaz și agonie pe Strada palatelor din Hunedoara