Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia

Ruinele așezării Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș roman întemeiat de împăratul Traian, după războaiele daco-romane, au primit de la începutul anului aproape 90.000 de turiști, cu peste 20.000 mai mulți decât în întreaga perioadă a anului trecut.

Mulți dintre oaspeții fostei capitale a Daciei romane au ajuns aici în urma unei confuzii. Deseori, turiștii vin la Ulpia Traiana Sarmizegetusa crezând că aici se află Sarmizegetusa Regia, iar unii sunt nemulțumiți când aud că aici nu este așezarea dacilor din Munții Orăștiei, pe care voiau să o viziteze, spune arheologul Gică Băeștean, custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Alți vizitatori se declară de-a dreptul revoltați că au greșit destinația și nici nu mai intră în sit, chiar dacă au străbătut sute de kilometri până la el. „Spun că ei au venit să vadă ruinele cetății dacice, construită de strămoșii lor, și că nu vor să audă de romani”, spune un localnic, obișnuit cu lipsa de cunoștințe și reacțiile multor turiști.
Cei care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată în comuna Sarmizegetusa de lângă Hațeg, au însă numeroase motive de satisfacție. O mulțime de vestigii antice întinse pe 30 de hectare și un amfiteatru roman imens, bine conservat, au rămas de pe urma celui mai înfloritor oraș din Dacia, în vremea împăratului Traian.
Hunedoara este singurul județ din România în care se află ruinele a două capitale antice, însă nenumărați turiști le confundă, pentru că ambele au în titlu numele Sarmizegetusa. Așezările istorice se află la o distanță de circa 70 de kilometri și la o oră și jumătate de mers, cu mașina, una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia a fost clădită de daci la poalele vârfului Godeanu din Munții Orăștiei înainte de cucerirea romană, iar istoricii o consideră centrul politic și religios al regatului dac. A fost o așeare cosmopolită în Antichitate, iar acum este un sit UNESCO impresionant prin rămășițele templelor sale misterioase. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian, în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în câmpia Haţegului. În Antichitate, Colonia Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusaera o așezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative și palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, și cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primăria Deva susține învățământul dual în școli         CETATEA NIMĂNUI. Monument UNESCO, Feţele Albe, răvăşit de un incendiu. „Culturnicii” judeţului, absenţi şi birocraţi la eveniment         Avize și studii de fezabilitate pentru noua rețea de transport public ecologic din Deva         A început montarea pavajelor pe noul centru pietonal din Hunedoara         Calvarul șoferilor de pe DN 7 continuă. Restricțiile de pe autostradă s-au prelungit         O nouă tranșă de disponibilizări. Numărul celor care pleacă, în funcție de rectificarea de la Ministerul Finanțelor         Sens giratoriu în locul trecerii de pietoni mortale de pe DN 7         Incendiu la Fețele Albe         Transport public local pentru Cartierul Grigorescu – de miercuri, 14 noiembrie 2018         FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad         Violență într-un cartier al Devei         Razii la depozitele de lemne. Ce amenzi au dat polițiștii         Spărgător de mașini prins în flagrant         Jaf în pădurile României/ 23.000 mc de lemn tăiați numai din Parcul Național Retezat și Defileul Jiului!         Dolarul atinge un nou maxim al ultimelor 16 luni         Cum poate fi rezolvată problema trecerii de pietoni mortale de la Sântandrei         CÂT PREŢ POŢI PUNE PE CUVÂNTUL LOR? Costel Avram, administratorul judeţului, se încurcă în minciuni