Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia

Ruinele așezării Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș roman întemeiat de împăratul Traian, după războaiele daco-romane, au primit de la începutul anului aproape 90.000 de turiști, cu peste 20.000 mai mulți decât în întreaga perioadă a anului trecut.

Mulți dintre oaspeții fostei capitale a Daciei romane au ajuns aici în urma unei confuzii. Deseori, turiștii vin la Ulpia Traiana Sarmizegetusa crezând că aici se află Sarmizegetusa Regia, iar unii sunt nemulțumiți când aud că aici nu este așezarea dacilor din Munții Orăștiei, pe care voiau să o viziteze, spune arheologul Gică Băeștean, custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Alți vizitatori se declară de-a dreptul revoltați că au greșit destinația și nici nu mai intră în sit, chiar dacă au străbătut sute de kilometri până la el. „Spun că ei au venit să vadă ruinele cetății dacice, construită de strămoșii lor, și că nu vor să audă de romani”, spune un localnic, obișnuit cu lipsa de cunoștințe și reacțiile multor turiști.
Cei care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată în comuna Sarmizegetusa de lângă Hațeg, au însă numeroase motive de satisfacție. O mulțime de vestigii antice întinse pe 30 de hectare și un amfiteatru roman imens, bine conservat, au rămas de pe urma celui mai înfloritor oraș din Dacia, în vremea împăratului Traian.
Hunedoara este singurul județ din România în care se află ruinele a două capitale antice, însă nenumărați turiști le confundă, pentru că ambele au în titlu numele Sarmizegetusa. Așezările istorice se află la o distanță de circa 70 de kilometri și la o oră și jumătate de mers, cu mașina, una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia a fost clădită de daci la poalele vârfului Godeanu din Munții Orăștiei înainte de cucerirea romană, iar istoricii o consideră centrul politic și religios al regatului dac. A fost o așeare cosmopolită în Antichitate, iar acum este un sit UNESCO impresionant prin rămășițele templelor sale misterioase. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian, în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în câmpia Haţegului. În Antichitate, Colonia Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusaera o așezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative și palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, și cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Nemulțumiți lipsa investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice și de întârzierea avizelor         Patru suspecți de gripă în județul Hunedoara. Sunt sute de pneumonii!         PROIECT Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea Casei de Cultură din Hunedoara         Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Arbori tăiați ilegal         Paramedicii Salvital vor fi preluaţi de ISU Hunedoara prin lege anul acesta         Accident mortal produs de un tânăr din Hunedoara         Un braconier prins de jandarmi a aruncat căpriorul împușcat         500.000 de lei, în fiecare an, pentru idei care schimbă comunitatea!         Poliția Locală Deva – bilanțul activității pe anul 2018         Scandal pe postul de șef la Medicină Legală         Anuarul Sargeția va fi lansat la muzeu         Ajutor pentru Maria, femeia rămasă fără casa din pădure         NEGOCIERI/ Sindicatul ”Muntele” solicită bilete de odihnă și tratament pentru angajații CEH!         O tânără a fost răpită, iar iubitul său a fost bătut și tâlhărit         Ordin de protecție pentru un bărbat din Petroșani care a amenințat fiicele concubinei sale         Peste 150 de elevi au fost examinați medical, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu TBC         Tragedie în satul Merișor         Finalizare proiect ”Extinderea capacității de producție a SECURIT GRUP SRL”         Condamnat după ce și-a înființat o cultură de cannabis