Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia

Ruinele așezării Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș roman întemeiat de împăratul Traian, după războaiele daco-romane, au primit de la începutul anului aproape 90.000 de turiști, cu peste 20.000 mai mulți decât în întreaga perioadă a anului trecut.

Mulți dintre oaspeții fostei capitale a Daciei romane au ajuns aici în urma unei confuzii. Deseori, turiștii vin la Ulpia Traiana Sarmizegetusa crezând că aici se află Sarmizegetusa Regia, iar unii sunt nemulțumiți când aud că aici nu este așezarea dacilor din Munții Orăștiei, pe care voiau să o viziteze, spune arheologul Gică Băeștean, custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Alți vizitatori se declară de-a dreptul revoltați că au greșit destinația și nici nu mai intră în sit, chiar dacă au străbătut sute de kilometri până la el. „Spun că ei au venit să vadă ruinele cetății dacice, construită de strămoșii lor, și că nu vor să audă de romani”, spune un localnic, obișnuit cu lipsa de cunoștințe și reacțiile multor turiști.
Cei care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată în comuna Sarmizegetusa de lângă Hațeg, au însă numeroase motive de satisfacție. O mulțime de vestigii antice întinse pe 30 de hectare și un amfiteatru roman imens, bine conservat, au rămas de pe urma celui mai înfloritor oraș din Dacia, în vremea împăratului Traian.
Hunedoara este singurul județ din România în care se află ruinele a două capitale antice, însă nenumărați turiști le confundă, pentru că ambele au în titlu numele Sarmizegetusa. Așezările istorice se află la o distanță de circa 70 de kilometri și la o oră și jumătate de mers, cu mașina, una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia a fost clădită de daci la poalele vârfului Godeanu din Munții Orăștiei înainte de cucerirea romană, iar istoricii o consideră centrul politic și religios al regatului dac. A fost o așeare cosmopolită în Antichitate, iar acum este un sit UNESCO impresionant prin rămășițele templelor sale misterioase. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian, în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în câmpia Haţegului. În Antichitate, Colonia Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusaera o așezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative și palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, și cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani         DESCOPERĂ FACULTATEA DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – Reușită prin vocație!         Complexul Aqualand Deva se redeschide sâmbătă         Se închide provizoriu circulația rutieră în dreptul pasajului de cale ferată de pe str. Hărăului din Deva         O tânără și mama sa au trecut prin momente cumplite         Costel Avram, luat în balon de actorii din Valea Jiului: „Rugby nu e teatru”         Spațiul expozițional al Galeriilor de Artă „Forma” din Deva va fi reamenajat         Transgaz a donat bani pentru spitalul din Brad         Bugetul județului va fi dezbătut vineri         Aleile din cartierul OM vor intra în reabilitare         Poliția Locală Deva, gazdă pentru elevi în cadrul săptămânii ,,Școala Altfel”         CONCURS INTERJUDEȚEAN. “Tehno – ART”, ediția a XI-a         DE ZIUA BIBLIOTECARULUI. Întâlnire cu un titan al Renașterii         Localnicii au transformat ruinele combinatului din Hunedoara în groapă de gunoi         Corfu, insula dorită de toată Europa         Descoperă Lumea Automotive și Oportunitățile ei         Accident cu motocicleta furată de o tânără         Accident cumplit pe o trecere de pietoni din Hunedoara