0.8 C
Deva
marți, martie 19, 2024

Rechizitoriul dosarului comorilor dacice: Adrian Stoicoi, acuzat că a ascuns tezaurul de Kosoni din vizuina vulpii

Adrian Stoicoi a fost trimis în fața instanței Tribunalului Hunedoara, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care a fost acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat privind bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional și spălare de bani.

Anchetatorii susțin că Adrian Stoicoi și alți suspecți din dosar sunt cunoscuți braconieri ai siturilor arheologice din Munții Orăștiei și au fost implicați în descoperirea și sustragerea mai multor tezaure arheologice aparținând patrimoniului cultural național, bunuri care, prin intermediul unor filiere interne și internaționale au reușit să le valorifice pe piața neagră a antichităților din Europa. Toți au fost cercetați în mai multe dosare penale care au avut ca obiect furtul și valorificarea ilicită a unor astfel de tezaure, rezultatul fiind ascunderea și disimularea originii şi naturii ilicite a bunurilor rezultate din activitatea infracţională de braconaj arheologic, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit reprezentanților Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. „Inculpatul Stoicoi Adrian a fost cercetat în dosarul 344/P/2013, fiind dispusă trimiterea lui în judecată prin rechizitoriul din data de 26 august 2013, pentru faptul că în perioada martie 1999 – mai 2013 acesta a participat la sustragerea și valorificarea următoarelor tezaure: o brățară spiralică din aur, 800 monede tip koson din aur, 2000 monede romane din argint, în valoare de 1.000.050 euro; un depozit monetar format din 25 monede de tipul denar roman din argint și 12 monede tip tetradrahme dacice în valoare de 6323 euro; un tezaur compus din 1200 monede tip koson din aur, o pereche de brățări spiralice din aur, depuse într-un vas ceramic conținând ceară, în valoare de 1.560.000 euro; un tezaur compus din 30 monede tip Lysimach din aur în valoare 22.500 euro; un depozit de unelte dacice în valoare 13.050 euro”. Prin sentința penală nr. 408 din 9 decembrie 2014 a Tribunalului Hunedoara, rămasă definitivă prin decizia penală 723/A/18.08.2015 a Curții de Apel Alba Iulia, s-a dispus condamnarea lui Adrian Stoicoi la o pedeapsă de doi ani închisoare și în baza art. 91 C.pen. a fost suspendată executarea pedepsei sub supraveghere pe termenul de încercare de doi ani pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, informa PCA Alba Iulia.

„Cu toate acestea, încă în timpul  judecării cauzei pe fond la Tribunalul Hunedoara, iar inculpatul Stoicoi Adrian avea interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu,  în cursul lunii mai 2014 trei minori, în timp ce se jucau la un loc numit ”La Vizuini” din localitatea Ocolișu Mic, în aproprierea locuinței inculpatului – aproximativ 100 metri – au găsit ascuns un pet care conținea 138 monede tip koson din aur, pe care le-au împărțit între ei. A doua zi, unul dintre părinții minorilor a sesizat organele de poliție, iar monedele au fost recuperate integral. Deși inculpatul STOICOI ADRIAN a negat constant pe parcursul cercetărilor că aceste monede i-ar aparține, este evident faptul că monedele sunt ale lui. Astfel, așa cum am menționat anterior, acestea se aflau ascunse în fața locuinței lui Stoicoi Adrian, de unde le putea supraveghea permanent și nu exista nici riscul ca în situația unei percheziții domiciliare să-i fie găsite în locuință. Inculpatul le-a ascuns în acel loc pentru a le avea la îndemână în vederea valorificării, întrucât în perioada respectivă nu putea părăsi localitatea de domiciliu. Valoarea materială a celor 138 de monede din aur de tip koson găsite în locul ”La Vizuini”este de 90.900 euro”, a precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În 20 februarie 2016, susțin anchetatorii, Adrian Stoicoi a vândut unei persoane o statuetă din bronz antică, reprezentându-l pe zeul Serapis, pentru care a pretins anterior suma de 5000 de euro. În 30 martie 2016 și 12 aprilie 2016, susțin anchetatorii, Adrian Stocoi a tranzacționat două statuete din bronz reprezentând pe zeița Minerva și respectiv pe zeul Jupiter . În 9 mai 2016, ar fi vândut alte trei monede din aur de tip Koson, pe care le ascunsese inițial. „Referitor la infracțiunea de spălare de bani, rezultă cu certitudine intenția inculpatului de a dobândi și deține artefactele sustrase, pe care le-a transferat și valorificat contra unor sume de bani, ulterior investite în bunuri și servicii, ascunzând și disimulând originea şi natura ilicită a bunurilor rezultate din activitatea infracţională de braconaj arheologic. Totodată, inculpatul a ascuns originea provenienței artefactelor, în special a monedelor de tip koson din aur,  ascunzând adevăratul loc de origine și proveniență, respectiv zona siturilor arheologice din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia”, se arată în dosar.

Anchetatorii susțin că în perioada martie 1999 – mai 2013, cu intenție, Adrian Stoicoi a ajutat pe ceilalți suspecți să sustragă mai multe tezaure conținând monede și alte artefacte antice, primind în schimb o parte din aceste bunuri. Este acuzat astfel de complicitate la furt calificat. De asemena, potrivit procurorilor, în perioada 2014-2016, Adrian Stoicoi a vândut patru monede tip koson din aur și trei statuete antice din bronz sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei, încasând suma totală de 57.900 lei, pe care ulterior a utilizat-o pentru achitarea unor taxe de asistență judiciară, la diferite procese avute pe rol și executarea diferitelor lucrări de renovare la locuințele sale în scopul ascunderii și disimulării provenienței bunurilor și a sumelor de bani încasate. A fost acuzat, astfel, de spălare de bani. Adrian Stoicoi ar fi ascuns și disimulat proveniența și originea ilicită a bunurilor arheologice, cunoscând că acestea au fost sustrase din siturile arheologice din Munții Orăștiei, fiind cercetat în acest caz pentru spălare de bani. Anchetatorii mai susțin că fapta de a primi bunuri de la ceilalți suspecți și făptuitori cunoscând că acestea au fost sustrase din siturile arheologice din Munții Orăștiei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani.

„Valoarea prejudiciului cauzat de inculpatul STOICOI ADRIAN, așa cum rezultă din rapoartele de expertiză este de 103.100 euro, respectiv: valoarea celor 138 monede tip koson din aur din lotul ”La Vizuini” este de 90.900 euro; valoarea celor 4 monede tip koson din aur recuperate în anul 2014, respectiv 2016, este de 2.200 euro; contravaloarea celor 3 statuete antice din bronz, este de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost recuperate”, a informat PCA Alba.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/