Raportul Corpului de Control la SPIGM Deva: prejudiciu de aproape 500.000 lei

Joi, Primăria Deva a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de Control la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva. Conducerea serviciului de „Spaţii verzi” a fost acuzată de mai multe achiziţii la suprapreţ şi de externalizarea, în aceleaşi condiţii păguboase, a unor servicii pe care le putea presta cu proprii angajaţi sau cu asistaţii sociali.

Controlul a fost realizat în perioada 8 – 29 decembrie 2017 şi a vizat activitatea SPIGM Deva din anul 2017. Serviciul care se ocupă cu întreţinerea oraşului are peste 70 de muncitori şi beneficiază de ajutorul a peste 30 de asistaţi sociali, însă a externalizat mai multe servicii, la suprapreţ, pe care le putea presta cu proprii angajaţi, se arată în raportul Corpului de Control.

La începutul anului trecut, SPIGM Deva a plătit aproape 65.000 de lei unei societăţi private (SC Petra Construct) pentru toaletarea arborilor de pe Drumul Naţional 7. Pentru fiecare dintre cei 216 arbori toaletaţi, Serviciul a achitat 252 lei, fără TVA, în condiţiile în care SPIGM solicită 31 lei pentru toaletarea în regie proprie a unui arbore. „Din notele explicative date de doi angajaţi, muncitori ai SPIGM, a reieşit faptul că au participat de mai multe ori alături de angajaţii firmei private la aceste lucrări, în timpul programului de serviciu, folosindu-se de utilajele SPIGM Deva”.

O altă firmă privată, SC Sircomsim, a primit 9.000 de lei pentru a tăia 30 de arbori, deşi dacă şefii SPIGM apelau la proprii angajaţi, ar fi putut economisi peste 7.000 de lei, informează primăria.

În primăvara anului 2017, societatea primăriei a externalizat către aceeaşi firmă privată patru contracte de cosit mecanic şi tuns gard viu, pentru valoarea totală de peste 120.000 de lei, deşi ar fi putut să folosească proprii angajaţi. În urma contractelor, echipa de control a stabilit un prejudiciu de circa 45.000 de lei. Suprafeţele care trebuiau îngrijite nu erau măsurate. Conducerea SPIGM a motivat că a decis la externalizarea serviciilor prestate pentru că nu dispunea de angajaţi şi utilaje, deşi la Spaţii verzi lucrează 25 de persoane, cărora li se puteau alătura asistaţii sociali. De asemenea, SPIGM avea în dotare câteva zeci de unelte electrice folosite la îngrijirea spaţiilro verzi.

Curăţenia în locurile de joacă şi parcurile din Deva a fost efectuată de o firmă privată, SC Polar Service Parc, deşi aceste servicii puteau fi realizate şi de SPIGM cu ajutorul asistaţilor sociali. Prejudiciul reclamat de Corpul de control se ridică la aproape 150.000 de lei, a informat Primăria Deva, în raport.
Mai multe servicii externalizate şi achiziţii publice efectuate în acelaşi mod sunt reclamate de Corpul de Control al Primarului, care a stabilit că în 2017, Serviciul „Spaţii verzi” a produs un prejudiciu de aproape 500.000 de lei bugetului local.

Raportul a fost înaintat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Fraudelor, care a deschis un dosar penal. Directorul SPIGM, Tiberiu Coroiu, a demisionat din funcţie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj