Raportul Corpului de Control la SPIGM Deva: prejudiciu de aproape 500.000 lei

Joi, Primăria Deva a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de Control la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva. Conducerea serviciului de „Spaţii verzi” a fost acuzată de mai multe achiziţii la suprapreţ şi de externalizarea, în aceleaşi condiţii păguboase, a unor servicii pe care le putea presta cu proprii angajaţi sau cu asistaţii sociali.

Controlul a fost realizat în perioada 8 – 29 decembrie 2017 şi a vizat activitatea SPIGM Deva din anul 2017. Serviciul care se ocupă cu întreţinerea oraşului are peste 70 de muncitori şi beneficiază de ajutorul a peste 30 de asistaţi sociali, însă a externalizat mai multe servicii, la suprapreţ, pe care le putea presta cu proprii angajaţi, se arată în raportul Corpului de Control.

La începutul anului trecut, SPIGM Deva a plătit aproape 65.000 de lei unei societăţi private (SC Petra Construct) pentru toaletarea arborilor de pe Drumul Naţional 7. Pentru fiecare dintre cei 216 arbori toaletaţi, Serviciul a achitat 252 lei, fără TVA, în condiţiile în care SPIGM solicită 31 lei pentru toaletarea în regie proprie a unui arbore. „Din notele explicative date de doi angajaţi, muncitori ai SPIGM, a reieşit faptul că au participat de mai multe ori alături de angajaţii firmei private la aceste lucrări, în timpul programului de serviciu, folosindu-se de utilajele SPIGM Deva”.

O altă firmă privată, SC Sircomsim, a primit 9.000 de lei pentru a tăia 30 de arbori, deşi dacă şefii SPIGM apelau la proprii angajaţi, ar fi putut economisi peste 7.000 de lei, informează primăria.

În primăvara anului 2017, societatea primăriei a externalizat către aceeaşi firmă privată patru contracte de cosit mecanic şi tuns gard viu, pentru valoarea totală de peste 120.000 de lei, deşi ar fi putut să folosească proprii angajaţi. În urma contractelor, echipa de control a stabilit un prejudiciu de circa 45.000 de lei. Suprafeţele care trebuiau îngrijite nu erau măsurate. Conducerea SPIGM a motivat că a decis la externalizarea serviciilor prestate pentru că nu dispunea de angajaţi şi utilaje, deşi la Spaţii verzi lucrează 25 de persoane, cărora li se puteau alătura asistaţii sociali. De asemenea, SPIGM avea în dotare câteva zeci de unelte electrice folosite la îngrijirea spaţiilro verzi.

Curăţenia în locurile de joacă şi parcurile din Deva a fost efectuată de o firmă privată, SC Polar Service Parc, deşi aceste servicii puteau fi realizate şi de SPIGM cu ajutorul asistaţilor sociali. Prejudiciul reclamat de Corpul de control se ridică la aproape 150.000 de lei, a informat Primăria Deva, în raport.
Mai multe servicii externalizate şi achiziţii publice efectuate în acelaşi mod sunt reclamate de Corpul de Control al Primarului, care a stabilit că în 2017, Serviciul „Spaţii verzi” a produs un prejudiciu de aproape 500.000 de lei bugetului local.

Raportul a fost înaintat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Fraudelor, care a deschis un dosar penal. Directorul SPIGM, Tiberiu Coroiu, a demisionat din funcţie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × cinci =

ACTUALITATE
Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv