Proteste în stil japonez ale angajaţilor din spitalele hunedorene

spital (13)Medicii şi asistentele de la Spitalul judeţean din Deva s-au alăturat colegilor lor în acţiunile de protest care au loc la nivel naţional. Până miercuri angajaţii din sistemul de sănătate se vor afla în grevă japoneză, însă acţiunile lor nu vor perturba activitatea din spitale.

Nemulţumirile angajaţilor din spitalele hunedorene sunt legate în principal de lipsa finanţării şi a investiţiilor în spitale şi de salariile mici. Medicii susţin că situaţia din sistemul sanitar este critică, iar mulţi dintre colegii lor au renunţat să mai spere că lucrurile se vor îndrepta.

„Cele mai importante revendicări ale medicilor sunt, după opinia mea, scoaterea lor din categoria funcţionarilor publici, reaşezarea salariilor medicilor încât să fim situaţi mai spre vârful piramidei sociale şi nu spre baza ei, cum se întâmplă în prezent. În plus, sunt multe secţii, cum e chirurgia sau radiologia, care au nevoie de dotări performante fără de care acum nu îşi pot desfăşura activitatea. De asta mulţi dintre medici preferă să plece să lucreze în alte ţări pentru că acolo au cu ce să lucreze”, este de părere medicul Tiberiu Rugea, şeful Secţiei Oncologie Spitalul Judeţean Deva.

Salarii mici, meserii importante

Asistentele din spitalele hunedorene se confruntă cu probleme asemănătoare cu ale medicilor. În ultimii ani, reformele din Sănătate nu le-au oferit prea multe motive de satisfacţie.

„Asitenţii din sistemul medical se plâng de salariile mici, de lipsa tichetelor de masă şi am dori ca lucrurile să se schimbe. Vrem ca şi pacienţii să aibă asigurate în permanenţă serviciile medicale, pentru a-i putea mulţumi”, spune Mioara Lazea, asistentă şefă pe secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva.

Greva japoneză care a început în spitale va continua până miercuri. Acţiunile au loc la nivel naţional, fiind iniţiate de sindicatele din Sănătate. „La greva japoneză participă toţi angajaţii din sistemul sanitar, Între motivele pentru care am ales această formă de protest se numără cel legat de salarizarea tuturor celor care activează în sistem. Vrem o salarizare unitară, care să ne mulţumească. Iar un alt motiv este ca sistemul sanitar să primească 6 la sută din PIB”, spune Lucia Vintilă, preşedintele Sindicatului Sanitas, din Spitalul judeţean din Deva.

Pacienţii care ajung în aceste zile în spital trebuie să stea liniştiţi. Greva japoneză nu va afecta activitatea din unităţile medicale, pentru că angajaţii din spitale nu îşi întrerup lucrul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 6 =

ACTUALITATE
Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Cea mai frumoasă dumbravă cu ghiocei sălbatici de trezește la viață         ALDE insistă pe tema industriei energetice hunedorene. Mircea Moloț: „Voi discuta cu ministrul Energiei despre problemele de la Mintia”         Zeci de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat