Proteste în stil japonez ale angajaţilor din spitalele hunedorene

spital (13)Medicii şi asistentele de la Spitalul judeţean din Deva s-au alăturat colegilor lor în acţiunile de protest care au loc la nivel naţional. Până miercuri angajaţii din sistemul de sănătate se vor afla în grevă japoneză, însă acţiunile lor nu vor perturba activitatea din spitale.

Nemulţumirile angajaţilor din spitalele hunedorene sunt legate în principal de lipsa finanţării şi a investiţiilor în spitale şi de salariile mici. Medicii susţin că situaţia din sistemul sanitar este critică, iar mulţi dintre colegii lor au renunţat să mai spere că lucrurile se vor îndrepta.

„Cele mai importante revendicări ale medicilor sunt, după opinia mea, scoaterea lor din categoria funcţionarilor publici, reaşezarea salariilor medicilor încât să fim situaţi mai spre vârful piramidei sociale şi nu spre baza ei, cum se întâmplă în prezent. În plus, sunt multe secţii, cum e chirurgia sau radiologia, care au nevoie de dotări performante fără de care acum nu îşi pot desfăşura activitatea. De asta mulţi dintre medici preferă să plece să lucreze în alte ţări pentru că acolo au cu ce să lucreze”, este de părere medicul Tiberiu Rugea, şeful Secţiei Oncologie Spitalul Judeţean Deva.

Salarii mici, meserii importante

Asistentele din spitalele hunedorene se confruntă cu probleme asemănătoare cu ale medicilor. În ultimii ani, reformele din Sănătate nu le-au oferit prea multe motive de satisfacţie.

„Asitenţii din sistemul medical se plâng de salariile mici, de lipsa tichetelor de masă şi am dori ca lucrurile să se schimbe. Vrem ca şi pacienţii să aibă asigurate în permanenţă serviciile medicale, pentru a-i putea mulţumi”, spune Mioara Lazea, asistentă şefă pe secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva.

Greva japoneză care a început în spitale va continua până miercuri. Acţiunile au loc la nivel naţional, fiind iniţiate de sindicatele din Sănătate. „La greva japoneză participă toţi angajaţii din sistemul sanitar, Între motivele pentru care am ales această formă de protest se numără cel legat de salarizarea tuturor celor care activează în sistem. Vrem o salarizare unitară, care să ne mulţumească. Iar un alt motiv este ca sistemul sanitar să primească 6 la sută din PIB”, spune Lucia Vintilă, preşedintele Sindicatului Sanitas, din Spitalul judeţean din Deva.

Pacienţii care ajung în aceste zile în spital trebuie să stea liniştiţi. Greva japoneză nu va afecta activitatea din unităţile medicale, pentru că angajaţii din spitale nu îşi întrerup lucrul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață         Un șoricel s-a rătăcit prin mall         Secretele turnului medieval de la Răchitova         Ancheta uitată în sertare. Familiile oamenilor ucişi aşteaptă de 8 ani să li se facă dreptate         Hunedorean îngropat în zăpadă, salvat de jandarmi         Ajutor pentru localnicii din satele izolate ale Munților Apuseni         Accident grav la Chișcădaga         PRESIUNI/ Senatorul Resmeriță: ”Ori începe recalcularea pensiilor, ori șeful Casei de Pensii pleacă!”