Proteste în stil japonez ale angajaţilor din spitalele hunedorene

spital (13)Medicii şi asistentele de la Spitalul judeţean din Deva s-au alăturat colegilor lor în acţiunile de protest care au loc la nivel naţional. Până miercuri angajaţii din sistemul de sănătate se vor afla în grevă japoneză, însă acţiunile lor nu vor perturba activitatea din spitale.

Nemulţumirile angajaţilor din spitalele hunedorene sunt legate în principal de lipsa finanţării şi a investiţiilor în spitale şi de salariile mici. Medicii susţin că situaţia din sistemul sanitar este critică, iar mulţi dintre colegii lor au renunţat să mai spere că lucrurile se vor îndrepta.

„Cele mai importante revendicări ale medicilor sunt, după opinia mea, scoaterea lor din categoria funcţionarilor publici, reaşezarea salariilor medicilor încât să fim situaţi mai spre vârful piramidei sociale şi nu spre baza ei, cum se întâmplă în prezent. În plus, sunt multe secţii, cum e chirurgia sau radiologia, care au nevoie de dotări performante fără de care acum nu îşi pot desfăşura activitatea. De asta mulţi dintre medici preferă să plece să lucreze în alte ţări pentru că acolo au cu ce să lucreze”, este de părere medicul Tiberiu Rugea, şeful Secţiei Oncologie Spitalul Judeţean Deva.

Salarii mici, meserii importante

Asistentele din spitalele hunedorene se confruntă cu probleme asemănătoare cu ale medicilor. În ultimii ani, reformele din Sănătate nu le-au oferit prea multe motive de satisfacţie.

„Asitenţii din sistemul medical se plâng de salariile mici, de lipsa tichetelor de masă şi am dori ca lucrurile să se schimbe. Vrem ca şi pacienţii să aibă asigurate în permanenţă serviciile medicale, pentru a-i putea mulţumi”, spune Mioara Lazea, asistentă şefă pe secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva.

Greva japoneză care a început în spitale va continua până miercuri. Acţiunile au loc la nivel naţional, fiind iniţiate de sindicatele din Sănătate. „La greva japoneză participă toţi angajaţii din sistemul sanitar, Între motivele pentru care am ales această formă de protest se numără cel legat de salarizarea tuturor celor care activează în sistem. Vrem o salarizare unitară, care să ne mulţumească. Iar un alt motiv este ca sistemul sanitar să primească 6 la sută din PIB”, spune Lucia Vintilă, preşedintele Sindicatului Sanitas, din Spitalul judeţean din Deva.

Pacienţii care ajung în aceste zile în spital trebuie să stea liniştiţi. Greva japoneză nu va afecta activitatea din unităţile medicale, pentru că angajaţii din spitale nu îşi întrerup lucrul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului