PROIECT UE Restaurarea Cetăţii Devei va reîncepe din 5 mai

deva (80)

Cetatea Devei, în restaurare. FOTO: D. G.

Primăria Deva a emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sitului istoric Cetatea Devei, iar de săptâmâna viitoare, muncitorii vor relua lucrul. Proiectul de restaurare a monumentului istoric fusese suspendat pe durata iernii, urmând a fi reluat la începutul lunii aprilie. Însă vremea rece şi ploile nu au făcut posibile activităţile constructorilor implicaţi în proiect. „Am preferat să mai amânăm reînceperea acestor lucrări, pentru a fi siguri că ele au loc în condiţii bune de vreme. Materialele folosite în proiectul de reabilitare a celor două incinte ale cetăţii, incluse în proiectul european, sunt costisitoare şi nu putem să riscăm ca din cauza vremii să fie afectată calitatea lucrărilor”, spune Andrei Nistor, purtător de cuvânt al Primăriei Deva.

Proiectul de restaurare în care a fost inclusă Cetatea Devei are o valoare de circa nouă milioane de euro, din care Uniunea Europeană şi Guvernul României acoperă două treimi. Până la sfârşitul acestui an, lucrările vor fi finalizate, spun reprezentanţii Primăriei Deva, iar monumentul istoric va fi redat circuitului turistic într-o formă atractivă. Ultimele lucrări de restaurare a cetăţii medievale, până la cele începute în anii 2000 de fosta administraţie locală a Devei, au avut loc în 1829. Două decenii mai târziu, cetatea a fost părăsită, după ce fusese devastată de o explozie care a avut loc la depozitul de muniţii din incinta ei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ministrul Transporturilor: Tronsonul IV va fi gata în 2018. Dealul liliecilor încurcă planurile de realizare a Autostrăzii         ALDE A DEPUS ÎN PARLAMENT LEGEA LOBBY-ULUI. Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Ne dorim reglementarea acestei activităţi, după liberele practici din lumea democratică         Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți