PROIECT UE Restaurarea Cetăţii Devei va reîncepe din 5 mai

deva (80)

Cetatea Devei, în restaurare. FOTO: D. G.

Primăria Deva a emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sitului istoric Cetatea Devei, iar de săptâmâna viitoare, muncitorii vor relua lucrul. Proiectul de restaurare a monumentului istoric fusese suspendat pe durata iernii, urmând a fi reluat la începutul lunii aprilie. Însă vremea rece şi ploile nu au făcut posibile activităţile constructorilor implicaţi în proiect. „Am preferat să mai amânăm reînceperea acestor lucrări, pentru a fi siguri că ele au loc în condiţii bune de vreme. Materialele folosite în proiectul de reabilitare a celor două incinte ale cetăţii, incluse în proiectul european, sunt costisitoare şi nu putem să riscăm ca din cauza vremii să fie afectată calitatea lucrărilor”, spune Andrei Nistor, purtător de cuvânt al Primăriei Deva.

Proiectul de restaurare în care a fost inclusă Cetatea Devei are o valoare de circa nouă milioane de euro, din care Uniunea Europeană şi Guvernul României acoperă două treimi. Până la sfârşitul acestui an, lucrările vor fi finalizate, spun reprezentanţii Primăriei Deva, iar monumentul istoric va fi redat circuitului turistic într-o formă atractivă. Ultimele lucrări de restaurare a cetăţii medievale, până la cele începute în anii 2000 de fosta administraţie locală a Devei, au avut loc în 1829. Două decenii mai târziu, cetatea a fost părăsită, după ce fusese devastată de o explozie care a avut loc la depozitul de muniţii din incinta ei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

ACTUALITATE
O copilă a murit după ce a căzut de la etajul opt         Când va fi pronunțată sentința în dosarul mafiei comorilor dacice         Căsătorii simbolice de Dragobete, la Castelul Corvinilor         Accident grav pe calea ferată         Agresiune în spital: o femeie a căzut victimă unui recidivist         Trei adolescenți au fost reținuți de polițiști, pentru mai multe tâlhării         Peste 250 de infractori depistați cu ajutorul tehnicii criminialistice         POSTUL PAȘTELUI. Arsenie Boca și secretele celor mai puternice învăţături din Post         Singurătatea satelor din tărâmul de vis al Grădiștii Muncelului         Tânărul din Hunedoara care îi tunde gratuit pe sărmanii dintr-un oraş englez         Alin Simota face primii pași spre eliberare         În atenția crescătorilor de ovine         Curățenie generală pe râul Zlaști         Elevă bătută într-o școală din Deva         Cetatea Devei, subiectul unui nou scandal: ce beneficii și-au dat administratorii sitului         Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani