PROIECT UE Restaurarea Cetăţii Devei va reîncepe din 5 mai

deva (80)

Cetatea Devei, în restaurare. FOTO: D. G.

Primăria Deva a emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sitului istoric Cetatea Devei, iar de săptâmâna viitoare, muncitorii vor relua lucrul. Proiectul de restaurare a monumentului istoric fusese suspendat pe durata iernii, urmând a fi reluat la începutul lunii aprilie. Însă vremea rece şi ploile nu au făcut posibile activităţile constructorilor implicaţi în proiect. „Am preferat să mai amânăm reînceperea acestor lucrări, pentru a fi siguri că ele au loc în condiţii bune de vreme. Materialele folosite în proiectul de reabilitare a celor două incinte ale cetăţii, incluse în proiectul european, sunt costisitoare şi nu putem să riscăm ca din cauza vremii să fie afectată calitatea lucrărilor”, spune Andrei Nistor, purtător de cuvânt al Primăriei Deva.

Proiectul de restaurare în care a fost inclusă Cetatea Devei are o valoare de circa nouă milioane de euro, din care Uniunea Europeană şi Guvernul României acoperă două treimi. Până la sfârşitul acestui an, lucrările vor fi finalizate, spun reprezentanţii Primăriei Deva, iar monumentul istoric va fi redat circuitului turistic într-o formă atractivă. Ultimele lucrări de restaurare a cetăţii medievale, până la cele începute în anii 2000 de fosta administraţie locală a Devei, au avut loc în 1829. Două decenii mai târziu, cetatea a fost părăsită, după ce fusese devastată de o explozie care a avut loc la depozitul de muniţii din incinta ei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei