PROIECT FANTEZIST: Cum va deveni Hunedoara o Mecca a turismului în Transilvania?

hdLocuitorii Hunedoarei, acolo unde până şi lucrările de reparaţii la acoperişul castelului au devenit o misiune imposibilă, au început să  ofere pe hârtie şi pe Internet o sumedenie de soluţii pentru propria salvare din criză, prin turism. Lucrurile stau cu totul altfel, în realitate.

Toate proiectele din ultimii ani de revitalizare a municipiului Hunedoara au sfârşit în stadiul de schiţe, unele realizate în programe grafice de genul Photoshop, altele pe hârtie. Au strâns aprecieri şi comentarii din partea hunedorenilor, însă iniţiatorii lor au renunţat la ele, ori le-au păstrat la sertar. Un grup de hunedoreni propune administraţiei locale un nou proiect care ar transforma municipiul într-o destinaţie turistică importantă pentru străini. Realizatorii lui l-au denumit „Proiectul urbanistic zonal pentru dezvoltarea economică bazată pe turism în centrul vechi al Hunedoarei”.

Conform schiţei proiectului, locul ruinelor combinatului siderurgic, în zona castelului, va fi luat de un parc, cu drumuri, cu parcări şi zone de agrement. Malurile Cernei vor deveni locuri de promenadă pentru localnici şi turişti. Clădirea fantomă de pe teritoriul vechiului combinat, care a funcţionat în trecut ca şcoală de ucenici şi sediu administrativ al acestuia, va fi transformată într-un muzeu al fierului. În centrul vechi şi pe un teren sterp de pe vechea platformă industrială vor fi înfiinţate două pieţe publice, „Agora”. Şi nu în ultimul rând, din Hunedoara turiştii vor putea călători spre zona de agrement din Govăjdia, unde se află celebrul furnal al secolului XIX, cu mocăniţa.

Deşi pare un proiect fantezist, Dan Bera, unul dintre hunedorenii care l-au conceput şi l-au făcut public, susţine că iniţiativa poate avea rezultat, dacă autorităţile locale s-ar implica mai mult. „Pot fi atrase fonduri europene pentru realizarea unor astfel de proiecte, pot fi organizate concursuri de proiecte legate de zona municipiului Hunedoara şi atunci vor veni specialişti, care să schimbe lucrurile. Oraşe ca Alba Iulia şi Botoşani au reuşit, noi de ce nu am putea face acest lucru?”, se întreabă hunedoreanul.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “PROIECT FANTEZIST: Cum va deveni Hunedoara o Mecca a turismului în Transilvania?

 1. florin

  sa fim seriosii
  orasul asta moare, incet dat sigur
  Turism?
  Hunedoara nu are iesire la autostrada, deci o sa fina cu trenul banuiesc turistii? sa fim seriosi, nu mai avem nici gara.
  Stimabililor
  – investitii care sa creeeze locuri de munca de astea are nevioe urgenta orasul. Mergeti din curiozitate la sediul AJOFM Hunedoara sa vedeti ba este plin zilnic.
  Si atunci ma inreb de unde vise fantasmagorice? din moment ce primaria nu este in stare sa
  – deschida accesul Hunedoarei spre autostrada
  – sa atraga investitorii, care sa creeze locuri de munca.
  Uitati-va ca la fiecare ploaie mai mare in unele locuri[Posta veche, Gara] apar adevarate lacuri si noi visam promenada pe Cerna, sa fim seriosii.
  Pana cand orasul nu va avea un primar adevarat si un consiliul format din oamenii competentii, Hunedoara va ramane un oras mort.

  Răspuns
 2. manu

  Cu cine sa faci Dane cu hotii toti care au fost primari sunt si vor fi sunt niste hoti,traiesc in Hunedoara dar nu le este rusine cand le vine cineva in vizita asta este cartea lui de vizita.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață         Un șoricel s-a rătăcit prin mall         Secretele turnului medieval de la Răchitova         Ancheta uitată în sertare. Familiile oamenilor ucişi aşteaptă de 8 ani să li se facă dreptate         Hunedorean îngropat în zăpadă, salvat de jandarmi         Ajutor pentru localnicii din satele izolate ale Munților Apuseni         Accident grav la Chișcădaga         PRESIUNI/ Senatorul Resmeriță: ”Ori începe recalcularea pensiilor, ori șeful Casei de Pensii pleacă!”