PROIECT FANTEZIST: Cum va deveni Hunedoara o Mecca a turismului în Transilvania?

hdLocuitorii Hunedoarei, acolo unde până şi lucrările de reparaţii la acoperişul castelului au devenit o misiune imposibilă, au început să  ofere pe hârtie şi pe Internet o sumedenie de soluţii pentru propria salvare din criză, prin turism. Lucrurile stau cu totul altfel, în realitate.

Toate proiectele din ultimii ani de revitalizare a municipiului Hunedoara au sfârşit în stadiul de schiţe, unele realizate în programe grafice de genul Photoshop, altele pe hârtie. Au strâns aprecieri şi comentarii din partea hunedorenilor, însă iniţiatorii lor au renunţat la ele, ori le-au păstrat la sertar. Un grup de hunedoreni propune administraţiei locale un nou proiect care ar transforma municipiul într-o destinaţie turistică importantă pentru străini. Realizatorii lui l-au denumit „Proiectul urbanistic zonal pentru dezvoltarea economică bazată pe turism în centrul vechi al Hunedoarei”.

Conform schiţei proiectului, locul ruinelor combinatului siderurgic, în zona castelului, va fi luat de un parc, cu drumuri, cu parcări şi zone de agrement. Malurile Cernei vor deveni locuri de promenadă pentru localnici şi turişti. Clădirea fantomă de pe teritoriul vechiului combinat, care a funcţionat în trecut ca şcoală de ucenici şi sediu administrativ al acestuia, va fi transformată într-un muzeu al fierului. În centrul vechi şi pe un teren sterp de pe vechea platformă industrială vor fi înfiinţate două pieţe publice, „Agora”. Şi nu în ultimul rând, din Hunedoara turiştii vor putea călători spre zona de agrement din Govăjdia, unde se află celebrul furnal al secolului XIX, cu mocăniţa.

Deşi pare un proiect fantezist, Dan Bera, unul dintre hunedorenii care l-au conceput şi l-au făcut public, susţine că iniţiativa poate avea rezultat, dacă autorităţile locale s-ar implica mai mult. „Pot fi atrase fonduri europene pentru realizarea unor astfel de proiecte, pot fi organizate concursuri de proiecte legate de zona municipiului Hunedoara şi atunci vor veni specialişti, care să schimbe lucrurile. Oraşe ca Alba Iulia şi Botoşani au reuşit, noi de ce nu am putea face acest lucru?”, se întreabă hunedoreanul.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “PROIECT FANTEZIST: Cum va deveni Hunedoara o Mecca a turismului în Transilvania?

 1. florin

  sa fim seriosii
  orasul asta moare, incet dat sigur
  Turism?
  Hunedoara nu are iesire la autostrada, deci o sa fina cu trenul banuiesc turistii? sa fim seriosi, nu mai avem nici gara.
  Stimabililor
  – investitii care sa creeeze locuri de munca de astea are nevioe urgenta orasul. Mergeti din curiozitate la sediul AJOFM Hunedoara sa vedeti ba este plin zilnic.
  Si atunci ma inreb de unde vise fantasmagorice? din moment ce primaria nu este in stare sa
  – deschida accesul Hunedoarei spre autostrada
  – sa atraga investitorii, care sa creeze locuri de munca.
  Uitati-va ca la fiecare ploaie mai mare in unele locuri[Posta veche, Gara] apar adevarate lacuri si noi visam promenada pe Cerna, sa fim seriosii.
  Pana cand orasul nu va avea un primar adevarat si un consiliul format din oamenii competentii, Hunedoara va ramane un oras mort.

  Răspuns
 2. manu

  Cu cine sa faci Dane cu hotii toti care au fost primari sunt si vor fi sunt niste hoti,traiesc in Hunedoara dar nu le este rusine cand le vine cineva in vizita asta este cartea lui de vizita.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități