PROIECT FANTEZIST: Cum va deveni Hunedoara o Mecca a turismului în Transilvania?

hdLocuitorii Hunedoarei, acolo unde până şi lucrările de reparaţii la acoperişul castelului au devenit o misiune imposibilă, au început să  ofere pe hârtie şi pe Internet o sumedenie de soluţii pentru propria salvare din criză, prin turism. Lucrurile stau cu totul altfel, în realitate.

Toate proiectele din ultimii ani de revitalizare a municipiului Hunedoara au sfârşit în stadiul de schiţe, unele realizate în programe grafice de genul Photoshop, altele pe hârtie. Au strâns aprecieri şi comentarii din partea hunedorenilor, însă iniţiatorii lor au renunţat la ele, ori le-au păstrat la sertar. Un grup de hunedoreni propune administraţiei locale un nou proiect care ar transforma municipiul într-o destinaţie turistică importantă pentru străini. Realizatorii lui l-au denumit „Proiectul urbanistic zonal pentru dezvoltarea economică bazată pe turism în centrul vechi al Hunedoarei”.

Conform schiţei proiectului, locul ruinelor combinatului siderurgic, în zona castelului, va fi luat de un parc, cu drumuri, cu parcări şi zone de agrement. Malurile Cernei vor deveni locuri de promenadă pentru localnici şi turişti. Clădirea fantomă de pe teritoriul vechiului combinat, care a funcţionat în trecut ca şcoală de ucenici şi sediu administrativ al acestuia, va fi transformată într-un muzeu al fierului. În centrul vechi şi pe un teren sterp de pe vechea platformă industrială vor fi înfiinţate două pieţe publice, „Agora”. Şi nu în ultimul rând, din Hunedoara turiştii vor putea călători spre zona de agrement din Govăjdia, unde se află celebrul furnal al secolului XIX, cu mocăniţa.

Deşi pare un proiect fantezist, Dan Bera, unul dintre hunedorenii care l-au conceput şi l-au făcut public, susţine că iniţiativa poate avea rezultat, dacă autorităţile locale s-ar implica mai mult. „Pot fi atrase fonduri europene pentru realizarea unor astfel de proiecte, pot fi organizate concursuri de proiecte legate de zona municipiului Hunedoara şi atunci vor veni specialişti, care să schimbe lucrurile. Oraşe ca Alba Iulia şi Botoşani au reuşit, noi de ce nu am putea face acest lucru?”, se întreabă hunedoreanul.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “PROIECT FANTEZIST: Cum va deveni Hunedoara o Mecca a turismului în Transilvania?

 1. florin

  sa fim seriosii
  orasul asta moare, incet dat sigur
  Turism?
  Hunedoara nu are iesire la autostrada, deci o sa fina cu trenul banuiesc turistii? sa fim seriosi, nu mai avem nici gara.
  Stimabililor
  – investitii care sa creeeze locuri de munca de astea are nevioe urgenta orasul. Mergeti din curiozitate la sediul AJOFM Hunedoara sa vedeti ba este plin zilnic.
  Si atunci ma inreb de unde vise fantasmagorice? din moment ce primaria nu este in stare sa
  – deschida accesul Hunedoarei spre autostrada
  – sa atraga investitorii, care sa creeze locuri de munca.
  Uitati-va ca la fiecare ploaie mai mare in unele locuri[Posta veche, Gara] apar adevarate lacuri si noi visam promenada pe Cerna, sa fim seriosii.
  Pana cand orasul nu va avea un primar adevarat si un consiliul format din oamenii competentii, Hunedoara va ramane un oras mort.

  Răspuns
 2. manu

  Cu cine sa faci Dane cu hotii toti care au fost primari sunt si vor fi sunt niste hoti,traiesc in Hunedoara dar nu le este rusine cand le vine cineva in vizita asta este cartea lui de vizita.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =

ACTUALITATE
Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice