18.5 C
Deva
joi, mai 2, 2024

Proiect de lege important. Fermierii care vor fi scutiți de la plata taxelor pentru sănătate, șomaj și salarii

Prezentăm aici, din sursa Agroinfo.ro, tot ce conține proiectul de lege prin care angajatorii din agricultură, industrie alimentară și acvacultură vor fi scutiți de la plata contribuțiilor pentru sănătate, șomaj, salarii, contribuții aferente concediilor și salariilor. Proiectul legii așteaptă, în această săptămână, pe 19 octombrie, avizul Consiliului legislativ.

Potrivit proiectului Legii pentru aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură și industrie alimentară, angajatorii din aceste domenii vor beneficia de facilități fiscale cu condiția să angajeze minim trei tineri, cu vârsta sub 40 de ani, pentru cel puțin un an. La rândul lor, tinerii angajați vor fi scutiți de plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit prin contractul de muncă.
Programul va fi derulat în perioada 2017-2020, iar scopul acestuia este crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe evitarea migrației, reprezentând un instrument activ în atragerea tinerilor către munca în agricultură, acvacultură și industrie alimentară.
BENEFICIARII PROGRAMULUI!
Fermierii persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, constituite potrivit OUG 44/2008, cooperativele constituite potrivit Legii 566/2004 cu modificările și completările ulterioare și persoanele juridice, constituite conform Legii 31/1990 beneficiază de facilitățile fiscale acordate prin acest program.
Prin derogare de la prevederile Legii 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiază de scutiri de la plata contribuțiilor de asigurări de sănătate, contribuții de asigurări sociale, contribuții la fondul de șomaj, contribuții la fondul de garantare a creanțelor salariale, contribuții aferente concediilor și indemnizațiilor, angajatorul care face dovada angajării a trei tineri cu vârste sub 40 de ani.
Prin derogare de la prevederile Legii 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit prin contractul de muncă, tânărul sub 40 de ani.
Pentru a beneficia de prevederile legii, angajatorul încheie contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, în condițiile Legii 53/2003 privind Codul muncii, cu completările și modificările ulterioare, se arată în proiectul legii.
Normele metodologice privind modul în care se acordă facilitățile fiscale, procedura de angajare, documentele doveditoare și instituțiile responsabile în urmărirea și aplicarea programului se stabilesc prin hotărâre de Guvern în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
DIN 3.859.043 DE EXPLOATAȚII AGRICOLE DOAR 35.913 SUNT FISCALIZATE!
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului, senatorii PSD, Doina Silistru și Ioan Munteanu, susțin că România ocupă locul al doilea, după Polonia, în topul țărilor membre UE cu cea mai mare forță de muncă angajată în agricultură. Potrivit datelor Eurostat, Polonia are 1,9 milioane de persoane angajate în sectorul agricol, iar România, 1,6 milioane. Cu toate acestea, fermierii noștri se confruntă cu o criză a forței de muncă. În multe ferme lucrează doar membrii de familie ai fermierului.
În țara noastră, procentul membrilor de familie ai proprietarului care lucrează la fermă este peste media europeană, ajungând la 88,7%. Cu toate acestea însă, aproxmativ 85% din totalul forței de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploatații agricole de subzistență. Prin contrast, ponderea medie a lucrătorilor nesalariați dins ectorul agricol în UE este de 72%, iar în unele state chiar mai redusă, Spania 50%, Franța 63,1%, Germania 55,8%, se arată în expunerea de motive.
Inițiatorii proiectului adaugă că, în România, nu există un statut profesional bine definit al lucrătorului din agricultură, la sate populația este îmbătrânită pentru că tinerii au migrat spre orașe,în căutarea unui loc de muncă, iar fiscalitatea pentru angajatorii din mediul rural este prea ridicată. Un punct sensibil atins în expunere este fiscalizarea fermelor. Din peste 3 milioane de exploatații agricole, abia 35.913 sunt înregistrate, plătesc impozite și taxe, etc.
Datele prezentate de Institutul Național de Statistică indică faptul că, dintr-un total de 3.859.043 de exploatații agricole, 30.698 de exploatații au personalitate juridică, 5.215 sunt administrate de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
Aceste cifre arată că avem o situație deosebit de vulnerabilă din perspectiva nu numai a realizării unor randamente crescute în agricultură cu efect asupra competitivității produselor românești pe piețele internaționale, dar și din perspectiva numărului de potențiali angajatori din acest sector. Efectul resimțit de aceste cauze este că riscăm să menținem o agricultură de subzistență și semisubzistență în zona rurală, cu efect asupra menținerii sărăciei și migrării forței de muncă.
De asemenea, cifrele arată și faptul că subvențiile din agricultură nu constituie singura soluție pentru rezolvarea problemelor socio-economice din mediul rural, dacă ținem cont de numărul mare de exploatații (3,8 milioane) raportat la numărul de circa 850 mii beneficiari de subvenții care se înregistrează annual, scrie în expunerea de motive.
Consiliul legislativ are termen pentru avizarea proiectului legii la data de 19 octombrie 2017. Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senatul României până la data de 13 noiembrie 2017.
ATENȚIE! Acesta este un proiect de lege, prevederile se aplică doar după intrarea în vigoare.
(sursă: agroinfo.ro)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/