Profesor Petru Baciu – precursor al identității culturale a Orăștiei contemporane

În anul Centenarului Marii Unirii căutăm repere, persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros în comunitate. De aceea lansa Dan Orghici invitația tuturor iubitorilor de frumos, un calendar de manifestării dedicate acestui „Trist deceniu”. Zic trist deoarece trei personalități orăștiene au plecat dintre noi în anul 2008. Artistul plastic Nicolae Adam, Profesorul Petru Baciu și Muzicologul Ioan Popa.

 

La Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, în Sala Festivă, Joi 25 Octombrie, de la ora 18, va fi omagiat Profesorul Petru Baciu.

În vremurile astea, avem nevoie de modele, profesorul Petru Baciu s-a impus prin frumusețea sufletească și profesională. Ne-a rămas în memorie, activitatea cercului literar al Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie condus cu atâta dăruire de domnia sa și care a antrenat și vechea intelectualitatea orașului. Mă refer nu numai la pregătirea minuțioasă a referatelor și scurtelor interpretări din marii noștri clasici, la materialul documentar strâns cu atâta pasiune de profesor și expus consultării, ci și la luările de cuvânt ale invitaților, modele de elocință pentru elevi. are peste 28 de ciraci

S-a născut la 7 septembrie 1930 în comuna Beriu, județul Hunedoara, fiu al familiei Trifu și Elena Baciu. După 4 clase primare în satul natal, a urmat 7 clase secundare la Liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie și datorită desființării instituției în 1948 a absolvit ultima clasă și bacalaureatul la Liceul de Băieți din Alba-Iulia.

Între anii 1949-1953 a urmat facultatea de Filologie a Universității „Victor Babeș” din Cluj. A fost profesor de limba română la diferite școli și licee, dintre care la Liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie între anii 1959-1993.

Paralel cu activitatea didactică a publicat 26 de cărți și a scris sute de articole, abordând teme de istorie și cultură locală, literatură, folclor. pedagogie, metodică, turism, religie. A colecționat documente culturale și literare pe care le-a valorificat în diferite studii și articole.

A organizat zeci de expoziții culturale și literare, îmi vin acum în minte câteva:

– Orăștie în spiritualitatea românească – 1988,

– Orăștia și Astra – 1993,

– 75 de ani de la înființarea Liceului „Aurel Vlaicu”,

– Expoziții documentare: „Aurel Vlaicu”, „Dr. Aurel Vlad”, „Dominic Stanca”, „Mihai Eminescu”.

Participă la numeroase sesiuni științifice și a avut participări la radio și televiziune.

A rămas în stadiul de lucrări în curs de finalizare și publicare volumele „Schițe și profiluri școlare”, parțial publicate, pentru care a obținut în anul 2007 premiul editurii “Emma” la concursul internațional de creații literare „Visul” ediția a II-a și romanul „Omul cu saboți”.

În anul 1999 a primit diploma de Cetățean de Onoare a municipiului Orăștie, cu ocazia aniversării a 775 de ani de atestare documentară a localității.

În anul 2007 a primit diploma de excelență din partea Inspectoratului Școlar Județean, iar în 2008 a primit diploma de excelență din partea Centrului Județean pentru conservare și promovarea culturii tradiționale Hunedoara-Deva. A apărut în dicționarul „Personalități române și faptele lor” (1950-2000). Editura Panfilius, Iași 2007.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Telecabina Devei rămâne oprită chiar și după reparațiile de la începutul lunii         Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara