Primăria reia demersurile pentru includerea Castelului Corvinilor în patrimoniul mondial UNESCO

Începute încă de prin 2011, dar nefinalizate, demersurile pentru includerea Castelului Corvinilor în patrimoniul UNESCO vor fi reluate de adminitraţia publică din Hunedoara.

Castelul Corvinilor este cel mai faimos monument istoric hunedorea şi a fost inclus în numeroase clasamente la nivel mondial, fiind deopotrivă căutat de turiştii români şi străini. Tot mai mulţi sunt cei care vin să viziteze monumentul de epocă medievală, iar oficialii Primăriei Municipiului Hunedoara sunt de părere că în acest an numărul vizitatorilor va depăşi pragul de 400.000. De fapt, de la începutul anului și până în prezent, Castelul Corvinilor a primit un total de 223.040 de vizitatori, care au lăsat la casierie peste patru milioane de lei, potrivit administrației monumentului istoric. „Am solicitat celor de la Castel să reia discuţiile, pentru că am găsit în primărie o adresă făcută în 2011 de fostul primar Hada. Aunci au fost primele discuţii şi le-am spus să reia discuţiile, să-mi spună ce trebuie să fac din nou ca să reiau demersurile. Presa a mediatizat gratuit acest obiectiv mai mult decâ ar fi putut să o facă cineva cu bani. Castelul Corvinilor a reuşit să aducă foarte mulţi turişti, vom depăşi acel target de 300.000 de turişti, cât am avut până acum. Anul acesta pur şi simplu a explodat, cred că ne ducem undeva la peste 400.000 de turişti. Cu toate acestea nu am atras niciun ban din fonduri europene. Includerea în categoria monumentelor UNESCO aduce o vizibilitate şi mai mare, dar cred că ar fi trebuit făcută până acum, Atunci ai fi putut beneficia de 10 milioane de euro pe fonduri europene, ca şi proiect, iar în momentul de faţă puteai beneficia de doar de 5 milioane, nefiind monument UNESCO şi, din păcare nici pe ăia nu l-eam luat pentru că ADR Vest a spus că avem vicii de formă la scrierea proiectului de către firma de consultanţă”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

După modelul Alba Carolina

Şi nu doar presa a pus în valoare valorosul obiectiv, ci şi municipalitatea, spune edilul huendorean. „Şi primăria, în fiecare mandat a făcut o mediatizare. De exemplu, Hada a făcut-o prin Opera Night, Arion a făcut prin Carnavalul medieval, noi am început acum, sub egida „Redescoperă Centrul vechi” să aducem în atenţie partea astalaltă, de Centru vechi, dar implicit toate acţiunile merg mai departe către Castel. Săptămâna aceasta vrem să ne întâlnim cu o firmă foarte importantă din România pentru continuarea unui proiect prividn zona din jurul Castelului. Există und ocument de avzare a lucrărilor de intervenţie, aşa – numitul DALI, pentru zona de sub Castel, acolo unde trece Pârâul Zlaşti. Acela este gata, nu are finanţare europeană pentru că din păcate nu se include pe nicio axă de finanţare europeană, dar, totodată, vrem să mai scriem un proiect, o documentaţie de avizare, pe curtea exterioară a Castelului. În acel moment se poate crea acel circuit, cam ca la Alba Carolina, pur şi simplu de a te plimba prin anumite zone în jurul Castelului şi nu doar în castel, motiv pentru care poţi să ţii turistul mai multe ore la castel”, a explicat Bobouţanu. Primarul Hunedoarei a precizat că vorbim despre un proiect pe termen lung şi, dacă nu se va reuşi accesarea de fonduri europene, pentru că este foarte dificil, ar urma să fie găsiţi bani în bugetul intern al primăriei, chiar dacă acesta nu este foarte mare.

Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră. A fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu.
În judeţul Hunedoaran singurele monumente incluse în list patrimoniului mondial UNESCO sunt vechile cetăţi dacice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × unu =

ACTUALITATE
Portofel pierdut, restituit păbugaşului de poliţiştii locali         Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)