PREMIERĂ CULTURALĂ DE EXCEPŢIE LA DEVA. Recital la două piane

Deveanca Ioana Veţean-Muntean şi partenera ei, Olah Boglarka, au adus muzica de calitate la Deva.

S-au cunoscut acum şase-şapte ani. Colege de facultate şi de clasă la pian solistic, pe Ioana Vețean-Muntean şi Olah Boglarka, le-a legat o „chimie” muzicală. Duo-ul pianistic s-a format sub îndrumarea profesoarei Vera Negreanu, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în 2013.

Tinerele artiste s-au făcut remarcate încă de la început, după ce au câştigat marele premiu al concursului pianistic din Cluj-Napoca. Formaţia camerală a avut ocazia să se specializeze, pe parcursul anilor 2014 şi 2015 la cursul de măiestrie susţinut de Marilena Fernandez de la Universitat fur Musik und Darstelende Kunst Wien. În 2015 artistele au interpretat, alături de Filarmonica „Banatul” Din Timişoara, concertul pentru două piane de Max Bruch, sub bagheta dirijorului Roberto de Majo. Concertul pe care tinerele l-au susţinut la Deva a fost organizat de profesoara Doina Ona, prin organizaţia „Modus Vivendi”.

Rep: – Concertul pe care l-aţi susţinut este o premieră pentru Deva. Nu și o premieră pentru voi, ca artiste.
Ioana Veţean-Muntean: – Într-adevăr, am mai susţinut astfel de recitaluri, la Cluj şi la Timişoara, unde am avut un concert împreună cu Filarmonica „Banatul”, sub bagheta dirijorului Roberto de Majo. Am mai participat şi la un concurs unde am obţinut marele premiu, în 2014.

 Pentru tine, Ioana, ca deveancă, ce înseamnă un concert susţinut acasă, în oraşul natal?
 Până acum, am susţinut alte două recitaluri la Deva şi tot timpul e, pe cât de frumos, pe atât de greu. Sunt oamenii dragi pentru care interpretezi şi, în faţa lor, parcă te percepi singur altfel.

 Cât de dificil de realizat este un astfel de duo pianistic?
 E foarte greu din punctul de vedere al instrumentelor. Şi acum am avut instrumente diferite: ca sunet, ca atac şi… trebuie să ne echilibrăm. Chiar dacă instrumentele ar fi identice, de altfel, fiecare pianist are o tehnică personală, aşa că, în cele din urmă interpretarea e unică, niciodată aceeaşi. Din anumite puncte de vedere un duo pianistic este mult mai dificil decât un solo. Este greu când vorbim despre un repertoriu cameral: când sunt două instrumente de acelaşi fel, se aude foarte tare diferenţa. Pe când, într-un recital de pian-vioară, pian-violoncel e altceva. Atacul, de asemenea, e foarte precis şi se aude tot! De altfel, formula aceasta de duo pianistic, deşi o premieră pentru Deva, este foarte întâlnită în oraşele mai mari. Noi, de exemplu, la Cluj, avem o şcoală de duo pianistic.

 Publicul vede, în final, doar partea frumoasă: un concert de excepţie de o oră şi jumătate. Câtă muncă stă, însă, în spatele acestei interpretări impecabile?
 Oooo! Multă! Foarte multă! Există mai multe etape: prima etapă e studiul individual, în timpul căreia fiecare îşi învaţă partea ei, cea de-a doua e partea în care ne întâlnim şi punem totul la un loc, apoi urmează bucătăria, care creează simbioza, astfel încât să nu fie diferenţe între noi.

 Aţi avut şi experienţa Occidentului? Cum vi s-a părut?
 Da, eu am fost în perioada masteratului în Belgia. Dintr-un anumit punct de vedere sunt mai multe şanse: puteam să ascult foarte mulţi muzicieni mari. Aveam acces la muzică de înaltă calitate. Dar, din păcate, este o piaţă arhisaturată şi e foarte greu pentru cineva să rămână acolo. Normal, sunt şi diferenţe culturale. Oamenii mi s-au părut în Belgia foarte reci, iar lumea un pic mai ştearsă faţă de ceea ce e aici.

 Cum vă vedeţi peste zece ani?
 Cântând! În următorii doi-trei ani, planurile noastre sunt foarte asemănătoare (râde)! Amândouă am vrea să ne luăm un doctorat în muzică, dorim să cântăm împreună, iar acum ne pregătim pentru un concurs care va avea loc în luna mai, în Bucureşti.

Foto concert (2)Rep: -Ce urmează, în perioada imediat următoare? Când pot spera devenii să vă audă din nou?
Olah Boglarka: – Avem un recital joi, la Cluj. Eu voi pleca la Viena cu o bursă, apoi urmează alte concerte. Din păcate, pentru următoarele şase luni, programul e deja făcut. Poate prin septembrie să revenim la Deva… Însă, nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Oricum, vom veni aici cu mult drag.

 Care e lucrul cel mai greu de făcut pentru ca voi să reuşiţi să susţineţi un asemenea spectacol?
 O.B: Timpul, sălile şi lucrul în echipă. Suntem la facultate, avem de făcut lucrarea de disertaţie şi… e foarte mult de lucru. Sălile cu două piane, de asemenea, sunt foarte greu de găsit. Şi, nu în ultimul rând, la ce suntem noi foarte bune: lucrul în echipă! Suntem foarte bune prietene şi eventualele dezacorduri pe partea profesională ne-ar putea periclita oricând prietenia. Din fericire, le rezolvăm întotdeauna! Diferenţele de opinie apar mereu şi pot „infecta” planul personal. Însă noi am reuşit soluţionăm întotdeauna situaţiile astea şi să păstrăm echilibrul.

 Care este cea mai mare bucurie a voastră, ca tinere artiste, după un asemenea concert?
 Că am făcut muzică! Ne-am simţit foarte bine, ne-am distrat! Iar referitor la ce a spus Ioana legat de Belgia, eu am fost în Salzburg şi mi-a plăcut foarte mult. Un oraş foarte colorat. Toată lumea vine, şi pleacă, şi face muzică… Cât am stat acolo nu am întâlnit niciun om care să se fi născut în acel oraş. Toţi erau veniţi la Salzburg din alte părţi.

 Veţi rămâne în Cluj în anii care vor urma?
 Da, sperăm că da. În momentul de faţă este un oraş bun pentru artă şi pentru muzică. În ultimii doi-trei ani Clujul a oferit foarte multe oportunităţi: festivaluri, va fi Capitală Europeană a Tineretului, conducerile s-au schimbat în ultima vreme şi susţin oameni tineri, ca noi. Aşa, că da, sperăm să putem rămâne să profesăm în România.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × cinci =

ACTUALITATE
Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva         TRADIŢII UITATE: Săptămâna de mijloc și „Trecerile Mari”         Tânărul care a abuzat sexual șase fete s-a arătat nemulțumit de condamnare         Spărgători de case prinși de polițiști         Cum au explicat drumarii mizeria din refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Recorduri la Castelul Corvinilor: 10.000 de euro pentru trei zile de filmări         Cinci incendii au avut loc în weekend         REACŢIA OPOZIŢIEI. Liberalii cer eliminarea impozitului la toate pensiile şi salarii majorate la primari         VIOREL ARION A PIERDUT ŞI ŞEFIA PARTIDULUI. Vasilică Potecă preia organizaţia municipală PNL Hunedoara         Straja: noul pol al distracţiei pentru schiori şi snowboarderi         Evenimente la aniversare: Eminesciana 2017         Accident grav petrecut în Deva         Bărbaţi surprinşi în flagrant în timp ce încercau să sustragă cărbune         SEMNAL DE ALARMĂ. Gunoaiele au împânzit refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Tineri salvați după ore de căutări prin viscol, în Masivul Parâng         Record turistic la Sarmizegetusa Regia: cetatea dacică a avut peste 60.000 de vizitatori în 2016         Sancționat pentru tăiere ilegală de arbori din pădurea Bejan