Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva

Povestea celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva a început în jurul anului 1640, când credincioșilor români li s-a permis ridicarea unei biserici de zid, după ce fiecare familie a donat câte 50 de dinari pentru viitoarea construcție și ar fi prestat câte două zile de coasă în favoarea parohiei reformate, susțin istoricii vremii.

De asemenea, istorici ca Victor Șuiagă susțineau că românilor ortdocși li s-a impus ca turnul clopotniței să nu fie mai înalt decât cel al bisericii calvine maghiare și ca românii să nu tragă clopotele înainte calvinilor. Oamenii au respectat condiția privind înălțimea turnului, însă au ales ca loc de construcție coasta unui deal din cartierul românesc numit „Pe vale”. În următoarele două secole, biserica împodobită cu icoane prețioase a dominat așezarea de la poalele Cetății, așa cum arată cele câteva gravuri din secolele XVIII – XIX, care înfățișau panorama orașului. Biserica s-a degradat treptat, iar din 1865, când a început construcția actualei catedrale episcopale din Deva, localnicii au hotărât ca nava și altarul unei acesteia să fie demolate, iar materialele să fie folosite la noua biserică de pe „Drumul Țării”. Credincioșii au păstrat intact doar turnul clopotniță al fostei biserici ortodoxe, ce poate fi văzut și astăzi în cimitirul de pe Strada Călugăreni.

Turnul vechii biserici se află pe lista monumentelor istorice din Deva și este considerat a treia clădire ca vechime a orașului, după Cetatea Devei și Palatul Magna Curia. A ajuns însă într-o stare avansată de degradare, care contrastează cu frumusețea și valoarea sa istorică. Acoperișul de tisă a putrezit, iar găruri imense pot fi văzute în el, pereții turnului s-au scorojit, iar din motive de siguranță intrarea în turnul clopotniță a fost pusă sub lacăt. În jurul lui, au fost înghesuite morminte, unele chiar lipite de monumentul istoric, iar materiale de construcție și cruci nefolosite sunt rezemate de monumentul vechi de aproape patru secole. În jurul lui nu sunt panouri din care oamenii care îl vizitează să-i afle povestea. Nici măcar nu a fost trecut pe lista atracțiilor turistice ale municipiului, chiar dacă este înfățișat adesea în fotografiile populare cu privelștile Devei.

În 2015, susține preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, administrația locală a preluat custodia monumentului istoric, pentru a-l restaura și consolida. Planurile nu au mai fost realizate, iar turnul pare dat uitării.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare         SUB SLOGANUL: VISION OF LIFE. OpticLine, încă un pas spre revoluționarea medicinei românești         Autostrada Lugoj – Deva. Cum arată ultimul kilometru de pe Lotul trei         Noaptea Muzeelor. Mii de oameni la Castelul Corvinilor         Carmen Hărău, senator PNL: “Cod roșu de avarie: sectorul energetic național!”         Cununii în aer liber – pe Cetate şi în Parcul central!         Mâine, pe stadionul din Cugir – FAMILY DAY by Star Transmission – ediție de majorat!         Geoparcul Dinozaurilor a fost reconfirmat ca sit UNESCO         Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Detalii șocante în cazul morții tinerei de 24 de ani, din Deva         Peștera Cioclovina, „sanctuarul” din Munții Orăștiei         Moartea unei tinere de 24 de ani, în centrul Devei         Lansare de carte. Miron Țic – „Visul din iarbă”         Accidente în lanț produse de un tânăr „fumat” pe străzile Devei. De-abia se putea ține pe picioare, dar a vrut să facă pe „regele șoselelor”         Bani de la CJ Hunedoara pentru proiectele hunedorenilor         Șefii CJ Hunedoara au pierdut procesul cu Carmen Guran         Noaptea Muzeelor la Deva         Casa unui medic din Brad a fost spartă de hoți         Cum și-a legat prințul Rudolf pentru totdeauna numele de cel al Retezatului         Taormina – bijuteria Siciliei