Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva

Povestea celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva a început în jurul anului 1640, când credincioșilor români li s-a permis ridicarea unei biserici de zid, după ce fiecare familie a donat câte 50 de dinari pentru viitoarea construcție și ar fi prestat câte două zile de coasă în favoarea parohiei reformate, susțin istoricii vremii.

De asemenea, istorici ca Victor Șuiagă susțineau că românilor ortdocși li s-a impus ca turnul clopotniței să nu fie mai înalt decât cel al bisericii calvine maghiare și ca românii să nu tragă clopotele înainte calvinilor. Oamenii au respectat condiția privind înălțimea turnului, însă au ales ca loc de construcție coasta unui deal din cartierul românesc numit „Pe vale”. În următoarele două secole, biserica împodobită cu icoane prețioase a dominat așezarea de la poalele Cetății, așa cum arată cele câteva gravuri din secolele XVIII – XIX, care înfățișau panorama orașului. Biserica s-a degradat treptat, iar din 1865, când a început construcția actualei catedrale episcopale din Deva, localnicii au hotărât ca nava și altarul unei acesteia să fie demolate, iar materialele să fie folosite la noua biserică de pe „Drumul Țării”. Credincioșii au păstrat intact doar turnul clopotniță al fostei biserici ortodoxe, ce poate fi văzut și astăzi în cimitirul de pe Strada Călugăreni.

Turnul vechii biserici se află pe lista monumentelor istorice din Deva și este considerat a treia clădire ca vechime a orașului, după Cetatea Devei și Palatul Magna Curia. A ajuns însă într-o stare avansată de degradare, care contrastează cu frumusețea și valoarea sa istorică. Acoperișul de tisă a putrezit, iar găruri imense pot fi văzute în el, pereții turnului s-au scorojit, iar din motive de siguranță intrarea în turnul clopotniță a fost pusă sub lacăt. În jurul lui, au fost înghesuite morminte, unele chiar lipite de monumentul istoric, iar materiale de construcție și cruci nefolosite sunt rezemate de monumentul vechi de aproape patru secole. În jurul lui nu sunt panouri din care oamenii care îl vizitează să-i afle povestea. Nici măcar nu a fost trecut pe lista atracțiilor turistice ale municipiului, chiar dacă este înfățișat adesea în fotografiile populare cu privelștile Devei.

În 2015, susține preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, administrația locală a preluat custodia monumentului istoric, pentru a-l restaura și consolida. Planurile nu au mai fost realizate, iar turnul pare dat uitării.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu proiectul de 20 de milioane de euro, pentru transportul ecologic din Valea Jiului         Drum de cinci kilometri din Ținutul Pădurenilor modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean         Rusalin Ișfănoni a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Hunedoara         Cum s-a ajuns la dezastrul de pe drumul județean spre Sarmizegetusa Regia         Florin Radu, consilier independent la Băiţa, s-a înscris în ALDE         Gheorghe Falcă și-a prezentat planurile pentru alegerile europarlamentare la Deva         ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE – marcată de poliţiştii hunedoreni în municipiile Brad şi Deva         CURTEA DE CONTURI CONFIRMĂ. Propagandă rusească cu bani de la Ministerul „patronat” de Natalia Intotero         80 de ani de la punerea pietrei de temelie. Catedrala din Ghelari, „perla” Ţinutului Pădurenilor         Napoleon, 250 de ani de la naștere         Controversele „blocului fantomă”. Liderul romilor acuză autoritățile că nu curăță gunoaiele aruncate pe ferestre         Nume nou pentru piața din fața Casei de Cultură a Hunedoarei         Drumul spre Sarmizegetusa Regia s-a rupt din nou         Un tânăr fără permis auto a ajuns cu mașina în râu         Patru hunedoreni au fost reținuți de polițiști în urma unei percheziții         Un șofer a dat în judecată CNAIR după ce și-a stricat mașina pe autostradă         A tăiat ilegal 86 de salcâmi         RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record         Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului         Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Deva