Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat

Zona de agrement Râuşor din Masivul Retezat le oferă turiştilor care se îndreaptă spre ea, în aceste zile, privelişti impresionante. Ultimele ninsori au adus o mulţime de iubitori de munte la Râuşor, iar covorul gros de zăpadă care acoperă muntele a dat micii staţiuni un farmec aparte.

Zona turistică Râuşor din Masivul Retezat a fost înfiinţată la mijlocul anilor 1970, în vremea în care în Retezat se derula unul din cele mai mari proiecte hidroenergetice din România comunistă, amenajarea hidroenergetică Râului Mare şi construcţia barajului de la Gura Apelor. În acei ani, a fost ridicat primul motel, în zona în care iniţial au fost amplasate cantoanele unde erau cazaţi muncitorii care construiau barajul. Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor pârtia şi primul teleschi. În anii 1980, Râuşorul era una dintre destinaţiile favorite ale angajaţilor marilor uzine ale Hunedoarei, iar în fiecare sfârşit de săptămână, complexul turistic era aglomerat. După 1990, clădirile vechi din zona de agrement au fost lăsate să se degradeze, în schimb s-au înmulţit casele de vacanţă, cabanele şi pensiunile construite de privaţi, ajungând la aproape 80.

În Râuşor sunt amenajate două pârtii, cu grade diferite de dificultate, singurele din Masivul Retezat. Acestea au teleschi pe distanţe de 350 de metri şi o diferenţă de nivel de 92 de metri, respectiv de 450 de metri şi o diferenţă de nivel de 140 de metri. Din Râuşor pornesc mai multe trasee turistice spre vârfurile, lacurile şi cascadele Retezatului, însă în această perioadă majoritatea sunt închise

Râuşor se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori.

Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ, locul care l-a inspirat pe Jules Verne în celebra poveste a Castelului din Carpaţi. De la Castelul din Carpaţi până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, ultima parte a traseului fiind şi cea mai dificilă.

Pe o rază de 60 de kilometri de la Râuşor se află Cetatea Colţ, ruinele cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Parcul Naţional Retezat, Biserica Medievală de la Densuş, Mănăstirea Prislop, Cetatea Mălăieşti şi Castelul Corvinilor. (FOTO: Salvamont Hunedoara).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + 15 =

ACTUALITATE
Preşedintele Bobora se ascunde după fusta unui directoar administrativ în cazul abuzului de la Sanatoriul Geoagiu         Cursuri gratuite la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         Ziua Unirii Principatelor Române – Programul complet al manifestărilor         Cele opt hectare de teren de la marginea Hunedoarei au fost vândute         Ce soartă va avea ultima școală din Bulzeștii de sus: șapte copii mai învață aici         Patru statui noi în Hunedoara         Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia         Elevă călcată de mașină pe trecerea de pietoni         Podul rutier peste Strei, din orașul Călan, va fi refăcut         Prins la furat de lemne cu camioneta         L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“