Povestea celor mai frumoase artefacte de fier expuse la muzeu

Fragmente din „scuturile” antice de fier descoperite în Cetatea Piatra Roșie din Munții Orăștiei, un compas folosit de daci și un vas de fier antic, recuperat după ce a fost găsit de braconieri în cetățile din munți, se numără printre artefactele prezentate la muzeu, într-o expoziție dedicată metalurgiei dacice.

Peste 120 de piese antice care oferă o perspectivă asupra metalurgiei fierului din vremea dacilor fac parte din expoziția inaugurată miercuri la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

„Sunt obiecte care erau utilizate în atelierele de metalurgie, mai multe tipuri de clești, nicovale, baroase, ciocane, este expusă materia primă utilizată în aceste ateliere, respectiv lupe de fier și lingouri, precum și obiectele obținute în aceste ateliere, de la unelte de tâmplărie și fierărie, unelte agricole, diferite tipuri de arme, printre care și cunoscuta armă a dacilor, falxul, expus împreună cu alte obiecte, fragmente de lance, de spadă și piese de harnașament. De asemenea în expoziție mai poate fi văzut un vas de fier descoperit în zona Munților Orăștiei, deosebit, una dintre puținele piese de acest fel, precum și obiecte folosite în viața cotidiană și obiecte de fier decorate”, a declarat arheologul Cristina Bodo, de la MCDR Deva.

Antichitățile provin din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, despre care arheologii spun că se individualizează nu numai prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat, dar şi prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse locale sau importate din teritorii îndepărtate.

Printre cele mai deosebite sunt falxurile, arme de mărimi și forme diferite care aveau în comun tăişul pe partea interioară a lamei și care erau folosite cu mâini. Aveau avantajul creșteri puterii de lovitură şi mobilitatea mai mare a celui înarmat cu falx faţă de orice alt tip de luptător.

Vasul antic recuperat
Un vas din fier, de patru kilograme, descoperit, cel mai probabil, de căutătorii de comori din Munţii Orăştiei, a fost restaurat de curând în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a României și este prezentat în expoziție. „Utilitatea piesei este încă misterioasă, însă urmele de arsură identificate cu prilejul restaurării pot să fie indicii pentru descifrarea scopului pentru care a fost realizat. Astfel, ne putem închipui că umplut cu mangal, putea să asigure căldura unei încăperi în nopţile geroase de iarnă, aşa cum este cea de acum”, informau specialiștii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Una dintre atracțiile expoziției este un compas dacic, descoperit în Munții Orăștiei, la Piatra Roșie, și folosit pentru măsurătorile precise realizate de meșterii antici. Compasul mai era întrebuinţat pentru obţinerea unor decoruri, regăsite pe ceramica dacică.

Au fost expuse, de asemenea, și rămășițe ale „scuturilor dacice de paradă”, descoperite în Cetatea Piatra Roșie din Munții Orăștiei. „Fragmentele provin din groapa în care au fost ascunse de daci aceste discuri, care ornamentau încăperea sacră a unui templu. Ele pot fi asimilate cu icoanele de astăzi. Poziția centrală a tuturor pieselor pe care le cunoaștem astăzi, întregi sau fragmentare este ocupată de un animal, fantastic sau real. Modul în care groapa a fost făcută și modul în care piesele au părăsit pereții acelui templu trebuie să fi fost determinat de întâmplări cu un mare grad de pericol, pentru că în momentul în care au fost scoase de pe pereți, este foarte probabil ca unele să se fi deteriorat”, a explicat arheologul Iosif Vasile Ferencz.

Expoziția Metalurgia Fierului va putea fi vizitată pe tot parcursul anului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Dezvoltare universitară cu fonduri europene         Telegondola spre Pasul Vîlcan, oprită din cauza vântului         Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii         Licitație de peste 14 milioane de lei, întoarsă de CNSC         Aproape 600.000 de lei pentru paza obiectivelor INSEMEX         Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni