Povestea celor mai frumoase artefacte de fier expuse la muzeu

Fragmente din „scuturile” antice de fier descoperite în Cetatea Piatra Roșie din Munții Orăștiei, un compas folosit de daci și un vas de fier antic, recuperat după ce a fost găsit de braconieri în cetățile din munți, se numără printre artefactele prezentate la muzeu, într-o expoziție dedicată metalurgiei dacice.

Peste 120 de piese antice care oferă o perspectivă asupra metalurgiei fierului din vremea dacilor fac parte din expoziția inaugurată miercuri la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

„Sunt obiecte care erau utilizate în atelierele de metalurgie, mai multe tipuri de clești, nicovale, baroase, ciocane, este expusă materia primă utilizată în aceste ateliere, respectiv lupe de fier și lingouri, precum și obiectele obținute în aceste ateliere, de la unelte de tâmplărie și fierărie, unelte agricole, diferite tipuri de arme, printre care și cunoscuta armă a dacilor, falxul, expus împreună cu alte obiecte, fragmente de lance, de spadă și piese de harnașament. De asemenea în expoziție mai poate fi văzut un vas de fier descoperit în zona Munților Orăștiei, deosebit, una dintre puținele piese de acest fel, precum și obiecte folosite în viața cotidiană și obiecte de fier decorate”, a declarat arheologul Cristina Bodo, de la MCDR Deva.

Antichitățile provin din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, despre care arheologii spun că se individualizează nu numai prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat, dar şi prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse locale sau importate din teritorii îndepărtate.

Printre cele mai deosebite sunt falxurile, arme de mărimi și forme diferite care aveau în comun tăişul pe partea interioară a lamei și care erau folosite cu mâini. Aveau avantajul creșteri puterii de lovitură şi mobilitatea mai mare a celui înarmat cu falx faţă de orice alt tip de luptător.

Vasul antic recuperat
Un vas din fier, de patru kilograme, descoperit, cel mai probabil, de căutătorii de comori din Munţii Orăştiei, a fost restaurat de curând în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a României și este prezentat în expoziție. „Utilitatea piesei este încă misterioasă, însă urmele de arsură identificate cu prilejul restaurării pot să fie indicii pentru descifrarea scopului pentru care a fost realizat. Astfel, ne putem închipui că umplut cu mangal, putea să asigure căldura unei încăperi în nopţile geroase de iarnă, aşa cum este cea de acum”, informau specialiștii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Una dintre atracțiile expoziției este un compas dacic, descoperit în Munții Orăștiei, la Piatra Roșie, și folosit pentru măsurătorile precise realizate de meșterii antici. Compasul mai era întrebuinţat pentru obţinerea unor decoruri, regăsite pe ceramica dacică.

Au fost expuse, de asemenea, și rămășițe ale „scuturilor dacice de paradă”, descoperite în Cetatea Piatra Roșie din Munții Orăștiei. „Fragmentele provin din groapa în care au fost ascunse de daci aceste discuri, care ornamentau încăperea sacră a unui templu. Ele pot fi asimilate cu icoanele de astăzi. Poziția centrală a tuturor pieselor pe care le cunoaștem astăzi, întregi sau fragmentare este ocupată de un animal, fantastic sau real. Modul în care groapa a fost făcută și modul în care piesele au părăsit pereții acelui templu trebuie să fi fost determinat de întâmplări cu un mare grad de pericol, pentru că în momentul în care au fost scoase de pe pereți, este foarte probabil ca unele să se fi deteriorat”, a explicat arheologul Iosif Vasile Ferencz.

Expoziția Metalurgia Fierului va putea fi vizitată pe tot parcursul anului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj         Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale în Valea Jiului         Construcția artezienelor din centrul Hunedoarei poate începe         PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box