PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box

Xenia Jorneac este singura prezență feminină din sala Clubului Sportiv Școlar și una dintre puținele femei din România care practică boxul de performanță. În ultimul an, Xenia Jorneac a luptat pentru titlul de campion mondial și de campion european, după ce din 2014 a trecut la profesioniști. Au fost două bătălii pierdute în ring, la capătul a câte zece reprize istovitoare, însă înfrângerile nu au descurajat-o vreodată pe tânăra sportivă. Xenia știe că va mai avea lupte de purtat și se pregătește pentru noile provocări.

Din 1997, când Mihai Leu a devenit campion mondial la box profesionist, niciun sportiv din Hunedoara, orașul natal al pugilistului, nu i-a putut egala performanța. Boxul a fost din ce în ce mai puțin finanțat de statul român, sponsorii privați au lipsit aproape cu desăvârșire, sălile de antrenamente au fost și ele tot mai goale – copiii fiind tot mai puțini și tot mai distanți față de practicarea unui astfel de sport complex -, competițiile au fost mai rare cu fiecare an și tot mai greu de organizat. În cazul boxului feminin, lucrurile au stat și mai prost, disciplina neavând popularitatea, audiența și fondurile alocate boxului masculin. Boxul în Hunedoara a supraviețuit prin câțiva antrenori pasionați, care au reușit aproape an de an să descopere noi talente și să le convingă să continue pe calea performanței. Printre cei mai promițători sportivi ai Hunedoarei se află și Xenia Jorneac.

„M-am născut în Republica Moldova, iar de la vârsta de trei ani m-am mutat cu familia în Hunedoara. La box am ajuns din primii ani de adolescență, când la școală au venit antrenorii pentru a anunța că au loc înscrieri la acest sport. Căutau băieți, dar i-am întrebat atunci dacă primesc și fete la box și mi-au spus, spre surprinderea mea, că pot veni să încerc. Am o convins o prietenă să vină cu mine la antrenament și astfel am ajuns să practic boxul. În primele zile mi se părea foarte greu, antrementul era obositor și aveam febră după el. Uneori simțeam că nu fac față antrenamentelor și că nu fac ce trebuie, dar voiam să reușesc. Boxul m-a atras din prima clipă și nu m-am mai gândit de atunci să renunț”, își amintește Xenia.

La vârsta de 15 ani, Xenia Jorneac a devenit campioană națională la juniori. A fost momentul în care a hotărât să se dedice trup și suflet acestui sport. „De acolo a plecat totul”, spune tânăra din Hunedoara. Pentru fete, boxul poate părea un sport greu de acceptat din cauza violenței, însă Xenia a trecut peste prejudecăți. „În 12 – 13 ani de când practic boxul, am ieșit de puține ori vânătă din cauza loviturilor primite. Pumnii primiți în ring nu dor atât de mult precum credem. Boxul este însă un sport care îți dă încredere în forțele proprii, un sport complex, dar nu mai greu decât alte sporturi”, spune Xenia. În 2014, sportiva a debutat la profesioniști, iar în anii următori s-a antrenat și a participat la competiții mai mult Germania. Recent a revenit în țară și pentru câteva luni își va continua antrenamentele la Hunedoara. Omul care i-a fost alături în ultimul deceniu este James Damian Chereji, multiplu campion național la box, campion european de juniori, campion intercontinental și, în 2016, campion mondial la juniori, performanță obținută la profesioniști. Colegi de școală, s-au cunoscut în 2008, în sala de antrenament, și de atunci au rămas nedespărțiți. Din 2013, James Chereji a plecat în Germania, iar mai târziu Xenia l-a urmat. Cei doi au revenit în țară, pentru câteva luni, și au în plan organizarea unei gale de box și pregătirea pentru viitoarele meciuri europene.

FOTO: ALEXANDER GORODNYI

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare