Poliţiştii le predau elevilor lecţii despre importanţa patrimoniului cultural

Mai mulţi elevi din judeţul Hunedoara vor învăţa despre ce înseamnă patrimoniul cultural naţional şi cum poate fi protejat acesta. „Lectori” sunt chiar poliţiştii hunedoreni, care au instrumentat mai multe dosare privind traficul cu obiecte de patrimoniu, şi care le vor împărtăşi elevilor din experienţa lor.

 

bratari-daciceAcţiunea se înscrie în cadrul Programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, care se derulează până în data de 11 aprilie. IPJ Hunedoara sprijină acest proiect, iar poliţiştii Compartimentului Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara se vor deplasa în fiecare zi la 3 unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara, unde vor desfăşura mai multe activităţi. Potrivit IPJ, aceste acţiuni au ca principale obiective educarea elevilor în spiritul cunoaşterii şi protejării valorilor ce fac parte din patrimoniul cultural naţional şi universal;  oferirea de informaţii privind tezaurul cultural naţional, drepturile şi obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protejarea acestuia, importanţa cooperării dintre membrii societăţii civile şi autorităţile/instituţiile statului competente în vederea diminuării fenomenului infracţional în acest domeniu;  prezentarea de cazuri instrumentate de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara în domeniul combaterii faptelor care aduc atingere patrimoniului cultural naţional mobil şi al recuperării bunurilor mobile sustrase;  prezentarea bunurilor care fac parte din tezaurul cultural naţional şi/sau bunuri recuperate de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara în misiunile pe care le-au avut.

Brăţările dacice, posibil studiu de caz

Cel mai răsunător dosar instrumentat de oamenii legii din Hunedoara este cel al brăţărilor dacice descoperite de braconierii arheologici  în siturile istorice din incinta cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care au fost ulterior traficate peste graniţă. Există, însă, multe alte obiecte de patrimoniu – monede, tablouri sau icoane – care au fost sustrase de cei care au încercat să se îmbogăţească din vânzarea ilegală a artefactelor şi au fost găsite peste graniţă, ori sunt date şi acum în urmărire.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 6 =

ACTUALITATE
Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva         Nereguli la transportatorii de lemne         Tâlharii din Vulcan, capturați de Poliție         Primarul Florin Oancea a cerut din nou schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș         Spitalul din Hunedoara s-a dotat cu cinci ascensoare de ultimă generație         ANALIZĂ. Pe fondul războiului Mareș-Oancea, se schimbă jocul puterii în Consiliul Local Deva         Consilierii ALDE și PSRo au format grup politic în CL Deva         Lista drumurilor județene pentru care CJ Hunedoara va aloca bani în 2018         Tragedie inexplicabilă în Petroșani         Minora dispărută de patru zile a fost găsită         S-au branșat ilegal la rețeaua electrică         Prins la furat pe vagon         Inspectorii de muncă au amendat CEH după tragedia din Mina Lupeni         Angajatul unei benzinării din Deva a adus la poliție un portmoneu plin cu bani         Extaz și agonie pe Strada palatelor din Hunedoara         DEZVĂLUIRI. Noaptea de coșmar a hoțului care a spart Castelul Corvinilor         „Leii șoselelor” care ne omoară în trafic. Cazul Norocel, recidivistul liber după prăpădul de pe străzi