Poliţiştii le predau elevilor lecţii despre importanţa patrimoniului cultural

Mai mulţi elevi din judeţul Hunedoara vor învăţa despre ce înseamnă patrimoniul cultural naţional şi cum poate fi protejat acesta. „Lectori” sunt chiar poliţiştii hunedoreni, care au instrumentat mai multe dosare privind traficul cu obiecte de patrimoniu, şi care le vor împărtăşi elevilor din experienţa lor.

 

bratari-daciceAcţiunea se înscrie în cadrul Programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, care se derulează până în data de 11 aprilie. IPJ Hunedoara sprijină acest proiect, iar poliţiştii Compartimentului Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara se vor deplasa în fiecare zi la 3 unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara, unde vor desfăşura mai multe activităţi. Potrivit IPJ, aceste acţiuni au ca principale obiective educarea elevilor în spiritul cunoaşterii şi protejării valorilor ce fac parte din patrimoniul cultural naţional şi universal;  oferirea de informaţii privind tezaurul cultural naţional, drepturile şi obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protejarea acestuia, importanţa cooperării dintre membrii societăţii civile şi autorităţile/instituţiile statului competente în vederea diminuării fenomenului infracţional în acest domeniu;  prezentarea de cazuri instrumentate de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara în domeniul combaterii faptelor care aduc atingere patrimoniului cultural naţional mobil şi al recuperării bunurilor mobile sustrase;  prezentarea bunurilor care fac parte din tezaurul cultural naţional şi/sau bunuri recuperate de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara în misiunile pe care le-au avut.

Brăţările dacice, posibil studiu de caz

Cel mai răsunător dosar instrumentat de oamenii legii din Hunedoara este cel al brăţărilor dacice descoperite de braconierii arheologici  în siturile istorice din incinta cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care au fost ulterior traficate peste graniţă. Există, însă, multe alte obiecte de patrimoniu – monede, tablouri sau icoane – care au fost sustrase de cei care au încercat să se îmbogăţească din vânzarea ilegală a artefactelor şi au fost găsite peste graniţă, ori sunt date şi acum în urmărire.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva