Valea Jiului nu s-a rupt de trecut. Ponta a câştigat la scor primul tur al alegerilor

Dacă Victor Ponta ar fi candidat doar în Valea Jiului, ar fi câştigat, detaşat, din primul tur. O situaţie deloc nouă, dacă ne uităm la rezultatul alegerilor din anii precedeneţi, când PSD-ul a fost votat în masă de electoratul încă nostalgic al partidului unic, ce punea mare accent pe idustrializare.

klaus viorelVictor Ponta a obţinut o victorie zdrobitoare în faţa contracandidatului său, Klaus Iohannis, în Valea Jiului. Doar la Petroşani nu a trecut de 50%, însă s-a apropiat vertiginos de acest scor. Astfel, după numărarea voturilor, la Vulcan Victor Ponta a fost votat de 57,13%, din totalul alegătorilor, în timp ce Klaus Iohannis a luat doar 15,69%,. La Petroşani Victor Ponta a avut 49,27% din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar pe locul II s-a situat. Klaus Iohannis cu 20,30%. La Petrila, Ponta a depăşit 57%, iar Iohannis a obţinut numai 15,71%. O situaţie similară s-a înregistrat şi la Lupeni, unde pe locul întâi este Victor Ponta, cu 55% din voturi, iar pe a doua poziţie s-a situat Klaus Iohannis, cu 15,43%. La Uricani lucrurie sunt şi mai clare. În timp ce candidatul ACL a luat 19% din numărul total al voturilor, Victor Ponta are un scor zdrobitor de 58,5%.

O victorie categorică, ce depăşeşte cu mult media naţională, dar care nu se datorează neapărat organizaţiilor PSD din Valea Jiului, primarilor de stânga ori campaniei electorale. Valea Jiului continuă să fie fidelă partidelor reprezentative clasei muncitoare, cel puţin la nivel declarativ şi lucrurile ar fi fost la fel de clare chiar şi în lipsa oricărei propagande electorale, spun cunoscătorii fenomenului politic.

 

O istorie roşie!

 

Este suficient să privim în trecut, la rezultatul alegerilor prezidenţiale precedente, pentru a ne face un tablou complet şi corect. În anul 1990, la primele „alegeri libere”, cum au fost denumite, Ion Iliescu a câştigat detaşat în întregul judeţ, obţinând un scor electoral de 89,73 la sută. Deloc surprinzător, pentru că Hunedoara era încă puternic ancorata în perioada de dinainte de 1989, unde industria era în forţă. Pe de o parte, vorbeam despre combinatele siderurgice, la Călan şi Hunedoara, respectiv despre exploatările de cărbune din Valea Jiului. Oamenii, mulţi veniţi din toate colţurile ţării, nu aveau de ce să se rupă de cei care, considerau ei, le-au dat un loc de muncă mai bine plătit decât în alte părţi. Iar Valea Jiului a fost mereu fidelă lui Ion Iliescu, care a găsit întotdeauna în mineri o perfectă masă de manevră şi de sprijin, după cum aveau să ne arate, din păcate, evenimentele din iunie 1990. Şi în 1992 judeţul Hunedoara s-a înroşit, chiar dacă procentele au fost ceva mai mici decât în urmă cu doi ani, iar în Vale minerii credeau încă în promisiunile lui Iliescu privind prosperitatea zonei. În 1996 lucrurile s-au schimbat la nivel naţional. Oamenii au ales schimbarea şi au votat masiv pentru Emil Constantinescu, un candidat ce părea să fie alternativa viabilă la guvernarea roşie de până atunci. Hunedoara a făcut, din nou, notă discordantă, iar Ion Iliescu (FSN) a luat o treime din numărul de voturi înregistrate în judeţ. Valea Jiului, totuşi, descoperea un nou candidat, pe Corneliu Vadim Tudor, care a crescut spectaculos faţă de precedentul scrutin electoral, prin discursurile sale naţionaliste. Iar surpriza s-a produs după 4 ani, în 2000, când Corneliu Vadim Tudor (PRM) a căştigat Hunedoara în primul tur, voturile venind masiv exact din Valea Jiului. Între timp, zona se confruntase cu disponibilizările masive din perioada 1996 – 1997, minele intraseră în declin, iar spectrul şomajului „bătea” aproape la fiecare uşă. Banii primiţi drept salarii compensatorii s-au terminat repede, minerii şi-au dat seama că au fost înşelaţi şi au pus ştampila din greu pe candidatul considerat cel mai extremist dintre toţi. În turul II, însă, după o mobilizare generală, Ion Iliescu şi-a revenit procentual şi a recâştigat Hunedoara. Lucrurile nu s-au schimbat nici după ce Iliescu s-a retrans din cursă, iar populţaţia din Valea Jiului, cu ochii pe locurile de muncă şi momiţi cu promisiuni îmbrăcate în cuvinte atrăgătoare, au continuat să voteze candidaţii PSD şi în 2004 şi 2009.

 

Tributară trecutului

 

Analiştii politici, sociologii, au vorbit mereu despre faptul că Valea Jiului nu s-a rupt niciodată de trecut. Pentru oamenii de aici comunismul a însemnat locuri de muncă sigure şi multe alte avantaje, la care se adaugă salariile extrem de mari  la acea vreme faţă de alte locuri de muncă. Capitalismul, democraţia, a însemnat pentru zona monoindustrială un duş rece, pe care localnicii nu şi l-au dorit niciodată. Statutul de zonă defavorizată, pe care Valea Jiului l-a obţinut, nu a ajutat decât câţiva şmecheri, care au mirosit oportunitatea unor afaceri bănoase, derulate uneori dincolo de limita legii. Chiar şi acum, când mineritul stă pe un butoi de pulbere şi oamenii numără zilele până când se pune punct final industriei extractive, ochii sunt aţintiţi tot către Guvern. De acolo vin periodic promisiunile pentru o viaţă mai bună, subvenţiile pentru minele neviabile şi tot de acolo este condus politic Complexul Energetic Hunedoara, fără de care nimeni din Valea Jiului nu poate concepe existenţa localităţilor, aruncate în realitate în uitare. Angajări în plină campanie electorală, prime de vacanţă plătite tot în campanie electorală, contracte de retehnologizare semnate pe un colţ de birou sau accesul garantat de Guvern, prin lege, în reţeaua naţională de electricitate cel puţin până la finalul anului 2017 pentru termocentralele pe huilă sunt motive suficiente pentru ca oamenii să se încoloneze şi să voteze masiv candidatul PSD, aşa cum au făcut aproape de fiecare dată în condiţii similare. Uitând, însă, că CEH are picioare de ceară şi că este la un pas de insolvenţă, pentru că promisiunile, oricât de frumos ar fi ambalate, nu ţin loc de strategie sau finanţări reale.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții până în august pe DN 76. Se lucrează la autostradă         Vscolul a făcut ravagii în Râușor – Retezat         3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara