Uzina ecologică a pornit. Gunoierii Supercom trag să pună mâna definitiv pe afacere

Primele maşini cu gunoi au sosit joi, 4 mai, pe deponeul ecologic de la Bârcea Mare. De acum deşeurile in judeţul Hunedoara vor fi procesate în stil european, însă nici ştabii judeţului, nici gunoierii nu au putut preciza cât va plăti omul de rând pentru serviciile de salubritate (deşi întrebarea a fost pusă insistent de gazetari). Supercom, firma care a câştigat contractul pe perioadă determinată, pare decisă să pună mâna definitiv pe afacere, deşi liderii PSD promiteau altceva. Golirea platformei provizorie de la Petroşani (amplasată aproape de o zonă locuită) se va întinde până-n luna lui Cuptor, dar ni se livrează asigurări că n-o să pută. Pe parcursul discursurilor, pesediştii s-au „ciupit” în declaraţii, semn că nu-s toate pe câte trei roze în PSD Hunedoara.

 

Aşa cum au promis, şefii administraţiei judeţene au pornit uzina ecologică de prelucrare a deşeurilor de la Bârcea Mare, care stă – nouă şi inutilă – din noiembrie 2015. Maşinile gunoierilor de la SC Salubritate SA Deva au descărcat primele deşeuri în deponeu, joi dimineaţa. Pe platforma betonată din depozit au fost deşertate de-a valma gunoaie nesortate dintr-o maşină mâncată de rugină, în frapant contrast cu utilajele noi care operează în depozit. Imaginea este sugestivă: Hunedoara intră într-o altă eră a gestionării deşeurilor. Cu ce preţ şi cât de dificilă va fi trecerea, este greu de apreciat, dar încep să se întrezărească dificultăţile.

 

Supercom a deschis uzina ecologică

Firma care a pus mâna pe afacerea cu deşeuri a Consiliului Judeţean Hunedoara se cheamă SC Supercom SA Bucureşti. Şefii judeţului au atribuit (prin negociere fără publicare prealabilă) serviciul de operare şi administrare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Bârcea Mare pe perioadă determinată, până la finalizarea litigiilor care au blocat atribuirea definitivă a serviciului. „Oferta lui Supercom a fost cu aproximativ două milioane de lei mai mică decât aceea a firmei Girexim. Timpul de mobilizare impus de noi a fost de cinci zile şi a fost acceptat de ambele companii. Supercom, nu numai că a acceptat (condiţiile), dar a doua zi după comunicare a fost pe deponeu cu 80 de oameni”, a spus Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara la începutul discursului său.

 

Supercom şi cuiul lui Pepelea

Decizia administraţiei judeţene de a da afacerea, provizoriu, pe mâna unui operator fără licitaţie ca la carte a fost singura soluţie pentru a pune deponeul în funcţiune. Dar, ca-n legile lui Murphy, orice improvizaţie tinde să devină definitivă. În cazul de faţă au apărut deja indicii că bucureştenii nu se vor da duşi uşor de pe platforma de gunoi a Hunedoarei. Liderii PSD promiteau anul trecut că firma care va administra temporar deponeul, nu va participa la licitaţia pentru atribuirea definitivă a serviciului. Asta să nu apară suspiciuni că ar încerca cineva să bage un gunoier pe uşa din dos în afacere. La inaugurarea de ieri, această chestiune prinsese alte nuanţe. „Este firesc să participăm la licitaţie, pentru că de asta am pus piciorul aici”, a declarat tranşant administratorul firmei Supercom SA Bucureşti. De asemenea, Mircea Bobora a vorbit elogios la adresa gunoierilor „interimari” (poate mai laudativ decât ar cere-o momentul festiv) şi a strecurat o sintagmă destul de încurcată pentru cineva care-şi doreşte să scape cât mai curând de litigii şi de provizorat. „Sper să lucrăm împreună cât mai mult timp”, a spus şeful administraţiei judeţene cu referire la SC Supercom SA.

 

Momentul acela când pesediştii se ating la „gioale”

Partea politică a evenimentului a fost colorată cu mici înţepături, chiar dacă declarativ liderii PSD dădeau asigurări ferme că nu există disensiuni între ei. Conjunctural, Laurenţiu Nistor s-a aşezat între preşedintele Mircea Bobora şi vicele Sorin Vasilescu, a cărui demisie a făcut multă vâlvă pe parcursul zilei de ieri. Bobora a fost deranjat de observaţia că Nistor – stând la mijloc – ar fi pe post de arbitru. „Nu-i arbitru, ci mediator”, a ţinut să precizeze Bobora. „Pentru că arbitrul poate să fluiere 11 metri şi când nu e cazul, în timp ce mediatorul – nu are acest atribut”, i-a scurtat şeful CJ Hunedoara lui Laurenţiu Nistor din autoritate. Apoi, a urmat replica de final a lui Sorin Vasilescu care a „cioplit” la temelia ambilor „corifei” ai PSD Hunedoara. „Noroc că a preluat Daniel Andronache (celălalt vice al CJ Hunedoara) problema deşeurilor şi a rezolvat ce n-a făcut nici preşedintele Nistor, nici preşedintele Bobora”, a dat-o pe un ton uşor glumeţ Vasilescu. Remarca l-a iritat vizibil pe Mircea Bobora.

 

Să fie pace în lume…

În fine, la PSD războaiele interne nu se lasă cu scandal public precum la PNL, aşa că evenimentul s-a încheiat într-o frăţească mulţumire colectivă.  „Motivaţia pentru care sunt toţi parlamentarii hunedoreni din partea noastră (PSD) a fost că fiecare intre dânşii s-a implicat fiecare nu numai pe zona din care provine, iar prezenţa domnului Nistor e pentru că în perioada iulie-decembrie (2016), dânsul ca preşedinte – eu ca vicepreşedinte responsabil pe domeniul acesta, am colaborat pentru obţinerea documentaţiei”, a spus Bobora. „Sunt fericit de-a dreptul că ceea ce alţii n-au făcut în aproape doi ani, conducerea actuală şi fosta conducere au făcut în nouă luni. Este un lucru extraordinar pentru judeţul Hunedoara şi o să vă rog domnilor colegi de la conducerea Consiliului Judeţean să nu acceptaţi alte judeţe să vină să depună gunoiul aici, aşa cum nici alţii nu ne-au primit pe noi”, a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara.

 

Valoarea investiţiei

Spre sfârşitul lunii noiembrie 2015, firma Strabag (în asociere cu Acomin) a încheiat execuţia lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Bârcea Mare.

Deponeul ecologic a fost construit în mai puţin de un an, din fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de (aproximativ) 21 de milioane de euro. Deponeul face parte dintr-un proiect mai amplu privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din Judeţul Hunedoara, afacere în care s-au pompat peste 56 de milioane de euro.

 

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + patru =

ACTUALITATE
Despre fericire și nu numai…         Petrecere de Haloween la bibliotecă         Accident rutier grav pe șoseaua Petrila – Jieț         Vagonul unui marfar a fost distrus într-un incendiu, la Simeria Triaj         Achitări în dosarul DIICOT al oamenilor de afaceri din Geoagiu, după un deceniu de anchetă și procese         A murit scriitorul hunedorean Eugen Evu         Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci         Liviu Gabriel Dumitru va fi noul șef al Școlii de Agenți din Cluj – Napoca